Byte av element i vårat radhus byggt -62

Byte av element i vårat radhus byggt -62

FRÅGA:

Hej, Efter flera år av lite svajig värme uppe och nere (två-vånings radhus byggt i sutterräng) har vi pratat om att byta ut eller fixa elementen (vattenelement). Vi har sammanlagt 9 element i olika storlekar. De sex i övervåningen har olika reglage, se bilder. De tre i nedervåningen har liknande konstruktion på alla tre. Skall vi byta ut hela elementen, som vi tror är original från byggåret -62 och inte ändrade eller fixade sedan dess, eller skall vi bara byta kopplingen med vattentillförseln??

Mvh.
Lennart och Eeva i Farsta

 

SVAR:

Hej!

55 år gamla radiatorer och reglage lönar sig att byta ut, både ur energieffektivitets och estetisk synpunkt.

Radiatorerna har utvecklats mycket sedan de klumpiga värmeelementen för 50 år sedan. Tidiga stålpaneltyper hade en plan panelkonstruktion med högt vatteninnehåll (A). Därefter följde införandet av konvektorflänsar mellan vattenkanalerna, som ökade deras värmeavgivning (B). Under årens lopp upptäckte man att värmeavgivningen kunde ökas genom att minska vatteninnehållet och att placera flänsarna i kontakt med de varmare kanalerna (C). Inte förrän kanalerna plattades till i den sexkantiga optimerade form som vi ser idag, som kontaktytan kunde maximeras och värmeavgivningen optimeras fullständigt (D).

Med dagens utformning är produkteffektiviteten upp till 87% bättre än i traditionella modeller, men ändå finns det många som fortfarande håller fast vid radiatorer som blev föråldrad för flera decennier sedan.

Fler kanaler, fler konvektorer och mindre värmekapacitet, dvs. termisk massa – moderna radiatorer ökar sin värmeavgivning med mindre vatten vid samma temperatur som traditionella modeller. Dessutom förbättras produkteffektiviteten med 87 % räknat i W/kg stål.

 

Mvh. Mikko & Anki