Julstämning på Café Skorpan

Julstämning på Café Skorpan

Den värme man möts av då man öppnar dörren in till Café Skorpan i den gamla stadsdelen Skata i Jakobstad är slående. Då menar vi förstås inte bara radiatorvärmen. Känslan och själen är viktiga nyckelord när en av ägarna, Robin Nyman beskriver sin caféverksamhet. 

”Vi saknade ett kvartersbageri och ett café där man kunde njuta mer av den sociala gemenskapen snarare än maten.” Där föddes tanken på att starta Café Skorpan, säger Robin. Och visst har han och hans team lyckats. Doften av nybakta kanelbullar, värmen i stugan, den lugna musiken, genomtänkta miljön och leende personalen stillar alla sinnen. Vi fylldes med härlig julstämning när vi lunchade tillsammans på caféet för första gången.

 

Skorpan-1214DSC_8791_6192

 

Det har naturligtvis inte varit en lätt resa för ägarna. Tanken på ett gammalt, mysigt kvarterscafé var klockren och enkel, men att inreda ett gammalt hus från 1790-talet med modernt kök och nytt värmesystem var ingen lätt ekvation. ”Jag kom på att någon ska ju genomföra renoveringen och driva affärsverksamheten också. Här – där jag egentligen helst hade velat vara kund”, säger Robin skrattande.

 

Skorpan-1214-3

Skorpan-1214DSC_8771_6172

 

Kraven som ställs på ett modernt kök ur ren hygienaspekt i kombination med ett anrikt gammalt hus där det mesta önskas bli bevarat i ursprungligt skick är ingen lätt ekvation. ”Men jag tycker vi fått det mesta i det yttre skalet på plats nu. Den inre biten jobbar vi vidare på. Det vill säga att skapa förutsättningar för gemenskap, värme och en skön paus. Detta är inget vi gör själva”, säger Robin. Det är i samarbete med kunden som den rätta känslan uppnås.

 

Skorpan-1214DSC_8812_6213

Skorpan-1214DSC_8781_6182

Skorpan-1214DSC_8763_6164

 

Värmeelementen som valts till Café Skorpan kommer från LVI och är av märket Yali Digital. Den exakta termostatstyrningen klarar av att hantera ett varierande antal besökare och ta tillvara värmen från kakelugn och köksugnar. ”Vi tittade på en del designradiatorer också, men beslöt att värmen var den avgörande faktorn i första hand. Det är viktigt att kunden känner av värmen och gemenskapen i vårt café. Vi har en ambition att en dag sätta till en fostrande roll i vår verksamhet. Lyfta fram våra värderingar, och få dessa att synas i vår miljö, vårt sätt att arbeta och bemöta kunden. Själen i caféet skall kännas av av besökarna.”

 

Skorpan-1214-2

Skorpan-1214DSC_8746_6148

 

god-jul

 

Julhälsningar från Mia, Anki och Tommy

SparaSpara

Temperatur inomhus – Hur varmt ska det vara inomhus?

Temperatur inomhus – Hur varmt ska det vara inomhus?

Människor är olika även när det kommer till värme och temperatur inomhus. En ung sportig och aktiv person kan trivas gott och väl i ett 19-gradigt rum, medan en äldre, mer stillasittande person behöver upp till 26 grader i rummet för att känna välbehag. Och majoriteten av den nordiska befolkningen ligger någonstans däremellan.

Annat som påverkar hur vi upplever inomhusklimat och temperatur inomhus är: individens aktivitetsnivå och klädsel, rummets yttemperaturer, inneluftens rörelse och ventilationen i rummet. Även faktorer såsom årstid och förväntad temperatur påverkar hur vi upplever komforten.

Det finns inte en för alla optimal temperatur inomhus – även om vi ofta refererar till att 20-21 grader är en lämplig inomhustemperatur. Av denna orsak är det ytterst viktigt för vårt välbefinnande att vi kan styra och reglera inomhustemperaturen effektivt.

Radiatorer hjälper dig att styra din temperatur inomhus

Radiatorer är tack vare sin minimala termiska massa en bra värmeavgivare för snabb styrning. Radiatorn reagerar snabbare än till exempel golvvärme på snabbt förändrat behov i inomhustemperatur. Det finns både vattenburna radiatorer (som ansluts till det vattenburna centralvärmesystemet) och elradiatorer (som ansluts till elnätet). Det som krävs är en noggrann termostat som sköter om värmeregleringen.

Vattenburna radiatorer som värmelösning

Purmos vattenburna radiatorer finns i olika form och utförande: släta paneler, klassiska paneler, vertikala (lodräta) lösningar, retrolösningar, låga som kan stå på fot framför fönster och så vidare. Du kan även få dessa i 71 olika kulörer. Det viktigaste för styrningen är en god termostat. Läs gärna mer om dessa här i artikeln ”Så här väljer du rätt termostat”.

elvärmepanna till bergvärme
Purmo Delta sätter färg och form på inredningen.

Oljefyllda elradiatorer som värmelösning

Yali Digital är en modern elradiator som är fylld med vegetabilsk, miljövänlig olja. Yali sortimentet har utformats med inomhuskomfort, användarvänlighet och energieffektivitet i åtanke. Det nya radiatorsortimentet har ett flertal nya och smarta funktioner:

 1. ”Öppet-fönster funktion” Ifall ett fönster öppnas och kall luft kommer in i rummet och orsakar ett kallras stängs radiatorn Yali Digital, Parada eller Ramo tills dess att temperaturen når en förprogrammerad miniminivå. Därefter slås radiatorn på igen såsom om fönstret skulle ha stängts. En enkel funktion som håller elräkningen nere och som hjälper dig att hålla önskad temperatur i rummet.
 2. Styrning: Du kan även få en bättre komfort och bekvämlighet med Yalis wifi-kontroll TempCo Touch E3. Du behöver inte längre komma hem till ett kallt hus, eftersom du kan kontrollera Yali Digital, Parada eller Ramo fjärrstyrt genom styrenheten Touch E3. Radiatorerna ansluts till tillbehöret Touch E3, som är en trådlås central enhet och som enkelt kan styras via en webbläsare eller en smartphone.
 3. Låsbar kontroll: Knapplås funktion finns på Yali Digital, vilket gör denna modell lämplig för miljöer där man inte vill att någon skall kunna ändra inställningar på radiatorn, exempelvis på en förskola eller i offentliga miljöer.
temperatur inomhus
Yali Digital är en praktisk och modern elvärmelösning som lätt kan styras – både manuellt på radiatorn och trådlöst via tillbehöret Touch E3.

 

Kontakta gärna en återförsäljare eller en webshop för mer information.

Kallt inomhus? Tips för att fixa värmen inomhus.

Kallt inomhus? Tips för att fixa värmen inomhus.

Brrrr….kallt inomhus? Hösten för med sig ett spännande väder med kalla nätter och varmare dagar. Solen värmer dagtid hemmet, och om nätterna kör inte värmesystemet igång för att täcka upp kylan. Ofta är det just kring några plus grader som värmen i hemmet inte riktigt orkar med. Kvällarna börjar kännas smått kyliga, även inomhus, och värmen från en brasa känns lockande för både kropp och själ. För de som inte har möjlighet att tända en värmande brasa, finns det praktiska lösningar.

En extra värmekälla när du har kallt inomhus

Kaba P levereras med stickpropp (230 V) och golvkonsoler för fri placering i rummet. Kaba är en perfekt extra värmekälla för de utrymmen i hemmet som inte används så ofta, till exempel garaget eller arbetsrummet. Dessa utrymmen behöver komfortvärme även om man inte regelbundet tillbringar så mycket tid där. Kaba P är skapad för enkel drift och funktion och tack vare golvkonsolerna kan den också kan användas som en flyttbar enhet. Ett enkelt temperaturvred gör Kaba till ett okomplicerat val för de utrymmen i hemmet som bara behöver en liten extra uppvärmning.

Kallt inomhus? Kaba P är en praktisk, fristående radiator för lite extra värme när det behövs.
Kallt inomhus? Kaba P är en praktisk, fristående radiator för lite extra värme när det behövs.

Kaba som huvudsaklig värmare

Kaba är en förmånlig lösning även som huvudsaklig värmare i till exempel småhus, fjällstugor och sommarstugor. En praktisk lösning, till lägre kostnad. För väggmontage levereras Kaba i 400 Volt och med fast installation, som bör utföras av en behörig elinstallatör. Och om kan du inte placera elementet under ett fönster på grund av köksskåp, fasta möbler eller höga fönster med för låg eller ingen brösthöjd alls kan du använda den fristående modellen Kaba P.

Kaba är en oljefylld elradiator som avger en mjuk och behaglig värme. Kaba kommer att uppfylla ECO Design direktivet som träder i kraft 2018. Kontakta gärna en återförsäljare eller se produkten direkt i webshop. 

Kaba kan även fästas på vägg.

Kaba termostat för enkel, manuell styrning

 • Elektronisk termostat med kalibreringsmöjlighet
 • Låsbar termostatenhet
 • Termostathus av slagtålig polykarbonat

Fakta om Kaba

 • Oljefylld radiator med vegetabilisk olja
 • Frostskydd
 • Tillverkad av hållfast stål av högsta kvalitet
 • Beständig vit epoxylackering (vit RAL 9016)
 • Enkel att använda, snabb uppvärmning och jämn temperatur på hela ytan
 • System för låsning av fästanordning
 • Luktfri, tystgående och ej allergiframkallande
 • För väggmontage (400 V) alternativt fristående placering med stickproppsanslutning (230 V)
 • Produkten saknar konvektionsplåt
 • Monteras med termostaten till höger
 • HÖJD 300 mm – LÄNGD 600, 1100 mm
 • HÖJD 500 mm – LÄNGD 700, 1050, 1400, 1750 mm

Kontakta gärna en återfösäljare eller se webshop för prisuppgifter. 

Är värmeelementets kapacitet tillräcklig när kylan slår till?

Är värmeelementets kapacitet tillräcklig när kylan slår till?

En fråga som ofta uppstår när man ska byta från gamla värmeelement till nya är om de nya värmeelementens kapacitet kommer att vara tillräcklig när kylan slår till. En bra utgångspunkt är att välja värmeelement med samma kapacitet som de tidigare, förutsatt att energieffektiviteten i huset inte har förändrats genom t.ex. extra isolering eller alternativa värmekällor.

När en luftvärmepump eller en effektiv öppen spis används rätt kan den totala årliga energiförbrukningen reduceras med omkring 2-4000 kWh.Särskilt den öppna spisen gäller det att ta med i beräkningen. Alltså på så sätt att man beräknar värmeelementens effekt lite högre om spisen sällan används och lite lägre om den ofta är i användning. En bra termostat ser naturligtvis också till att uppvärmningen sköts på bästa sätt så att ingen onödig värme genereras och att utgifterna hålls under kontroll.

I nya småhus och fritidsbostäder görs alltid en noggrann mätning tillsammans med en eltekniker eller el-entreprenör när man planerar ett energischema. De tidigare mätningarna har baserats på effekten av de gamla värmeelementen och ifall de har varit tillräckliga kommer även de nya energieffektivare värmeelementen att vara det.

Är värmeelementen tillräckligt effektiva?

Tumregeln för att beräkna värmeelementens effekt är 60W/m2 för ett hus från 80- 90-talet. I bättre isolerade moderna lågenergihus kan man räkna med mindre. Dock är det många saker som kan påverka effekten och man måste göra en särskild mätning i varje hus för att kunna vara säker.

Byte av värmeelement genomförs snabbt och smidigt av ett pålitligt installationsbolag, vilket innebär att man har rätt till hushållsavdrag samt att produktgarantin fortfarande är i kraft. Moderna värmeelement med exakta termostater kan garantera en önskad temperatur med 0,2 graders noggrannhet. Exempelvis Yali Digital är ett populärt basvärmeelement, idealiskt för renoveringsprojekt.

Justeringen av värmeelementen är enkel

Justeringen kan göras separat för varje rum med hjälp av den trådlösa styrenheten Touch E3 som med en smartphone kan anslutas till ett Wi-Fi-nätverk. Enligt resultatet i Motivas femåriga Elvari elvärme-effektivitetsprogram (Finland), möjliggör energieffektiva värmeelement i kombination med intelligent styrning och de boendes egna aktivitet upp till 20-30% lägre energiförbrukning.
I fritidsbostäder skyddar termostatens frostskyddsfunktion mot kyla och dessutom kan fritidsbostaden i förväg behändigt värmas upp till en behaglig temperatur med hjälp av fjärrkontroll.
Korrekt dimensionerade, justerade och fjärrkontrollerade värmeelement möjliggör betydande besparingar utan att äventyra komforten. Och till och med en liten överdimensionering är tack vare den exakta termostaten inte slöseri, utan ger tillräckligt med reserveffekt när kylan plötsligt slår till.

Värmeelementens kapacitet i hus
I undersökningar som mätt luftkvaliteten inomhus har det visat sig att inomhusklimatet upplevdes som svalare och behagligare vid användning av de nya värmeelementen, trots att inomhustemperaturen var oförändrad.

 

Så här väljer du rätt oljefyllda element – Guide

Så här väljer du rätt oljefyllda element – Guide

Upplever du ojämn temperatur i hemmet, knäppningar och heta ytor från dina element? Bygger du nytt eller renoverar och vill spara energi och pengar med elvärme? Här får du en snabbguide i att välja rätt oljefyllda element och termostat vid elvärme för att göra ditt hem så komfortabelt och energieffektivt som möjligt.

Om du inte vill läsa hela guiden så kan du hoppa direkt till ett ämne som intresserar dig genom att klicka någon av följande länkar:

3 steg till energibesparingar | Olika typer av elelement | 5 orsaker att välja oljefyllda element | Längd och placering av oljefyllda elelement | Rätt termostat på elementet | Välja rätt effekt på de oljefyllda elelementen | Att byta till oljefyllda element | Kostnad att byta oljefyllda element | Oljefyllda designelement | Köpa oljefyllda element

De oljefyllda elementen

Denna guide kommer att fokusera på LVIs tysta och luktfria radiatorer, som är fyllda med vegetabilisk olja. De avger en naturlig strålningsvärme, också kallad Mjukvärme 2.0. En värme som kroppen kan förnimma och som kan jämföras med värmestrålningen från en brasa eller från solen. Ihop med elektronisk termostat som kontrollerar temperaturen med 0,2 graders noggrannhet bildar dessa värmeavgivare konceptet Mjukvärme 2.0.

3 steg till energibesparingar

Energibesparingar kan uppnås genom att dimensionera elementen rätt, ha en bra termostat som har korrekt styrning och som justerar värmen i hemmet efter det faktiska behovet. Varje grads ökning eller minskning av inomhustemperaturen ger 5-7 procents mer eller mindre energianvändning. Läs mer om “energisnåla element”.

Olika typer av elelement

Vid ombyggnad eller renovering behöver man inte ta hänsyn till rörledningar och tillopp/retur, ett elelement kan enkelt placeras där man vill ha det och det är rätt enkelt att installera. Det finns i två typer av element, öppna och vätskefyllda.

Öppna elelement fungerar så att de värmer upp luften i sig. Ofta är de ytor som värmer upp luften inne i radiatorn väldigt varma. Detta medför ibland att den uppvärmda luften kan upplevas som torr och att en lukt av bränt damm infinner sig. Varm luft är lättare än kall vilket gör att luften strömmar uppåt, det kallas för konvektion.

Konvektionsvärmen som detta kallas är den huvudsakliga värmeöverföringen för en öppen radiator, strålningsvärmen är betydligt mindre. Den varma luften sprids i rummet och lufttemperaturen höjs. Den varma luften skall därefter värma upp ytorna i rummet vilket kommer att ta tid.

Vätskefyllda elelement, också kallade slutna, är ett slutet kärl med en vätska och en elpatron. Elpatronen värmer upp vätskan på några minuter som sedan cirkulerar inne i elementet för att ge en jämn värme oavsett om den går på hög eller låg effekt. Både öppna och vätskefyllda radiatorer växlar mellan på och av, även vid normal drift, och vätskan skapar då en utjämnande effekt och håller en jämnare temperatur.

Ett vätskefyllt element avger ca 30-50% av energin som strålningsvärme och ca 50-70% som konvektionsvärme, dvs. mer strålningsvärme jämfört med en öppen radiator. Strålningsvärmen är den typ av värme som kroppen kan förnimma och kan jämföras med värmestrålningen från en brasa eller från solen.

5 orsaker att välja oljefyllda element

1. Oljefyllda element ger värmekomfort.

Med Mjukvärme 2.0 avses LVI produkter som är fyllda med miljövänlig vegetabilisk olja. Tack vare denna mjukvärme och dess elektroniska termostat med en exakthet på 0,2 °C, avger de en naturlig strålningsvärme.

2. Allergivänliga

LVI:s radiatorer minskar cirkulationen av damm vilket gör att det inte uppstår några obehagliga lukter från bränt damm – en stor fördel för alla som lider av allergier. Med dess helt slutna konstruktion ges en helt jämn uppvärmning av luften. Vilket ger en mjuk, skön värme som inte torkar ut luften eller huden och håller en lägre yttemperatur.

3. Snabb reaktionsförmåga

Eftersom det är en stängd enhet som drivs elektriskt, kan en oljefylld elradiator nå önskad temperatur på kort tid och en snabb reaktionsförmåga är en av de viktigaste förutsättningarna för att spara energi.

4. Energisnåla

Omsorg om miljön innebär att LVI satsar på att tillverka elradiatorer som minskar energiförbrukningen och därmed också dina elräkningar. Det är därför som LVIs radiatorer har inbyggda, moderna termostater för exakt temperaturkontroll som ger dig exakt den värme du önskar. Och med modern teknologi kan du kontrollera temperaturinställningarna via din mobil eller Internet.

5. Miljövänliga

LVI satsar på att tillverka miljövänliga oljefyllda elradiatorer – vilket gäller under alla produkters hela livscykel. I möjligaste mån används 100% återvinningsbara material i tillverkningsprocesserna och radiatorerna fylls med biologiskt nedbrytbara vegetabiliska oljor.

Nya oljelement från LVI. Reglera temperatur.

Längd och placering av oljefyllda elelement

Kallras från fönster upplevs ofta som något obehagligt. Strålningsvärmen och konvektionsvärmen från en radiator bromsar kallraset, vilket uppfattas som komfortabelt. En bra placering för en elradiator är därför under fönster, och helst ska radiatorn även vara lika lång som fönstret. Om det finns väggventiler som tar in friskluft så bör även de sitta vid fönstren. På så sätt tar radiatorn även hand om det kallraset.

Rätt termostat på elementet

Radiatortermostatens uppgift är att hålla en jämn temperatur i rummet genom att bestämma hur mycket värmeeffekt radiatorn ska avge under en tidsperiod. Det är viktigt att ens elementtermostat mäter temperaturen så exakt som möjligt och att den är tillräckligt “intelligent” för att snabbt kunna ställa om och ge det aktuella effektbehovet.

Det finns generellt två typer av termostater: bimetall och elektronisk. Du kan läsa mer om detta i välj rätt termostat till elradiator.

Har du gamla radiatorer med bimetalltermostater så rekommenderas det starkt att du byter ut dessa mot moderna elradiatorer med elektronisk radiatortermostat. Detta kommer inte bara ge dig en jämnare inomhustemperatur utan också en lägre driftskostnad.
Som sagt krävs en termostat med korrekt styrning och som justerar värmen i hemmet efter det faktiska behovet för att uppnå energibesparingar.

Digital termostat

 

Exempel
Yali Digital är en modernt designad, oljefylld panelradiator med en mängd nya funktioner. Den digitala termostaten på elradiatorn sitter diskret inhyst i sidopanelen, erbjuder en utmärkt kontroll av inomhustemperaturen och har 2 års garanti.

 

 

 

 

 

Styrsystem för oljefyllda element

Precis som många av de andra radiatorerna i Yali sortimentet har Yali Digital en separat pekskärm med WiFi anslutning som tillval. Radiatorerna synkas emot pekskrämen Touch E3 genom att man bygger upp olika rum. Dessa kan sedan styras med olika temperaturer separat eller så styrs alla rum samtidigt. Man kan även på ett smidigt sätt se energiförbrukningen i Touch E3 modulen, och styra värmen via sin mobil.

Välja rätt effekt på de oljefyllda elelementen

Så vilken effekt ska du ha på de nya elementen?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Om du inte gjort tilläggsisolering i huset och värmen i övrigt fungerar väl, kan du även själv se efter på det befintliga elementet vilken effekt det har. Du ser det oftast genom att lossa litet på väggkonsolerna som elementet hänger på.

Du kan även kolla upp vad ditt bostadshus totala värmebehov är.

>> Testa vår effektberäknare <<

 

Kontakta en återförsäljare eller din lokala elektriker för hjälp med att välja rätt elelement.

Att byta till oljefyllda element

Här har vi skapat en guide till att byta element. Installationen vid byte av elelement måste alltid annars utföras av en behörig elinstallatör. Det är ytterst viktigt att all fast elinstallation utförs av en behörig elinstallatör. Installatören hjälper dig också med att bedöma rätt värmeeffekt på radiatorn om det behövs. Du kan byta element själv endast om det är frågan om ett elelement försett med en stickkontakt.

Att byta gamla element är lättare än många tror. På en dag byter man ut alla elelement i ett småhus. En erfaren installatör kan monterna flera element i timmen, men med diverse problem som man kan stöta på är det dock inte ovanligt att installatören vill beräkna en timme per element.

Om du bor i lägenhet i ett flerbostadshus och vill byta element och radiatorer i lägenhet är det viktigt att du först kontrollerar med fastighetsägaren eller bostadsrättsförening vad som gäller. Du kan även läsa mer om bytet i detta inlägg.

Kostnad att byta oljefyllda element

Att byta element skapar självklart en kostnad, men det är även möjligt att spara in denna investering genom lägre energikostnad.

Din kostnad för att byta element kan indelas i produkter och installation. Ta kontakt med en av våra återförsäljare om du vill få en offert eller veta mer om vilken kostnad du bör räkna med för LVIs oljefyllda element. I ett ”normalstort” familjehus i mellersta Finland blev kostnaden för utbyte av 8st Yali Digital radiatorer inklusive arbete för utbytet ca 26,000 SEK. Arbetskostnaden var ca 5000 SEK.

Oljefyllda designelement

Värmeelementen behöver inte se klumpiga ut, mycket har hänt under 40 år på marknaden.

I LVIs utbud hittar du allt ifrån panelradiatorer till dekorativa radiatorer. Dessutom finns över 70 olika färger att välja mellan på vissa modeller. Så varför inte göra radiatorn till en del av inredningen?

Yali - en oljefylld radiator

 

T.ex. Yali Parada ovan har en helt slät frontpanel och passar in i all slags modern inredning. Medan Epok nedan, är en designradiator i mer retrostil. Epok fås i många olika kulörer.

 

Epok

Köpa oljefyllda element

Du kan enkelt söka upp en återförsäljare nära dig via vår karta på återförsäljare. Återförsäljaren ger råd och hjälper till med installation.

Handdukstorkar – allt du bör veta

Handdukstorkar – allt du bör veta

Välja handdukstorkar – Hur du gör rätt val av handdukstork

Det finns många praktiska aspekter att ta ställning till vid valet av handdukstork. Vad allt behöver du veta vid valet av handdukstork? Det räcker inte att man faller för en viss stil eller design. På denna sida tar vi upp frågor kring handdukstorkens höjd, bredd och effekt, hur en vattenburna respektive elektriska handdukstorkar fungerar samt olika frågor kring handdukstorkens design, elpatron och termostat.

Hoppa direkt till det avsnitt som intresserar dig:

Handdukstork för vattenburen värme

Handdukstork från Purmo – för vattenburen värme

Handdukstork för el

Handdukstork från LVI – för elvärme

Välja handdukstork

Handdukstork fungerar som element

Handdukstorkar i design

Handduktork elpatron

Handduktork termostat

 

Handdukstork – vattenburen och el

Det första man bör beakta vid köp av handdukstork är om torken skall vara vattenburen eller elektrisk. Det finns även handdukstorkar som kan kombinera dessa system, det vill säga anslutas till centralvärmesystemet vintertid, då värmen är påslagen, och nyttja en elpatron sommartid när värmesystemet är avslaget. Det finns även handdukstorkmodeller som ansluts till tappvattnets krets.

Handdukstork för vattenburen värme

En vattenburen handdukstork används om man vill ersätta en befintlig vattenburen radiator med en vattenburen handdukstork eller vid nybyggnation då nya rör dras till badrummet eller utrymmet. Denna tork kopplas då in på centralvärmesystemet genom en etthålsventil eller annan rekommenderad ventil. Fördelen med en vattenburen radiator är att den är energieffektiv i drift. Nackdelen är att torken står kall sommartid om man inte kör den på en separat slinga. För att förebygga detta kan man med fördel nyttja en elpatron i handdukstorken sommartid. Dessa så kallade ”Mixed” versioner finns att fås hos bland annat Purmo.

Handdukstork från Purmo – för vattenburen värme

Vid installationen har varje handdukstork optimerats för att ge hög verkningsgrad och skön komfort. Det är därför av största vikt att du inte gör några förändringar i systemet utan att först rådgöra med en fackman. Livslängden på värmesystemet är starkt beroende av att ingen syresättning av vattnet i systemet förekommer. Om trycket sjunker under drift, och påfyllning måste göras, skall systemet snarast kontrolleras av fackman. Handdukstorkarna kan anslutas direkt till centralvärmesystemet och täcker i många fall hela värmebehovet i badrummet. Purmo modellerna kan ej anslutas till tappvattensystemet!

Exempel på handdukstorkar för vattenburen värme från Purmo:

Apolima handdukstork från Purmo
Apolima
Handdukstork Leros från Purmo
Leros
Flores Chrome handdukstork för vattenburen värme från Purmo
Flores Chrome

Handdukstork från Purmo – för vattenburen värme och med elmotstånd

I Mixed-modellen används både en etthålsventil och en elpatron. Handdukstorken bör vara fylld med vatten och avluftad innan strömmen slås på. Om värmesystemet töms på vatten, bör strömmen slås av, annars utlöser överhettningsskyddet i patronen, vilket gör patronen oanvändbar. Vid mixad version bör tilloppet på vattensidan stängas då elpatronen används. Detta för att undvika uppvärmning av vatten som cirkulerar genom handdukstorken. OBS! Returen får aldrig stängas då den måste vara öppen för expansionen. Tilloppet kan enkelt stängas genom att använda handratten på etthålsventilen. Handdukstorkens stickkontakt kan sättas i jordat vägguttag. Det är alltid bra att kontrollera vägguttagets placering och lämplighet med behörig elektriker, som även bör utföra alla eventuella fasta elanslutningar. På installationsplatsen monteras i den ena anslutningsmuffen en elpatron och i den andra Purmos etthålsventil, som har ett röravstånd på 40 mm och M22 för röranslutning. Vänster/höger sida kan väljas fritt. Etthålsventilerna är omställningsbara för 1-rörs- eller 2-rörssystem. Handdukstorken får inte stängas av mot rörnätet så länge elpatronen är inkopplad. Allt montage bör utföras av behörig installatör.

Dessa modeller finns att fås som Mixed modeller:

Handdukstork för el

Elpatronen i en elektrisk handdukstork  är försedd med en termostat, som slår av strömmen då temperaturen når en viss gräns. Vid felanvändning slår överhettningssäkringen av strömmen, och gör elhanddukstorken obrukbar. Då elhanddukstorken tas ur bruk, bör vattenglykolblandningen (om sådan finns) tappas bort och föras till återvinningsstation. Även elpatronen bör avlägsnas och föras till återvinningsstation. En otillräckligt fylld elhanddukstork, får inte kopplas till elnätverket. Förutom Purmo sortimentet finns även ett brett sortiment av elhanddukstorkar hos systerbrandet LVI. Läs mer om handdukstork för el.

Handdukstork från LVI – för elvärme

Handdukstorkarna från LVI är helt elektriska och möjliggör en snygg installation tack vare montage med dold anslutning. Kapslingsklassen är IP 44 och garantitiden är 10 år på torken och 2 år på elektroniska delar.  De flesta modeller är lättmonterade och håller en låg energiförbrukning. De är tystgående och luktfria. Fördelen med de elektriska handdukstorkarna är att de är varma just när du behöver dem. En del modeller har en timer funktion också.

Exempel på handdukstorkar för el från LVI:

Nila Ti handdukstork från LVI Athena S Handdukstork för elvärme från LVI Bandai IR från LVI - En handdukstork för elvärme

Välj handdukstork – höjd över golvet, höjd, bredd och effekt

Rekommendationen för en handdukstorksplacering finns beskriven i monterings- och bruksanvisningarna för varje enskild radiator. Minimiavståndet till golv är 50 mm, men i praktiken sätts handdukstorken oftast högre upp.

Ladda ner dokument för installation och skötsel av LVI handdukstorkar
Ladda ner bruksanvisningar för Purmo handdukstorkar

Höjden och bredden på torken kan väljas efter det utrymme som finns tillgängligt. Tänk även på antalet medlemmar i hushållet som önskar använda torken. En större modell ger plats åt hela familjens handdukar. Handdukstorkens effekt finns angiven var för sig. Effekten är beroende av temperaturerna i värmesystemet (vattenburna modeller) och av elpatronens effekt. Elpatronens effekt varierar mellan 50 och 600 W beroende på om man skall använda handdukstorken som tork eller delvis som värmande element.

Tips på placering av handdukstork

Handdukstork fungerar som element

En handdukstork fungerar som ett element på många sätt. Effekten är, i de fall man ersätter en befintlig radiator och ämnar använda torken för uppvärmning av utrymmet, beroende av effektbehovet. För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Handdukstorkar design

Handdukstorkar finns i olika färg, storlek, format och ytbehandling. Låt dig inspireras! Se vårat tips på en handdukstork i svart eller kolla in Apolima – en vit handdukstork i design. Du kan även läsa våra tips på biliga handdusktorkar i design.

Handdukstorkar i design från Purmo och LVIHanddukstorkar i designLVI handdukstork i design och orange

Handdukstork elpatron (för Purmo handdukstorkar)

Purmos nya elpatron PVEP har dold anslutning som standard och passar för kromade Flores handdukstorkar och för vita samt specialfärgade Java handdukstorkar från Purmo. Elpatronens effekt är 300 W. Temperaturinställning finns i 5 lägen. I lokalt läge är det möjligt att ställa in fem temperaturnivåer. Möjliga användningsnivåer är enligt följande: 0 (värmer inte) och från 1 till 5, vilket indikerar ett temperaturintervall från 30 till 60 grader Celsius. Elpatronen har inbyggd timerfunktion. Timerknappen används för att slå på timern och ställa in tiden när enheten ska stängas av automatiskt. För att aktivera timerfunktionen tryck kort på timerknappen. Displaypanelen visar torkarens användningstid på 1 timme. Varje efterföljande tryck förlänger torkningstiden (2-4 timmar). Det går när som helst att kontrollera hur mycket elström som förbrukats under en hel dags användning. Siffran som visas på mätaren visar den faktiska energiförbrukningen. Du kan därför mäta den faktiska energikostnaden genom att multiplicera siffran på mätaren med värmeelementets nominella värmeeffekt och priset på el (1 kW). Läs också hur byta elpatron på handdukstork.

Purmo handusktork Flores Chrome Terma

Handdukstork termostat

En praktisk etthålsventil (PVB) möjliggör både 1-rörs och 2-rörs anslutningar. Designventilen (PVB CH) har samma funktioner som PVB, men är i kromad och polerad mässing. En kromad handratt (NHK) ingår. Läs mer om handdukstork termostat.

SparaSpara

Byte av gamla elradiatorer gav bättre inomhusklimat

Byte av gamla elradiatorer gav bättre inomhusklimat

Grönt ljus för byte av gamla elradiatorer

Det svåraste i hela processen var helt enkelt att bestämma sig för att nu skall det göras. Det konstaterar Björn Beijar i Jakobstad.

– Det kändes som att de gamla elradiatorerna drog mycket ström och de såg bedrövliga ut, säger husägare Björn. Anledningen till att vi inte bytt ut dem tidigare är att vi helt enkelt inte kommit oss för. Man vet inte riktigt i vilken ända man skall börja. Det är ju inte varje dag man googlar radiatorer. Och vi har inte haft någor akut behov heller. Men ett av de gamla elementen hade färgat sig gul-brunt och ett annat hade gått sönder, så visst kändes det som att behovet kröp närmare.

Kostnaden för utbyte av gamla radiatorer till 8st Yali Digital radiatorer inklusive arbete för utbytet ca 2700 euro. Därav var arbetskostnaden ca 500 euro.

Energieffektiv lösning i sikte

Viktigast för paret vid bytet av gamla elradiatorer var en energieffektiv lösning på lång sikt och ett behagligare inomhusklimat. Paret var inte ute efter några designradiatorer, men bestämde sig ändå för retroradiatorn Epok i vardagsrum och kök, medan standardradiatorerna Yali Digital installerades i övriga rum.

– Yali Digital elementen är klassiska och passar in i ett äldre hus med sådan stil som vårt hus har, mycket trä på golv, väggar och tak. Yali Digital elementen har bra egenskaper, det vill säga alla de egenskaper som vi behöver. Med beaktande av vilka egenskaper elementena har så är priset också rimligt, konstaterar Björn. Radiatorernas återförsäljare och installatör var Asentajagroup i Jakobstad.

Paret värdesatte även en snabb och enkel lösning utan krångligheter. Så smidigt och enkelt som möjligt. Att kunna styra radiatorerna på distans satte paret inte prioritet på, men man kan ansluta dem till ett styrsystem och en app senare om man vill. Det är än för tidigt att säga vilken insbesparing bytet kommer att ge. Den allmänna uppfattningen är att en elradiator arbetar i förhållandet 1:1 och att man inte kan spara energi vid ett byte.

– Det inte korrekt, konstaterar Rickard Adlercreutz vid Rettig ICC. Inbesparingen kommer från en jämnare temperatur och även från styrning, till exempel nattsänkning eller borta-läge. En gammal elradiator med bimetalltermostat kan ha en hysteres, det vill säga temperaturskillnad, på upp till 6 grader. En modern elektronisk termostat håller temperaturen konstant med 0,2 graders nogrannhet. Redan detta kan ge upp till 10-20% inbesparing.

Standardradiatorerna Yali Digital installerades i rummen på övre våningen. Yali Digital elementen är klassiska och passar in i ett äldre hus
Standardradiatorerna Yali Digital installerades i rummen på övre våningen. Yali Digital elementen är klassiska och passar in i ett äldre hus.

 

Yali Digital
Yali Digital installerades också i husets två toaletter och badrum.

 

Sektionsradiator Epok finns numera i kök och vardagsrum.

Sektionsradiator Epok finns numera i kök och vardagsrum.

Inomhusluften känns betydligt friskare efter bytet från öppna, gamla elradiatorer till nya oljefyllda elradiatorer.
Inomhusluften känns betydligt friskare efter bytet från öppna, gamla elradiatorer till nya oljefyllda elradiatorer.

Bättre inomhusklimat med nya oljefyllda elradiatorer

Mikko Iivonen som är forsknings- och utvecklingsansvarig vid Rettig ICC konstaterar:
– Dammet i luften som flyter genom en öppen värmare (så kallad ”toaster”) brinner lätt i temperaturer över 70 grader och de minsta partiklarna även vid lägre temperaturer. Vi rekommenderar inte att man använder elradiatorer med yttemperaturer högre än 70 grader. En del öppna elradiatorer (”toasters”) kan ha elmotstånd på upp till 200 grader, och vid dessa temperaturer bränns damm och luften upplevs som torrare.

– Det att luften upplevs som torrare, beror delvis på att damm bränns, men även främst på att luftens joniseringsbalans ändrar sig då luften är i kontakt med heta metallytor. När luft strömmar längs med varma metallytor blir balansen mer positiv, det vill säga antalet positiva joner ökar. Båda dessa fenomen försämrar luftkvaliteten in en bostad.

Vid mätningar av inomhusluftens kvalitet i bostaden kunde Marcus Jansson vid Ingenjörsbyrå Kronqvist konstatera att inomhusklimatet kändes svalare och mer beghagligt med de nya väggradiatorerna trots att inomhustemperaturen var oförändrad. – En annan viktig aspekt är att den maximala yttemperaturen på husets gamla elradiatorer uppmättes till 95 grader Celcius. Detta innebär en brandrisk, säger Jansson.

Vid mätningar av inomhusluftens kvalitet i bostaden konstateras att inomhusklimatet kändes svalare och mer beghagligt med de nya väggradiatorerna trots att inomhustemperaturen var oförändrad.
Vid mätningar av inomhusluftens kvalitet i bostaden konstateras att inomhusklimatet kändes svalare och mer beghagligt med de nya väggradiatorerna trots att inomhustemperaturen var oförändrad.

Även den relativa luftfuktigheten var högre efter installationen av oljefyllda radiatorer installerats – i snitt 5% Rh högre. Men, den förbättrade luftfuktigheten beror inte på bytet av radiatorer. Inomhusklimatets förbättring kommer från minskad dammbränning vid de heta äldre radiatorerna och från bättre joniseringsbalans, säger Mikko Iivonen.

Paret själva konstaterar också att inomhusluften känns betydligt friskare efter bytet från öppna, gamla elradiatorer till nya oljefyllda elradiatorer. Mikko Iivonen konstaterar att denna känsla kan jämföras med hur man i snitt upplever en elbastu jämfört med en vedeldad med fuktiga stenar. – Elbastun upplevs som torrare eftersom joniseringsbalansen är mer positiv där än i en vedeldad.

– Det att människor upplever rumsluften som torr, t.ex. på grund av heta (icke oljefyllda) radiatorer, beror egentligen på lukten av brinnande rumsdamm och på förändringar i luftens joniseringsförhållande, som förekommer i så kallade ”öppna” elradiatorer. Heta metalliska ytor ändrar joniseringsbalansen, konstaterar Mikko Iivonen.

Den maximala yttemperaturen på husets gamla elradiatorer uppmättes till 95 grader Celcius. Detta i samband med allt damm som samlats bakom radiatorn och i kretskortet innebär en stor brandrisk.
Den maximala yttemperaturen på husets gamla elradiatorer uppmättes till 95 grader Celcius. Detta i samband med allt damm som samlats bakom radiatorn och i kretskortet innebär en stor brandrisk.
Ett av de gamla elementen hade färgat sig gul-brunt och ett annat hade gått sönder.
Ett av de gamla elementen hade färgat sig gul-brunt och ett annat hade gått sönder.

Fakta om huset:

Byggår: 1928, grundrenoverad + tillbyggnad 1986-1988.
Lägenhetsyta: 116 kvm (våningsyta 143 kvm)
Före: 10 st öppna elradiatorer och 2 st oljefyllda gamla elradiatorer
Efter: 3 st Epok och 8 st Yali Digital oljefyllda elradiatorer från LVI

Byta element eller radiator – En guide till bytet

Byta element eller radiator – En guide till bytet

Om du planerar att byta element lönar det sig att tänka igenom bytet först. Detta gäller både om du skall byta elelement eller om du skall byta radiator som är kopplad till det centrala vattenburna värmesystemet. Här en guide till ditt byte av element.

Byta element

Kan du byta element själv?

Du kan byta element själv endast om det är frågan om ett elelement försett med en stickkontakt. LVI Kaba P levereras med stickproppsanslutning och golvkonsoler så att den enkelt kan användas som en flyttbar enhet. Ett enkelt temperaturvred gör den till ett okomplicerat val för de utrymmen i hemmet som bara behöver en liten extra uppvärmning då och då.

Byta element eller radiator

I annat fall bör du alltid kontakta en återförsäljare eller elinstallatör innan du börjar att planera byta elelement själv. Det är ytterst viktigt att all fast elinstallation utförs av en behörig elinstallatör. Hen hjälper dig också med att bedöma rätt värmeeffekt på radiatorn. Om du inte gjort tilläggsisolering i huset och värmen i övrigt fungerar väl, kan du även själv se efter på det befintliga elementet vilken effekt det har. Du ser det oftast genom att lossa litet på väggkonsolerna som elementet hänger på.

Vattenburna radiatorer kan du montera på egen hand, men arbetet måste vara fackmannamässigt utfört för att hemförsäkringen ska gälla vid en eventuell skada. Du kan gärna på förhand se ut modeller och utbud först. Och vet du vilken modell som krävs, kan du även handla online, men det lönar sig alltid att kontrollera med en VVS-installatör ifall du är osäker på om modellen passar.

Byta gamla element

Att byta gamla element är lättare än många tror. På en dag byter man ut alla elelement i ett småhus. Om modellen är enkel att sätta upp klarar en erfaren installatör ett eller flera element i timmen. Med diverse problem som man kan stöta på är det dock inte ovanligt att installatören vill beräkna en timme per element. Detta beror även på om han arbetar helt ensam eller får hjälp av någon. Läs mer om hur du byter ut gamla element steg för steg.

Även vattenburna element är enkla att byta ut, men kräver mer förberedelse. Cirkulationen bör stängas av och varje radiator bör stängas med hjälpa av en avstängningsventil. Sedan skall radiatorn tömmas på vatten innan en behörig VVS-installatör kan utföra bytet.

Byta element i lägenhet

Om du bor i ett flerbostadshus och vill byta element och radiatorer i lägenhet är det viktigt att du först kontrollerar med fastighetsägaren eller bostadsrättsförening vad som gäller.

Byte av element i kök

Byte av vattenburna element i ett egnahemshus

Vid renovering av en privat familjebostad lämnas ofta radiatorerna helt orörda. Har man vattenburet värmesystem står radiatorn kvar. Möjligen byts rören eller delar av rören ut. Det är även vanligt att termostathuvudet byts ut. Men radiatorn lämnar kvar. Ett byte av element blir helt enkelt inte aktuellt. Om man byter ut oljepannan till en bergvärmepump eller annat lågtemperatursystem är det ytterst viktigt att även radiatorerna ses över. I många fall behöver man omdimensionera dessa för att de skall fungera optimalt.

Byta element i rum

Byta radiator i vardagsrum

Element i badrum

Äldre radiatorer fungerar inte alltid optimalt i lågtemperatursystem, medan rätt dimensionerade radiatorer i lågtemperatursystem ger energibesparingar och ökad trivsel. Särskilt lönsamt är det när man väljer en värmepump som värmekälla, men även fjärrvärme drar nytta av låga returtemperaturer.

Om du byter ut en gammal enkel panelradiator mot en ny, lika stor radiator av typ 11 får du cirka 60% högre värmeeffekt. Och om du byter ut en gammal dubbel panelradiator till en ny radiator av typ 22 får du cirka 50% högre värmeeffekt.

Bytet till effektivare radiatorer kan i sin tur sänka varmvattnets temperatur i systemet med 10°C vid dimensionering. Värmepumpens värmefaktor, COP, förbättras med cirka 2% per grad sänkt vattentemperatur, det vill säga totalt 20 %. Ifall mer förbättringar görs i bostaden kan temperaturen i systemet sänkas ytterligare vilket innebär ännu bättre värmefaktor.

Byte av elelement i villor

Om du skall renovera ditt hus eller vill förnya dina elelement går det enkelt och smidigt att byta ut dessa till nya moderna element med elektronisk termostat. Ett sådant byte av element går på en dag i ett ”normalstort” familjehus.

Byte av svart element

radiator

I Finland finns det 500 000 eluppvärmda småhus, och många av dessa står inför en renovering. Gamla elelement bränner damm och kan till och med utgöra en brandfara. Även inomhusluftens kvalitet förbättras tack vare byte från gamla elradiatorer till nya, moderna elradiatorer. Här kan du läsa mer om praktiska och energieffektiva lösningar för olika hustyper och inredning. Hitta en lösning som passar ditt värmesystem och värmekälla. Låt dig inspireras bland Cleverheatings tips för renovering.

Kostnad att byta element

Att byta element medför naturligtvis en kostnad. Men det är även möjligt att spara in denna investering genom lägre energikostnad.

Element

Din kostnad för att byta element kan indelas i produkter och installation. På bygghemma.se eller elkedjan.se kan du lätt se vilken kostnad du bör räkna med för Purmo vattenburna element eller LVI elelement. Du kan även fråga en återförsäljare om en offert. I ett ”normalstort” familjehus i mellersta Finland blev kostnaden för utbyte av 8st Yali Digital radiatorer inklusive arbete för utbytet ca 2700 euro. Arbetskostnaden var ca 500 euro.

Byta termostat på gamla elelement

Enligt vår erfarenhet är det termostaten på elelementet som går sönder först, och då kan det löna sig att byta termostat på elementet. Alternativt att byta ut hela elradiatorn och ta del av de nya funktioner som finns i dagens moderna elradiatorer.

LVI lämnar 2 års garanti på sina termostater, och de finns att få som reservdelar länge efter det. Om du har en trasig element termostat till Yali, MEB eller MEC från LVI är chansen god att du kan byta ut den. Kontakta en av våra återförsäljare eller din lokala elektriker för hjälp med att välja rätt termostat och för eventuellt köp och byte. Att byta termostat på element går snabbt, men arbetet måste alltid utföras av en behörig elinstallatör. Du kan inte byta termostater på gamla element själv.

SparaSparaSparaSpara

Så här kan du måla element

Så här kan du måla element

Nu är det färg och inte vitt som gäller i inredningssammanhang och radiatorerna från Purmo innebär inget undantag. För att vägleda och förenkla färgvalet då du ska måla element har Purmo sammanställt en färgkarta bestående av 72 nya kulörer.

Enkelt att välja kulör till dina radiatorer

Den vita inredningsvågen är satt åt sidan, nu tänker vi härligt nog färg på väggar, möbler och detaljer. Du kan välja precis vilken färg du vill till dina radiatorer, men Purmo hjälper dig lite på traven om du vill och har plockat ut 72 kulörer, både RAL-kulörer och metalliska färger, och satt samman dessa till en genomtänkt färgkarta.

När du väljer en färg till dina radiatorer kan du tänka på på två vis: antingen att radiatorns kulör ska sticka ut och ta plats som en inredningsdetalj, eller att den ska harmoniera med övrig stil och färg i rummet. En svart radiator mot en ljus vägg är ett exempel som ger en tydlig effekt. Ett annat alternativ är att ”måla ihop” väggar, tak och lister, vilket vi ser mycket av idag och där hänger självklart radiatorn med.

Plocka upp en accentfärg i tapeten, då du ska måla element.
Plocka upp en accentfärg i tapeten, då du ska måla element.

Kulören kan naturligtvis även tona ner en känsla, exempelvis genom att du målar radiatorn i en mildare kulör av den tapet eller färg som finns på väggen. Du kan även plocka upp en nyans i en mönstrad tapet, välj då med fördel någon av de ljusare kulörerna i tapeten.

En tumregel är att välja samma kulör på alla radiatorer i ett rum, men det kan även bli väldigt fint att välja ut en väl placerad radiator och måla den och då noga tänka igenom det färgvalet.

I motsats till om du själv målar din radiator, är radiatorerna från Purmo lackade och härdade för att bli maximalt tåliga mot slitage och de har även en yta som går lätt att torka av.

Klicka och upptäck din färgsammansättning >>

Fem värmetips vid husrenovering

Fem värmetips vid husrenovering

Det första svåra valet vid en husrenovering är ofta vilket värmesystem man skall välja: bergvärme, fjärrvärme, luftvärme och i kombination med golvvärme, vattenburna radiatorer eller elradiatorer? Vilket system man väljer beror naturligtvis på omfattningen av renoveringen, isoleringsgraden i huset och hur mycket man är beredd att satsa i ett nytt värmesystem.

Här följer fem tips till dig som ska göra en husrenovering

1. Tänk funktion

En radiator är så mycket mer än bara en radiator. Fundera över dess användningsområde. På toaletten eller i badrummet kan du med fördel installera en handdukstork som alstrar värme, medan det i hallen och i köket med ont om väggyta, kan passa med en vertikal radiator. Har du stora fönsterpartier eller en glasterrass passar låga radiatorer eller konvektorer med golvstöd.

2. Viktig värmekomfort

Så fort du upplever att det är för kallt eller för varmt vill du snabbt kunna reglera värmen. Temperaturen i ett rum, och framförallt riktningen av värme alternativt kyla, påverkar komforten avsevärt. Även en god lufttillförsel är avgörande för vår trivsel. Tänk därför på att ha ett bra styrsystem till dina radiatorer. Moderna termostater håller temperaturen jämn, exakt och reagerar även snabbt på temperaturförändringar.

3. Höj mysfaktorn!

Strålningsvärmen från en kamin eller vedeldad spis ger mysvärme under råa dagar och kvällar. Är den ackumulerande får du även rejält med värmetillskott till hemmet. Underskatta inte mysfaktorn!

4. Matcha kulören

Tänk in din radiator som en viktig del till inredningen. En smart värmelösning är vacker att se på och smälter naturligt in. Purmos radiatorer finns i över 70 olika kulörer och byts smidigt ut av en VVS-montör. Samtidigt kan du passa på att välja en ny modell. Välj mellan radiatorer med slät front, vertikala radiatorer eller sektionsradiatorer.

5. Fråga värmeexperten

Tänk en vända extra och fråga de som har erfarenhet. Ställ frågor till Värmeexperten!

Bandai IR elhanddukstork från LVI
På toaletten eller i badrummet kan du med fördel installera en ny handdukstork som alstrar värme. Bandai IR elhanddukstork från LVI finns i många fräscha kulörer.