Effektförlust

Effektförlust

Hej.

Jag är i planeringen för att byta radiatorer i hemmet, och har siktat in mig på Thermopanel Plan. Jag har dock ett större fönsterparti där jag helst vill behålla de elementskydd som sitter där, under fönstren, ur ren designsynpunkt, och undrar vilken effektförlust det blir med elementskydd som är helt täckta i plan, men öppna upptill mot fönster, och med ca 12 cm insläpp i underkant. Elementskyddet är tillverkat i träfiberskiva. Utrymmet vägg till skiva ca 14 cm.

Jag tror ju att det ska fungera ändå, med tanke på att den större delen av värmen ändå kommer via cirkulation, och inte av strålning från frontpanel, eller?

Jag överdimensionerar gärna radiatorerna istället.
Finns det radiatorer, ur ert sortiment, som är bättre lämpade för detta? TP Plan väljer jag ju till övriga platser i huset då de är väldigt enkla i sin design.

Tacksam för svar!

Anders 

SVAR

Det är lite synd att moderna radiatorer ibland täcks in med elementskydd. Även om en stor del av radiatorvärmen kommer in i rummet genom luftrörelse, det vill säga konvektion, lämnar man bort radiatorns viktiga mysfaktor i form av ”radiation”, strålningsvärme, vid användning av elementskydd. Kallraset stoppas i detta fall nog genom radiatorns konvektion, men den kalla fönsterytans ”kalla strålningseffekt” kompenseras inte.

TP Plan eller en vanlig TP V4 standardradiator fungerar utmärkt även vid användning av elementskydd. TP V4 standard är förmånligare, och eftersom radiatorn täcks in behöver den ej förses med en slät panel. I detta fall bör du lämna utrymme ovan och under radiatorn, ungefär lika mycket som radiatorns djup utgör. Dessa luftvägar möjliggör en korrekt konvektion. Du behöver också överdimensionera radiatorn med ca 20% för att kompensera strålningseffekten.

Hälsningar Mikko

Kan man kombinera golvvärme med radiatorer? Golvvärme i vissa rum som badrum och kök samt radiatorer i andra rum och ansluta till bergvärme? Är installations och driftskostnaden högre för golvvärme än för radiatorer?