Beräkning av radiatoreffekt vid konvertering el till vatten

Beräkning av radiatoreffekt vid konvertering el till vatten

FRÅGA 
Beräkning av radiatoreffekt är på agendan när vi nu står i begrepp att konvertera vårt hem från direktverkande el till bergvärme. Vi har tänkt oss Thermopanel V4 Plan radiatorer. Det befintliga värmesystemet fungerar mycket bra men elförbrukningen är mycket hög varför en konverteringskalkyl faktiskt går ihop. Det blir en Thermia Diplomat Duo bergvärmepump, men jag ställer mig frågande till hur jag ska utföra vår beräkning av radiatoreffekt. Hur jämför jag elradiatorernas ”värmeelementseffekt” med vattenradiatorernas angivna effekt och vilken tabell bör användas? Total effekt på elradiatorerna är hela 13,6 kW.

Vilken av effekttabellerna ska jag använda och hur ska jag tänka rent generellt när jag nu konverterar. Jag har ökat storleken på radiatorerna där så är lämpligt, använder i huvudsak typ 21 radiatorer, 15 st och 6 st typ 22, där utrymmet brister.
Tack på förhand,
Klaus

 

SVAR
Värmeeffekten för vattenburna radiatorer anges beroende på vilka temperaturer systemet har i tillopp och retur och rumstemperatur. För värmepump brukar man räkna med temperaturer 55/45/20 dvs tillopp 55 grader, retur 45 och rumstemperatur 20 grader. I produktkatalog finns effekttabeller för dessa temperaturer.

Elradiatorer blir varmare än så, ofta 75 grader när det är som kallast. För att få samma effekt med ”värmepumpstemperatur” på radiatorn krävs dubbelt så stora radiatorer, dvs om elradiatorn var en enkel byter man till en dubbel, förutsatt att elradiatorn var tillräckligt stor och att det inte var kallt i utrymmet när det var som kallast ute. För att få en korrekt beräkning av radiatoreffekt rekommenderar vi att du anlitar en VVS-konsult eller -installatör.

Beräkning av radiatoreffekt – TP V4 Plan

Thermopanel V4 representerar ett unikt radiatorkoncept, som utvecklats för att möta höga krav på effektiv logistik och modern design.

Thermopanel V4 Plan levereras i standardutförande med galler, sidoplåtar och väggkonsoler samt som extra tillbehör designtermostat M30 och termostatadapter – en helt komplett radiator. Designtermostat M30 med temperaturområde 6–26°C ger rummet en jämn och behaglig inomhustemperatur. En energibesparing som verkligen syns! En vitlackerad handduksstång i stål med kraftig magnetinfästning finns som tillbehör för Plan. Beräkning av radiatoreffekt utförs enkelt av ett VVS-proffs.

Hälsningar

Jonas