Direktverkande el – val av radiatorer

Direktverkande el – val av radiatorer

FRÅGA:
Vi har precis köpt ett tvåplanshus med direktverkande el från 1977 i Älmhult. Huset är 180 kvm, har direktverkande el med radiatorer, luftvärmepump, krypgrund samt oinredd vind. På nedre plan byttes fönsterna till treglas år 2015.
Nu står vi i valet och kvalet mellan att installera bergvärme eller uppdatera elradiatorerna och det lutar mot det sistnämnda. Det som vi också tänker göra är att installera golvvärme (el) på toalett, badrum samt tvättstuga där vi tempererar komfortvärme och på så sätt tar bort en radiator.
Elförbrukningen har legat på 16000 kWh/år för ett äldre par som ofta är i sin sommarstuga, eldar en del och förmodligen inte har på radiatorerna särskilt mycket per helår. Dock känner vi att vi vid renoveringen bör byta ut de som suttit där från byggnadsåret och undrar således över följande:
– Vilken modell är den smartaste investeringen för oss om vi väljer Yali? Comfort, Digital, Parada eller Ramo?

– Hur många radiatorer behövs, då vi har följande utrymmen och om vi bortser från de områden där vi lägger golvvärme:
o Kök (20kvm)
o Vardagsrum (30 kvm)
o Sovrum (15 kvm)
o Sovrum (10 kvm)
o Sovrum (10 kvm)
o Sovrum (20 kvm)
o Allrum (30 kvm)
o Hall (5 kvm)

– Effekt på radiatorer?

– Handdukstorkar – vad rekommenderas vid direktverklande el?

– Annat som vi bör tänka på?

 

Hälsningar
Mikael

 

SVAR

Det låter som ett bra val att uppdatera elradiatorerna från de som installerades under byggåret. Att fortsätta med direktverkande el är fördelaktigare om man vill hålla ner investeringskostnaden. Bergvärme är dyrare att installera, även om den på sikt ger lägre energikostnader.

Skillnaden mellan Digital och Comfort är oftast en smaksak – vill man ha styrning med digitala knappar eller med manuellt vred. Men, Yali Digital har en stor fördel mot Comfort i och med att man kan koppla den till LVIs Touch E3 pekskärm, där du kan styra alla radiatorerna från ett ställe. Pekskärmen kan också kopplas mot Wifi så ni kan styra era radiatorer från distans via en dator eller en app i mobiltelefonen. Detta går inte med Comfort. Parada och Ramo är likadana till funktionen som Yali Digital, men har en slät frontpanel.

Direktverkande el – Dimensionering

Om du har varit nöjd med inomhustemperaturen och effekten verkar ha räckt till, kan du se på totaleffekten på de gamla elradiatorerna, och räkna med samma till de nya. Gällande dimensionering av specifika installationer hänvisar vi till våra återförsäljare eller elinstallatörer, men här får du tips hur man generellt kan räkna. För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt från andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter. Generellt skall man försöka ha en så bred radiator som möjligt, som täcker fönsterbredden. Detta för att undvika kallras. Sedan kan du spela på höjden och tjockleken på radiatorn. Hur mycket effekt varje radiator ger, ser du i effekttabellerna under fliken MODELLER.

Vill man sedan räkna med hur gammalt huset är och i vilken del av Sverige det ligger så titta gärna i denna länk. 

Eftersom ni väljer golvvärme i badrummet så rekommenderar vi mindre handdukstorkar som inte är tänkta till att värma upp rummet, t.ex. Nila eller Athena.

Athena S Handdukstork för elvärme från LVIHälsningar

Jesper & Mia