Svalt sovrum för bättre nattsömn

Svalt sovrum för bättre nattsömn
Det är allmänt känt att vi oftast sover bättre i ett svalt sovrum. Särskilt sommartid när solen värmer upp huset nästan dygnet runt på våra breddgrader känns det skönt att kunna ”vrida ner” värmen.

Varför bättre med svalt sovrum?

En orsak till att vi hellre sover i ett svalt sovrum är det värmande täcket, som isolerar värmen. Människan producerar själv cirka 50 W i sovande läge* och denna värme bör på något sätt avdunsta. Under det isolerande täcket avdunstar den sovande personen värme främst via huvudet. Kroppen isoleras av täcket och avger ingen värme. Fukt avger kroppen dock, vilket kan resultera i fuktiga sängkläder nattetid.

Människan är i sig världens bästa termostat och reagerar direkt på värmeskillnader. Värmeskillnaden i kroppens yttemperatur och rumstemperaturen gör att värmen börjar förflyttas från kroppen ut till rummet. Om vi sänker innetemperaturen i sovrummet från 24 till 20°C, kan även yttemperaturen kring huvudet sjunka från ca 34 till 30°C. Vi mår bättre när yttemperturen på huden kring huvudet inte behöver stiga över 30°C. Då känner vi ingen termisk stress och vi sover bättre. Därför fungerar ett svalt sovrum bättre än ett varmt.

I Norden tillhandahåller Purmo och LVI idag inga luft-luftvärmepumpar eller andra lösningar för kylning av hemmet. Dessa lösningar hittas enkelt via byggvaruhus och e-handel – ofta till ett rätt förmånligt pris. Det lönar sig däremot att tänka på vilken värmelösning man installerar i sovrummet, så att man vintertid, när värmesystemet är påslaget, kan nyttja temperatursänkning.

Radiatorer i sovrum

Purmo-Plan-Compact-Sovrum_01

 

Sovrummet är en plats för komfort och avkoppling. Temperaturen i sovrummet bör vara cirka två grader lägre än i resten av ditt hem – den optimala temperaturen för en god sömn sägs vara 18°C. Lämpliga klimatförhållanden, dvs rätt temperatur och tillräckligt hög luftfuktighet påverkar välbefinnandet och ger ordentlig vila under natten. Både vattenburna radiatorer och elradiatorer fungerar optimalt med nattsänkning.

En viktig aspekt är platsen för radiatorer, helst under fönstret (horisontala designradiatorer) eller vid sidan av glaspartier (vertikala designradiatorer). Det är värt att planera placeringen av värmeavgivare i sovrummet redan i ett tidigt skede, så att radiatorn inte placeras för nära sängen eller blockerar öppningen till garderober och dörrar.

Golvvärme i sovrum

Floor-heating(for-exceptional-use)

Golvvärme är också en praktisk lösning för sovrummet. Systemet är helt dolt under golvet, så du är fri att dekorera alla väggar i rummet. Det finns ingen anledning att oroa sig för att placera sängen i ett icke korrekt läge mot radiatorn längre.

Vad du bör tänka på när man beslutar att installera golvvärme i sovrummet är behovet av att täcka golvet med naturliga material som sten, kakelplattor eller laminat, som leder värme effektivt. Detta för att hålla en behaglig temperatur i sovrummet. Om du planerar golvvärme i sovrummet, kom ihåg att välja en säng med ben. Tänk även på att golvvärmen reagerar långsammare än radiatorer t.ex. vid nattsänkning.

Reglera temperaturen för svalt sovrum

En individuell temperaturreglering anpassar sovrumstemperaturen till användarnas dagliga livscykel. Bortsett från högsta komfort, genererar en individull styrning också stora besparingar, eftersom den minskar temperaturen när rummet inte används. Besparingarna når nästan 50% jämfört med system utan någon reglering och 20-30% jämfört med system med en gemensam temperaturgivare för byggnaden.

* I vaket tillstånd producerar människan beroende på kroppsstorlek ca 100W och under anstränging/löpning/motion upp till 1000 W. 

 

Rätt värme på rätt plats

Rätt värme på rätt plats

Purmos koncept Rätt värme på rätt plats går ut på att erbjuda flere lösningar för värmeavgivning i ett och samma hus. Detta för att skapa både ett effektivt och skönt inomhusklimat.

Ett behagligt inomhusklimat kan du få genom att välja lämpliga värmelösningar för olika rum. En god kombination kan till exempel vara att ha radiatorer under fönster för att minska kallras, samtidigt som man i entrén och våtutrymmen har golvvärme och som komplement en handdukstork i badrummet. Att få hjälp med kombinationsvalen av värmeavgivare är nu möjligt tack vare Purmos koncept Rätt värme på rätt plats. Noga kombinationsval av värmelösningar ger en dynamisk innetemperatur och kan bidra till ett behagligare inomhusklimat, vilket i sin tur gör boendeklimatet trevligt och skönt att vistas i. Oavsett om man ska bygga nytt eller renovera hemma, är det absolut en god idé att sätta sig in i hur de olika värmeavgivarna fungerar tillsammans. Ta gärna kontakt med oss om du har frågor!

Välj rätt värme på rätt plats

I konceptet Rätt värme på rätt plats ingår även att ta hänsyn till antalet människor som bor i huset, hur mycket man är hemma samt vilka aktiviteter som de boende sysslar med. Detta kan påverka såväl värmevinster som värmeförluster. Förutom att få det varmt och skönt hemma, ger Rätt värme på rätt plats möjligheten till estetiskt tilltalande val. Idag finns det exempelvis många möjligheter att välja form, färg och storlek på radiatorer oavsett om du önskar en diskret lösning, eller en designad värmekälla. Även golvvärme är en viktig del av programmet. Elvärme kan också vara ett alternativ i garageutrymmen eller mindre stugor eller lågenergihus som behöver extra värme under de kallaste dagarna.

Kombinationslösningar av olika värmekällor från Purmo, som radiatorer, golvvärmesystem och handdukstorkar, har 10 års garanti. Information om dessa finns på purmo.se.

Handdukstorkar i design från Purmo och LVI

Rätt värme på rätt plats för proffs

En leverantör – många fördelar. Med det breda utbud av värmelösningar som finns idag kan det vara svårt även för proffs att välja rätt lösning. Som arkitekt eller VVS-konsult fattar du många beslut varje dag, och scheman och arbetsplaner måste följas. Purmo kan hjälpa dig med valet av värmelösning. Vi vill säkerställa ett gott inomhusklimat i ditt projekt. Kontakta oss!

Inspiration till vardagsrummet – Radiatorer i färg

Inspiration till vardagsrummet – Radiatorer i färg

Varför inte pigga upp ditt vardagsrum med lite färg? Behöver du lite ny inspiration till vardagsrummet? Trenden är tydlig, pastellfärgerna ser ut att fortsätta sin frammarsch även under 2018. Tonvikten går från de mer matta pastellerna mot fylliga pasteller och starka accenter. Nyanser som kornblått, rött, orange och gult kommer mer och mer dyka upp inom såväl inredning som möbler. Lila är också en bubblare.

Vilken värmetyp är du? Inspiration till vardagsrummet.
Vilken värmetyp är du? Inspiration till vardagsrummet.

 

Färgglad inspiration till vardagsrummet

Våra radiatorer finns förutom i vitt, som är standard, att fås i hela 70 olika kulörer. Hela färgspektrat finns representerat, även metalliska, anodiska och strukturerade färger. Här ser du ett urval av trendiga pasteller och accentfärger inför 2016. Låt dig gärna inspireras och gör radiatorn till blickfånget i ditt vardagsrum. Det tillkommer ett pristillägg på specialfärger utöver standard vitt.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att välja designradiatorer

Din närmaste återförsäljare hittar du här!

inspiration till vardagsrummet
Inspiration till vardagsrummet genom färg och form.

 

Vertikala radiatorer vid fönster till golv
Måla element? Låt radiatorn sticka ut och ta plats. Purmo hjälper dig på traven och har plockat fram 70 kulörer i en genomtänkt färgkarta. Purmo Faro i bild.

 

Inredningstips vardagsrum - Kos V i lila kulör
Inredningstips vardagsrum – Kos V i lila kulör

Vattenburen värme – vilken värmetyp är du?

Vattenburen värme – vilken värmetyp är du?

Vattenburen värme finns i olika format: golvvärme, radiatorer, konvektorer, handdukstorkar. Väljer du en synlig lösning så kan du absolut anpassa den efter dina egna behov och din egen personlighet. Naturlig, traditionell, rationell eller experimentell? Upptäck värmelösningen för dina behov – i Purmos produktvärld! Det är inte lätt att känna till vilka värmelösningar och radiatorer som finns på marknaden. Genom att svara på 10 korta frågor kan du läsa mer om vilken värmetyp du är. Vi presenterar värmelösningar från Purmo som passar din värmetyp bäst!

Till testet >>

Deltacolumnbench

Om vattenburen värme

Med vattenburen värme menas uppvärmning av byggnader med hjälp av varmt vatten som cirkulerar i ett slutet rörsystem till radiatorer eller golvvärme. Det finns olika typer av värmekällor för att värma upp vattnet. Idag är det mer och mer vanligt med bergvärme- och jordvärmepumpar. Olje- och vedpannor användes mer frekvent fram till 90-talet. Även fjärrvärme eller en luft-vatten-värmepump kan till exempel användas.

Om designradiatorer

Nytt hem? Nyligen renoverat? Då finns det förmodligen nya idéer var helst du ser som inspirerar dig med utseende och storlek, form och färg, djup och struktur. Om det är så du känner just nu, kanske du anar hur det känns att vara produktdesigner hos Purmo. Teamets roll är att definiera en modern radiatordesign, så att våra produkter motsvarar de högsta kraven inom heminredning.
Designradiatorer kan ge ditt hem en speciell karaktär. Vare sig du väljer en helt ny inredning eller letar efter sätt att komplettera och förbättra din nuvarande stil, kan du räkna med att designradiatorer hjälper dig förstärka interiören. Djärv och elegant, monterad nästan platt mot väggen, i polerat stål eller pulversvart metall, med kurvor eller hörn. Det finns så otroligt mycket att roligt att välja på inom detta sortiment. Bli en av de växande antal målmedvetna kunder som njuter av ett helt nytt sätt att uppskatta värme – med ett radiatorsystem som har ett eget stiluttryck.

Radiatorer som förr – med den senaste tekniken

Radiatorer som förr – med den senaste tekniken

Radiatorserien Delta från Purmo samt Epok från LVI är radiatorer som förr i tiden, men med en modern teknik bakom. En radiatorserie med många möjligheter, oavsett om du ägnar dig åt renovering av ett gammalt hus eller vill skapa karaktär i en modern bostad.

De kallades ibland för ”järnrevben”, de gamla elementen som pysande, väsande och bubblande kunde ge ett rum ett alldeles eget uttryck. Delta heter den nya serien med radiatorer för vattenburna värmesystem och Epok är dess motsvarighet för elvärme. Båda ser ut som radiatorer som förr, men är tillverkade med modern teknik.

Hög prestanda med radiatorer som förr

De D-profilerade rören ger, i jämförelse med klassiska rör med cirkelformat tvärsnitt, en ökad yta av värmeväxling. Tack vare det får radiatorerna en hög prestanda som ger en jämn värmefördelning. Deltaserien tillverkas med en speciell laserteknik som gör att svetsfogarna blir i princip helt osynliga. Detta ger bland annat låg friktion invändigt, vilket innebär att det inte låter när vattnet strömmar genom värmekanalerna. Borta är pysandet, väsandet och bubblandet.

De stora mellanrummen mellan sektionerna gör det även betydligt enklare att göra rent radiatorerna. Särskil om man jämför med de dammsamlare som man ibland kan hitta under fönster i äldre bostäder.

Delta-radiatorerna finns i 28 olika höjder, men man kan även specialbeställa radiatorer med en höjd mellan 150, 300 och 3000 mm. Detta tillsammans med fem olika djup och ett mycket stort utbud av färger ger alla möjligheter att hitta sina unika radiatorer. Radiatorer som förr helt enkelt. Epok har ett mindre sortiment, men täcker bra upp behovet för elvärme i småhus.

Hitta en återförsäljare av Purmo eller LVI nära dig!

Beställ Epok H via bygghemma.se >>>

 

PR_Delta_ALL_PP_3col_diagonal

Delta heter Purmos serie av vattenburna radiatorer som ser ut som förr,
men som är tillverkade med den absolut senaste tekniken.

 

fjärrstyra elradiatorsystemet
Epok H i retrodesign.
Radiatorer som förr
Epok H är en vätskefylld elradiator.

Element i badrum – Vilken typ passar till mitt badrum?

Element i badrum – Vilken typ passar till mitt badrum?

Många funderar över vilken typ av element i badrum som passar bäst. Purmo och LVI badrumsradiatorer är planerade för att uppfylla kravet på en fungerande och elegant inredningsdetalj, som förutom att man får en varm och skön handduk även ger behaglig värme i badrummet. Badrumsradiatorerna är beroende på modell ämnade att kopplas till elnätverket eller det centrala värmesystemet – med eller utan elpatron. Här kommer 4 tips på element till ditt badrum.

Behagligt inomhusklimat med en större badrumsradiator

Apolima från Purmo är en generös badrumsradiator som kräver utrymme i badrummet. Bredden ligger på 650 eller 800 mm och höjder mellan 830 och 1730 mm. Därmed avger Apolima även mycket värme och kan i många fall ersätta en befintlig radiator. Apolima har en trappstegsvis ordnad design och ger plats för hela familjens handdukar. Du kan välja mellan över 200 olika RAL kulörer. Apolima är mittkopplad och kan förses med Tempco VT ventil för kombination med vattenburen golvvärme.

Purmo-FloresC-CH-handdukstork

 

Flores Chrome finns både som störrre och mindre badrumsradiator, och den är tillgänglig i endera en rak eller en böjd modell. Den raka varianten Flores CH sitter stiligt och platt längs med väggen. Passar även utmärkt för mycket små badrum. Den böjda varianten Flores C CH ger ett mjukare intryck och förser dig med mer plats för handdukarna. Den kromade ytan avger mindre värme än en lackerad yta, och passar därför bra i rum med t.ex. golvvärme (el eller vattenburen) som huvudsaklig värmeavgivare.

Flores Chrome finns i tre olika höjder. Bredden på de två minsta modellerna är 500 mm, medan den högsta torkens bredd uppgår till 600 mm, för extra mycket handduksutrymme.

Elektriska element i badrum

Athena S Handdukstork för elvärme från LVI
Athena S från LVI

 

De svängda kurvorna hos Athena S ger plats för fler handdukar och är ett praktiskt element i badrum. Athena S är vändbar och kan installeras uppåt- eller nedåtvänd. För att bibehålla det mjuka och rena utseendet kan du göra en osynlig fast installation eller använda medföljande sladd och plugga in Athena S i eluttaget. En mycket enkel installation med andra ord. Du startar Athena med ett knapptryck på strömbrytaren.

Nila Ti handdukstork från LVI
Nila Ti handdukstork från LVI är en mindre modell av elhanddukstork.

 

Nila Ti har en klassisk design som passar in i alla inredningar. Finns i krom eller vitlack. De rundade hörnen och rören ger ett mjukt intryck. Nila Ti har en timerfunktion med inställningsbar tid på 2 till 8 timmar, det går även att ha den konstant på eller av.

Vertikala designradiatorer från Purmo

Vertikala designradiatorer från Purmo

Vertikala designradiatorer kan ge ditt hem en helt ny karaktär. Oavsett om du väljer en helt ny inredning eller är på jakt efter att förbättra din nuvarande interiör, kan du räkna med att Purmos
vertikala radiatorer kan hjälpa till att nå nästa nivå.

Kos V – Vertikala designradiatorer

Kos-sortimentet har slät front som ger ett avskalat intryck av tidlös elegans. De rundade sidoplåtarna ser till att linjerna hålls rena från alla håll. En sådan skönhet förtjänar att användas på många områden. Den finns att få i en mängd färger, inklusive ren, blank rostfri stål. En vackert designad handdukshängare av rostfritt stål låter dig få ut maximala fördelar av Kos-linjen i badrum eller kök. Designen tjänar inte bara syftet att precis som andra lodräta inredningselement skapa en känsla av höjd, den är också en kraftfull värmekälla i utrymmen där väggutrymmet är begränsat.

Höjder
1.800, 1.950,
2.100 mm
Längder
300, 450, 600, 750 mm
Typer
KOV 21, 22
Färg
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning. Även rostfritt stål – INOX.

Rätt värme på rätt plats i köket. Den vertikala designradiatorn Kos V passar perfekt i rostfritt stål i köket.

Faro V

Faro V är idealisk överallt där du vill skapa en känsla av höjd och är också det perfekta valet för de utrymmen där golvytan är begränsad. Det visuella språket hos Faro V framhävs av en hög profilerad front och rundade perforerade sidoplåtar.

Faro-sortimentet har en profilerad front som framhäver de uppåtsträvande linjerna, medan de rundade sidoplåtarna ger den ett rent och behagligt utseende från alla vinklar. Det vackra toppgallret och de rundade sidoplåtarna ser till att linjerna hålls rena från alla håll. En sådan skönhet förtjänar att användas på många områden. Den finns att få i en mängd färger, inklusive ren, blank rostfri stål. En vackert designad handdukshängare av rostfritt stål låter dig få ut maximala fördelar av Faro i badrum eller kök. Designen tjänar inte bara syftet att precis som andra lodräta inredningselement skapa en känsla av höjd, den är också en kraftfull värmekälla i utrymmen där väggutrymmet är begränsat.

Höjder
1.800, 1.950,
2.100 mm
Längder
300, 450, 600, 750 mm
TYPER
FAV 21, 22
FÄRG
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning. Även rostfritt stål – INOX.

Designet på Faro V gør, at du med fordel kan placere den i rum, hvor du vil skabe højde – og naturligvis for at fremhæve det, som der nu ikke længere er nogen som helst anledning til at skjule!
Designen på Faro V är läckert tilltalande. I en stark färg ger den ett vasst intryck i din inredning.

Tinos V

Rena hörn och kanter, raka linjer och plana ytor. Tinos är symbolen för design och det närmaste vi har till vad som kan kallas ´strålande konst´. Tinos, monterad bara 10 mm från väggen, är en diskret skönhet, som kan skräddarsys för att uppfylla dina unika specifikationer vad gäller storlek, färg och yta.

Tinos med sina raka linjer skapar en påtaglig aura av estetisk lockelse. Tinos ger ett elegant mervärde till alla interiörer, klassiska eller moderna. Den minimalistiska designen hos Tinos gör sig utmärkt i alla utrymmen, både vardagsrum, sovrum, kök och badrum.

Höjder
1.800, 1.950 mm
Längder
475, 625 mm
Typer
TIV 11, 21
Färg
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning.

Purmo Tinos

Paros V

Den släta glansen på Paros front fortsätter oavbrutet till de mjuka linjerna på sidoplåtarna och hela vägen runt. Med sina mjuka, rundade kanter utstrålar Paros en raffinerad elegans som subtilt förstärker inredningens stil och komfort. Paros är designad för att passa alla rum, oavsett om du föredrar en romantisk, klassisk stil eller en renare och mer modern design. En valfri handdukshängare i rostfritt stål tillför ytterligare funktion till dessa vertikala designradiatorer. Dessutom kan du välja mellan 70 färger, så du hittar alltid en nyans som kompletterar dina favorittextilier och interiörfärger.

Höjder
1.800, 1.950 mm
Längder
Type 11: 530, 680 mm
Type 21: 555, 705 mm
TYPER
PAV 11, 21
FÄRG
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning.

Boligindretning inspiration med Purmo Paros
Purmo Paros är vertikala designradiatorer för vattenburet värmesystem.

Delta V

Delta är en elegant sektionsradiator som förenar modern byggnadskonst med traditionell uppvärmningsteknik. Viktigast av allt är att Delta-sortimentet gör det möjligt för dig att få exakt den radiator du vill ha precis där du vill ha den. Lång, kort, lodrät eller vågrät – och i den färg du vill ha. Den passar bra för både renoveringsobjekt och nya projekt. Förutom att den finns i 28 olika höjder kan du som tillval välja mellan 2, 3, 4, 5 eller 6 sektioner, från 300 till 3000 mm höjd och längder från 200 till 2500.

Höjder
965 – 3.000 mm
Längder
200 – 2.500 mm
TYPER
DL 2, 3 , 4, 5, 6
FÄRG
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning.

Vertical

Ibland är det en fråga om utrymme, ibland är det en fråga om smak, och varje gång blir svaret Vertical. Samma värmeeffekt och höga kvalitet på design och konstruktion, designad med en 90 graders twist.

Vertical är en klassisk panelradiator som har vänts lodrätt för att utnyttja väggytan på ett optimalt sätt. Den är liten och diskret och ger dig all värme du kan önska även då utrymmet är begränsat. Purmo Vertical kan också utrustas med tillbehör som handdukshängare, vilket är både praktiskt och funktionellt.

HÖJDER
1.800, 1.950, 2.100 mm
LÄNGDER
300, 450, 600, 750 mm
TYPER
VR 20, 21, 22
FÄRG
RAL 9016 vit, andra RAL-färger och metallfärger på beställning.

Skift varmesystem i boligforening. vandbaserede designerradiatorer. Vertikala designradiatorer.
Purmo Vertical

Oljefylld elradiator – Här är några fördelar:

Oljefylld elradiator – Här är några fördelar:

1. Värmekomfort med oljefylld elradiator

Det finns mycket positivt med en oljefylld elradiator eller ett oljefyllt element. Den oljefyllda elradiatorn Yali har funktionen Mjukvärme 2.0. En innovation som erbjuder en säregen komfort och värme. Med Mjukvärme 2.0 avses LVI produkter som är fyllda med miljövänlig vegetabilisk olja. Då radiatorerna värms upp avger de en naturlig strålningsvärme som kallas Mjukvärme 2.0, tack vare mjukvärmen och den elektroniska termostaten med en exakthet på 0,2 °C.

2. Skonsammare för allergiker

Eftersom vi tillbringar en stor del av våra liv inomhus är det viktigt för hälsan och välmåendet att våra inomhusmiljöer har skonsamma uppvärmningslösningar. LVI:s radiatorer minskar cirkulationen av damm vilket gör att det inte uppstår några obehagliga lukter från bränt damm – en stor fördel för alla som lider av allergier. Och i motsats till äldre, öppna radiatorer som värmer upp luften genom att cirkulera luften via värmeelement har oljefyllda element en helt sluten konstruktion som ger en helt jämn uppvärmning av luften. De ger en mjuk, skön värme som inte torkar ut luften eller huden och håller en lägre yttemperatur. LVI:s oljefyllda radiatorer är ett säkert, tyst och luktfritt alternativ.

3. Oljefylld elradiator har snabb reaktionsförmåga

Tekniken i oljefyllda elelement grundas på principen om värmeledning. Det går ut på att värma upp en vätska som cirkulerar i ett slutet system. Eftersom det är en stängd enhet som drivs elektriskt, kan en oljefylld elradiator nå önskad temperatur på kort tid. Om till exempel solen kommer in i rummet och börjar värma upp det, slår termostaten av tills rumstemperaturen sjunker under din valda inställning. En snabb reaktionsförmåga är en av de viktigaste förutsättningarna för att spara energi.

4. De är energisnåla

Omsorg om miljön innebär att LVI satsar på att tillverka elradiatorer som minskar energiförbrukningen och därmed också dina elräkningar. Det är därför som LVIs radiatorer har inbyggda, moderna termostater för exakt temperaturkontroll som ger dig exakt den värme du önskar utan spill. Om du är på resande fot kan du med hjälp av modern teknologi kontrollera temperaturinställningarna via din mobil eller Internet. Flera av våra oljefyllda radiatorer kan styras med denna teknologi. På så sätt kan du på avstånd slå om inställningarna från lägre värme till normal temperatur så att huset är uppvärmt när du kommer fram. En perfekt lösning för sommarstugan! Hos vissa av elradiatormodellerna har du dessutom möjlighet att styra värmen i varje rum separat.

5. LVIs oljefyllda radiatorer är skonsamma för miljön

LVI satsar på att tillverka miljövänliga oljefyllda elradiatorer – vilket gäller under alla produkters hela livscykel. I möjligaste mån används 100% återvinningsbara material i tillverkningsprocesserna. LVIs radiatorer fylls med biologiskt nedbrytbara vegetabiliska oljor. Och eftersom radiatorerna är elektriska kan de drivas med gröna energikällor, t.ex. solenergi, vindkraft och geotermisk energi.

Inred energisnålt med radiatorer

Inred energisnålt med radiatorer

Billigaste standardradiator, tack! Om jag nu måste byta! I en renovering får man i något skede se över investeringen och dess kostnader och vi har märkt att beslutet om nya radiatorer ofta lämnas till installatören. Varför? Varför intresserar inte några av de viktigaste funktionerna i hemmet, dvs. värmen, komforten och innetemperaturen, användaren mer? En orsak är antagligen att vi som levererar radiatorer, handdukstorkar, oljefyllda elelement och vattenburen golvvärme har varit dåliga på att berätta om detta. Det får vi ändra på!

Tre frågor du skall ställa dig vid byte av radiatorer (vattenburna eller el):

1. Hur viktigt är det att spara energi med radiatorer?

”Det är det enda viktiga”, säger nog en del människor. Vid byte av en gammal elradiator med bimetalltermostat till en ny modern oljefylld elradiator med elektronisk termostat kan du spara åtskilliga procent energi. En exakt siffra är svår att ge; mycket beror på isoleringen i huset och på användaren själv. Vi har undersökningar som visar upp till 20% energibesparing (och söker ständigt frivilliga som vill ställa upp med egna energikalkyler). Energibesparingen kommer främst från att den elektroniska termostaten håller innetemperaturen jämnare, inom 0,2 graders exakthet. Elradiatorer reagerar även snabbt på fria värmekällor. De ser till att ta tillvara solljus och annan fri värme. Detta har större betydelse än man tror. En mängd andra funktioner finns också hos nya LVI radiatorer: Öppet-fönster-funktion, styrning via mobil och reglerbar yttemperatur.

För vattenburna system med befintliga radiatorer handlar energibesparingen ofta om ett byte till värmepump. Viktigt då är att veta att radiatorer är lika effektiva som golvvärme ihop med värmepump, förutsatt att man dimensionerat dem rätt. Om ingen tilläggsisolering görs i huset behöver radiatorerna högst antagligen bytas till effektivare modell. Detta kan en VVS-konsult enkelt beräkna. Så glöm inte att se över radiatorerna när du byter till värmepump!

2. Hur viktig är komforten?

Om energibesparingen är den enda orsaken till att man byter radiatorer, så kan man ändå reflektera över komforten. Hur viktigt är det att värmen känns bra? Oljefyllda elradiatorer har en unik fördel i att de avger så kallad mjukvärme. De ”radierar”, strålar ut, värme precis på samma sätt som en vattenburen radiator. Samma effekt har du från en kamin eller från solen. Du upplever värmen.

Oljefyllda elradiatorer innebär också att du slipper obehaglig lukt, torr luft och cirkulerande damm. Yttemperaturen kan regleras och du undviker att små barn bränner sig.

LVI_EpokH_babyroom_100827_0042_C

 

Komfort innebär även att du har rätt värme på rätt plats. I badrummet och hallen vill du kanske ha golvvärme, som snabbt torkar upp det fuktiga golvet. Och en handdukstork är inte längre än lyxvara, utan något givet i många badrum. Även i hallen kan man enkelt torka vantar och mössor på en handdukstork. I köket vill du kunna reglera värmen snabbt när ugn och köksmaskiner går varma och under stora fönster behövs onekligen en radiator för att förhindra kallraset (som känns av vid -5 grader utetemperatur). Ta inte för givet att din installatör vet vad komfort innebär för just dig och dina behov.

3. Hur viktig är designen på radiatorer?

Varför skall en radiator se ut som den gjort i 100 år? Välj en slät modell, eller en sektionsradiator. Välj en vertikal lösning eller en annan kulör. Visste du att Purmos radiatorer och konvektorer fås i över 70 olika RAL kulörer?

Purmo-Kon-yellow-sofa

 

Fundera på din stil. Modernt? Retro? Minimalistiskt? Vi har en lösning för olika sorters behov. Matcha din inredning. Inred med värme! Och läs mer om vad du skall tänka på när du köper nya element.

Inredning Stockholm – radiatorer och stora glaspartier

Inredning Stockholm – radiatorer och stora glaspartier

Ute i Stockholms skärgård, söder om huvudstaden, ligger ett modernt men ändå diskret hus placerat. Läget är unikt, högt uppe på en bergstopp med utsikt över havet. Från sjösidan ser man inte huset märkbart. Takhöjden sänktes för att huset skulle passa in i sin omgivning, utan att ändå pruta på rymligheten invändigt.

Den moderna inredningsstilen präglas av stora glaspartier och ljusa väggar i vit träpanel. Yttersidan av huset är målad i matt, svart Alcro Arkitekt fasadfärg. Tilläggsbyggnaden är ett komplement till den befintliga villan från 1930-talet och består av två helt nya husdelar.

Radiatorer i inredning Stockholm

Som värmelösning valde stockholmsparet oljefyllda elradiatorer från LVI. Även dessa går hand i hand med färgtonerna på väggarna. Yali Parada är en slät oljefylld elradiator i vit RAL 9016. Radiatorn har en modern elektronisk termostat som kan styras med en app genom styrsystemet Touch E3. I huset finns fem stycken Yali Parada i höjden och bredden 500×500 mm.

Yali Parada har samma intelligenta egenskaper som standardmodellen Yali Digital – öppet fönster funktion och en elektronisk termostat. Den är även utrustad med sekventiell styrning vilket gör att du oftare använder den främre panelen än den bakre, detta för att en snabbare temperaturhöjning skall uppnås (gäller dubbla radiatorer).

Yali Parada 500x500 mm i vit RAL 9016.
Yali Parada 500×500 mm i vit RAL 9016.

De stora glaspartierna krävde även vertikala radiatorlösningar då det inte var möjligt att nyttja utrymmet under fönstren till uppvärmning. Här valdes Langila radiatorn i en matt svart kulör Black Textured 9305. Färgen är en så kallad strukturfärg med en grövre, matt ytstruktur. Kontrasten med det svarta mot den vita väggen gör att radiatorn framhävs – som ett konstverk. Langila modellerna är 1800 mm höga och finns i bredderna 325 och 475 mm.

Langila ser även fantastisk ut i vitt, vilket är standard. Vill du skapa din egen design på väggen, finns hela 12 kulörer att välja mellan, allt från metalliska, anodiska och strukturfärger. Langila kan köpas via återförsäljare runt om i Sverige.

inredning stockholm
Langila är en ståtlig vätskefylld elradiator med modern elektronisk termostat.