Fakta om bergvärme – radiatorer och golvvärme tillsammans med värmepump

Fakta om bergvärme – radiatorer och golvvärme tillsammans med värmepump

Tack vare bättre isolering och högre värmekrav behöver bostäder och kontor mindre värmeenergi för att hållas varma. Det gör värmepumpen till en idealisk komponent i ett modernt värmesystem. Temperaturen några meter under marken är tämligen konstant över året, ca 10°C. 

Med bergvärme menas att man borrar ett ca 150-250 meter djupt hål i berggrunden och tar upp varmt vatten från hålet in till en värmepump. Vanligtvis pumpas en blandning av vatten och etanol genom slingan, där värmeväxlingen äger rum innan den uppvärmda vätskan går tillbaka till pumpen och därifrån till värmesystemet. Värmepumpen omvandlar vattnet till värme som kan ledas in i en fastighets värmesystem bestående av vattenburna radiatorer eller vattenburen golvvärme.

Värme från ytjordsystem eller från sjöbotten med hjälp av samma princip kan jämföras med bergvärme. Luftvattenvärmepumpar är också ett bra alternativ. Den kan utnyttja utomhusluft och/eller ventilationsluft som värmekälla. Värmepumpar passar utmärkt tillsammans med både golvvärme och lågtempererade radiatorer, eller en kombination av dessa.

 

8 skäl till att använda lågtemperaturradiatorer tillsammans med värmepump:

  1. Anpassar sig snabbt till temperaturändringar i enskilda rum
  2. Radiatorer förhindrar kallras från fönster
  3. Reagerar snabbt på värmeförändringar både inne och ute
  4. Små värmeförluster
  5. Lång livstid och underhållsfria
  6. Radiatorer är 100 % återvinningsbara
  7. Energibesparing *)
  8. Radiatorer i lågtemperatursystem passar utmärkt ihop med golvvärme i de utrymmen av huset där du vill nyttja värme under golvytan.

radiator-bergvarme-varmepump-470P_HR *) Handbok för radiatorer i lågtempererade värmesystem

Relaterade produkter

Leave a reply