Byta ut gamla sektionsradiatorer?

Byta ut gamla sektionsradiatorer?

FRÅGA
Vi önskar byta ut gamla sektionsradiatorer mot nya. Vi har ett fritidshus från 1946 (ca 150kvm med sval källare) med gamla järnelement, i lite olika storlekar. Men vissa är rostiga och nåt läcker nån droppe då och då, så vi funderar på byta till fräscha. Har dock förstått att dessa gamla element är riktigt bra på att avge värme. Vi kör bergvärme NIBE1255 med maxtemp 55-60 C på framledning.

Så frågan är vilka element skulle ni rekommendera för utbyte? Gärna ett ”billigt men bra” och ett ”bäst” alternativ. Utseendet är egentligen inte så viktigt (även om jag gillar de äldre bättre än de moderna till utseendet.) Viktigast är riktigt bra värmespridning som inte får vara sämre men gärna bättre än de gamla elementen.

Vad är förresten effekten är på ett sånt gammalt sektionselement? Hur står de sig mot nytillverkade?

SVAR

Ett passande alternativ skulle vara att byta ut gamla sektionsradiatorer mot nya modernare sektionsradiatorer typ Delta i samma storlek som de gamla radiatorerna. Då behåller du ungefär samma värmeavgivning. Det bra och billiga alternativet är då vanliga panelradiatorer typ Thermopanel V4. När det gäller värmeavgivning är de gamla radiatorerna bra, men moderna panelradiatorer är ändå några strå vassare, exempelvis är en 10 cm tjock panelradiator lika effektiv som en 14 cm tjock sektionsradiator räknat på samma höjd och längd.

Jag rekommenderar att ni tar in offert från rörläggare för att få ytterligare hjälp och kostnadsuppskattning och även hjälp med eventuell översättning från gamla till nya radiatorer.

Hälsningar Jonas

Delta sektionsradiator i färgen Metal grey (MP10102)