Färg i sovrum

Färg i sovrum

Hur färg i sovrum används kan ha stor betydelse för vår sömn och för hur vi finner lugn och ro. Grönt ger energi och blått samt grått är lugnande. Naturliga, pudriga och ljust dova kulörer i rosa, blå, och lila passar fint i sovrum och kan ge en lugnande effekt. Inred helst inte sovrummet inte i för starka färger, då de kan göra det svårt att koppla av. Däremot kan någon liten detalj i rött förstärka passionen.

Naturliga, pudriga och ljust dova kulörer i rosa, blå, och lila ger en lugnande effekt.

Sovrummet ska vara en avkopplande zon, utan kontorsmaterial, pärmar och onödiga elektroniska prylar, såsom TV och dator, som ofta pockar på uppmärksamhet och skapar stress. Lägg istället till element som gör rummet mysigt – gärna mjuka textilier i härliga färger och dämpad belysning. Sovrummet ska vara det lugnaste rummet i hemmet, där saker som förstärker tvåsamheten är till fördel. Låt sängen ha en sänggavel och likadana nattduksbord och lampor.

Vacker färg i sovrum

Faro V från Purmo passar bra in i ett klassiskt sovrum med naturliga färgval.
Faro V från Purmo passar bra in i ett klassiskt sovrum med naturliga färgval.

Dovare färger med lite svärta gör att vi inte tröttnar på dem så snabbt. Samma färgton i sovrummet kan finnas på kuddar, filtar, gardiner och andra textilier, men också på väggar och golv. Tänk på att du även kan ha en radiator i samma färgton som övriga inredning. Eller vad sägs om en pastelligt rosa Delta radiator i t.ex. barnens sovrum?

En Delta radiator i pastellrosa blir en vacker detalj i inredningen.
En Delta radiator i pastellrosa, RAL 3015 Light pink, blir en vacker detalj i inredningen.

 

Ordlista

Leave a reply