Byta elelement – vilken effekt?

Byta elelement – vilken effekt?

Vintern ger sig till känna med snö och minusgrader och det börjar bli dags att se över och eventuellt byta elelement. Ifall man bor i ett hus med direktverkande el är det speciellt viktigt att se över radiatorernas termostater, då de har en livslängd på ungefär 10–15 år. En trasig termostat kan göra så att elementet levererar för mycket värme, vilket ger övertemperaturer och höga energiräkningar.

De elektroniska termostaterna på LVIs oljefyllda elradiatorer använder upp till 20% mindre energi än radiatorer med bimetalltermostat. Tack vare den senaste tekniken uppfyller alla LVI radiatorer NF Performance-standard, vilket innebär att termostaten så snart den nått den inställda temperaturen håller sig inom ett intervall på 0,5 grad. Konventionella bimetalltermostat kan ha en skillnad på upp till 6 grader. Tack vare att man kan kontrollera inomhustemperaturen så exakt, får man alltid den värme man behöver utan att slösa energi. Om till exempel solen tittar in och börjar värma upp rummet, stängs termostaten av tills rumstemperaturen sjunker under den valda inställningen. Naturligtvis kan man programmera elelementen så att de anpassar temperaturen vissa tider på dygnet via en central styrenhet, vilket minskar värmekostnaden ytterligare.

De oljefyllda radiatorerna kan ställas in på en lägre yttemperatur, vilket gör att luften inte blir torr och man slipper även att damm cirkulerar och därmed avger de inte heller obehaglig lukt. Genom att sänka temperaturen några grader under natten kan man spara en hel del energi. Generellt sett kan man säga att för varje grad man sänker inomhustemperaturen under 21 grader sparar man 5 procent på elkostnaden.

Vilken effekt då man ska byta elelement?

Då man ska byta elelement behöver man såklart veta vilken effekt man ska ha på de nya elementen. För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter. För golvvärme kan det i vissa fall vara en fördel att ligga på en bruttoeffekt av 100 W/m2 för bästa funktion. Denna beräkning gäller hus i nordiskt klimat men kan variera med hänsyn till husets standard. För mer information om elförbrukningen i hus i andra klimatzoner, kontakta din lokala elektriker eller energirådgivare.

Så här enkelt räknar du ut ditt bostadshus totala värmebehov >>

Kontakta en återförsäljare eller din lokala elektriker för hjälp med att välja rätt elelement. Installationen vid byte av elelement måste alltid utföras av en behörig elinstallatör.

Byta gamla elelement – så här gör du >>

Relaterade produkter

Leave a reply