Dimensionering av radiatorer – en hel vetenskap eller busenkelt?

Dimensionering av radiatorer – en hel vetenskap eller busenkelt?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter. För golvvärme kan det i vissa fall vara en fördel att ligga på en bruttoeffekt av 100 W/m2 för bästa funktion. Denna beräkning gäller hus i nordiskt klimat men kan variera med hänsyn till husets standard.

Verktyg för dimensionering av radiatorer

Purmo erbjuder ett enkelt verktyg för att dimensionera rätt med vattenburen radiatorvärme. Verktyget är endast riktgivande för slutkund och konsument. Den faktiska beräkningen bör alltid utföras av en lokal, behörig installatör eller VVS-konsult. Däri ligger vetenskapen. Se länk till Purmos busenkla verktyg här.

 

Elradiatorer anges enligt hur mycket watt de förbrukar. Se exempel på LVI elradiatorn Yali Digitals effekter här. För mer information om elförbrukningen i hus i olika klimatzoner, kontakta din lokala elektriker eller energirådgivare.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ oss på Facebook!

Relaterade produkter

Leave a reply