Byta 1-2 radiatorer?

Byta 1-2 radiatorer?

FRÅGA:

Hej! Har ett 1 1/2 planshus 120m2 från -84 med bergvärme! Två badrum, en hall samt tvättstuga har golvvärme i övrigt radiatorer av paneltyp. Har återkommande problem med högtryckslarm från värmepumpen vid kall väderlek typ 8-10 minus. Har fått rådet att byta några radiatorer för att få en större mängd vatten som cirkulerar i systemet, då man menar att jag har för hög returtemp. Har även provat att sänka varvtalet på cirk.pumpen! Var hittar jag info om hur mycket radiatorerna rymmer?

Mvh. Lars

 

SVAR:

Hej Lars,

Vattenvolym finns i effekttabell för radiatorer. För att felsöka / analysera kan man vid kall väderlek försöka mäta returtemperaturen från varje radiator för att se om någon radiator ger högre returtemperatur än de andra och bedöma om det är något fel på den radiatorn, så att det blir någon form av ”kortslutning” i systemet.

En annan orsak kan vara att anläggningen inte är dimensionerad för bergvärme från början och att storleken på radiatorerna är för liten för att ge värme vid den tilloppstemperatur bergvärmen ger. En tidigare vämekälla kanske var dimensionerad för högre tillloppstemperatur till radiatorerna. Då blir det också höga returtemperaturer från radiatorerna.

Relaterade produkter