Få ut det mesta av värmepumparna med radiatorer

Få ut det mesta av värmepumparna med radiatorer

Trosa är en välbevarad 1300-talsstad på den svenska östkusten, en timmes bilfärd från Stockholm. Skärlagsparken Trosa är ett nytt lyxigt lägenhetskomplex i hjärtat av staden, nära torget och havet.

Skärlagsparken består av 80 tvåvåningslägenheter i flera hus runt en modern gårdsplan och använder värmepumpar som energikälla. Som Tomas Bergman, VVS- ingengör på Forell VVS-Ingenjörer AB förklarar, var valet av värmeavgivare lätt: ”Eftersom energieffektivitet var ett nyckelkriterium, ville vi ha något som fungerade med så låga systemtemperaturer som möjligt utan att behöva använda golvvärme. Svenska byggnormer (BBR) kräver faktiskt låga systemtemperaturer, och förr i tiden kunde man uppnå detta med hjälp av golvvärme. Men vi visste att om vi använde radiatorer skulle vi faktiskt kunna öka värmepumpens värmefaktor, vilket har en betydande effekt på energikostnaderna, en av förutsättningarna för projektet.”

Komfort året om

Steg ett i projektet slutfördes sommaren 2012. Lägenhetsytan varierar mellan 63 och 89 kvm och de kostar från 1 732 500 kr och uppåt. Många av lägenheterna såldes redan innan de var byggda, tack vare den extremt höga standarden på bostäderna. ”Hela lägenhetskomplexet värms upp av 444 Purmo Compact-radiatorer”, säger Tomas Bergman. ”Det ger de boende total komfort året om med de mest energi- och kostnadseffektiva produkterna på marknaden. Purmos radiatorer är dimensionerade för ett lågtempererat vattensystem på 45/35, och vi fick också en aning större vattenflöden i Purmo Compact-enheterna, vilket gör dem lättare att balansera.”

Relaterade produkter

Leave a reply