Dimensionering av radiatorer – en hel vetenskap eller?

Dimensionering av radiatorer – en hel vetenskap eller?

Dimensionering av radiatorer är inte en hel vetenskap, men den skall utföras av en fackman. Problem kan uppstå vid anslutningar och systemtemperaturer. Därför bör du rådfråga en installatör eller VVS-konsult innan du gör ditt val.

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

För golvvärme kan det i vissa fall vara en fördel att ligga på en bruttoeffekt av 100 W/m2 för bästa funktion. Denna beräkning gäller hus i nordiskt klimat men kan variera med hänsyn till husets standard.

Verktyg för dimensionering av radiatorer

Purmo erbjuder ett enkelt verktyg för att dimensionera rätt med vattenburen radiatorvärme. Verktyget är endast riktgivande för slutkund och användare. Den faktiska beräkningen bör alltid utföras av en lokal, behörig installatör eller VVS-konsult. Däri ligger vetenskapen. Se länk till Purmos enkla verktyg för vattenburna radiatorer här.

Måla elementet i samma nyans som tapeten i rummet. Kalla vattenburna radiatorer.
Måla elementet i samma nyans som tapeten i rummet. Thermopanel Plan i blått

 

Thermopanel V4 Plan levereras i standardutförande med galler, sidoplåtar och väggkonsoler samt som extra tillbehör designtermostat M30 och termostatadapter – en helt komplett radiator. Designtermostat M30 med temperaturområde 6–26°C ger rummet en jämn och behaglig inomhustemperatur. En energibesparing som verkligen syns! En vitlackerad handduksstång i stål med kraftig magnetinfästning finns som tillbehör för Plan.

Dimensionering av elradiatorer

Elradiatorer anges enligt hur mycket watt de förbrukar. Se exempel på LVI elradiatorn Yali Digitals effekter här. För mer information om elförbrukningen i hus i olika klimatzoner, kontakta din lokala elektriker eller energirådgivare.

Standardradiatorerna Yali Digital installerades i rummen på övre våningen. Yali Digital elementen är klassiska och passar in i ett äldre hus
Standardradiatorerna Yali Digital installerades i rummen på övre våningen. Yali Digital elementen är klassiska och passar in i ett äldre hus

 

Yali Digital är en modern panelradiator med en rad nya funktioner. Yali Digital erbjuder utmärkt temperaturkontroll med en klar synlig display som sitter diskret inhyst i sidopanelen. Yali Digital kan kompletteras med en separat pekskärm som tillbehör. Denna pekskärm (Touchscreen display) kan enkelt anslutas till WiFi. Anslutning till både trådbundet och trådlöst system är möjlig. 

Radiatorn har en praktisk öppet fönster funktion. Om temperaturen sjunker fem grader inom 30 minuter, är Yali Digital programmerad att fungera som om ett fönster är öppet. Radiatorn kommer att stängas av, så länge tills temperaturen når en viss gräns och sedan kommer den att slå på igen som om fönstret har stängts. Radiatorn är utrustad med sekventiell styrning, en intelligent funktion som gör att den bakre panelen börjar arbeta först när temperaturen är en grad under inställt värde.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ oss på Facebook!

Relaterade produkter

Leave a reply