Designelement i retrostil

Designelement i retrostil

Följ med familjen Hanners renoveringsprojekt av en villa i gamla stadsdelen Skata, Jakobstad, Finland. I del 1 påbörjade familjen sitt projekt och valde värmesystem. Nu står valet mellan designelement i retrostil (Epok) och släta oljefyllda elradiatorer (Parada).

”Vi vill helst ha Epok. Det är en gammaldags radiator och passar helt in med den stil vi önskar. Inget nytt och modernt – designelement i retrostil får det bli”, säger Ann-Charlotte . ”Vi tycker om att ströva i second hand affärer och köper det mesta i andra hand”, säger Ann-Charlotte. ”Därför känns det bra att välja en radiator i gammaldags stil.”

Kravet som familjen Hanner ställde på sitt system var att det skulle kunna styras via Touch E3, en styrenhet som hjälper till att hålla värmen precis på den nivå som behövs. Varken mer eller mindre. Vintertid vill familjen kunna nyttja värmen från kaminen mitt i huset och nattsänkning är viktig ur energibesparingssynvinkel. Efter utredning hos LVI står det nu klart att Epok kan anslutas till styrsystemet Touch E3. Till detta finns även en app som ytterligare förenklar styrningen på distans.

Epok – designelement i retrostil

LVIs representant Joni Grönqvist besökte familjen i det för tillfället urskalade huset och gjorde en grov beräkning på värmebehovet och antalet radiatorer. Förslaget inkluderar såväl Parada som Epok samt handdukstorken Jarl. ”Vid effektberäkningen använde jag initialt ett behov på 70W / m2. Det räcker absolut till. Man kan gå ner ytterligare, men den bedömningen får elkonsulten göra”, säger Joni.

”I entrén har jag planerat in en vertikal radiator – Epok V. Den kan förses med en handduksstång också. Köket är en utmaning eftersom det kommer att förses med många köksskåp och maskiner. Köket har tre dörröppningar plus en inplanerad terrassdörr. Till glasverandan tänker jag mig fyra stycken mindre element”, funderar Joni.

Designelement i retrostil vid småhusrenovering
Designelement i retrostil vid småhusrenovering

Epok är med sin retrodesign den perfekta lösningen för både moderna och traditionella interiörer. Den är utrustad med det allra senaste inom uppvärmningsteknologi, bland annat en trådlös termostat som kan styra en eller flera radiatorer i samma rum. Tack vare sektionerna får radiatorn större yta, vilket optimerar värmestrålningen. Epok finns i både vertikalt och horisontalt utförande.

 

Relaterade produkter

Leave a reply