Elgolvvärme eller Vattenburen golvvärme?

Elgolvvärme eller Vattenburen golvvärme?

Hej!
Jag håller på och ska bygga hus och tvekar mellan att lägga elgolvvärme eller vattenburen golvvärme som uppvärmningssystem. Den vattenburna golvvärmen skulle då vara med luft-vatten värmepump. Jag undrar om ni kan hjälpa mig med detta. Huset är i ett plan 216 m2, energiklass kommer vara B eller C enligt byggmästaren. Medeltemperaturen där huset ska byggas är 6 grader C.

Hur är det med levnadsålder på vattenburen golvvärme? Vad händer om systemet börjar läcka om 20 år? Känns som ett väldigt ingrepp att lägga om vattenburen golvvärme medan el-golvvärme är lättare att byta ut? Hur mycket el spar man på att ha vattenburen golvvärme vs el-golvvärme i ett hus på 216 m2 där det är 6 grader C i medeltemperatur per år?

Tacksam för hjälp!

Med vänlig hälsning

Björn

 

Hej!

Vi rekommenderar vattenburen golvvärme (eller radiatorvärme), istället för elgolvvärme, till ditt 216 kvm hus av energibesparings- och komfortskäl. Ett vattenburet värmesystem med värmepump har en energiförbrukning som är ca 25-30% jämfört med direktverkande el. Sedan spelar det förstås in hur du använder systemet, hur du styr värmen och hur välisolerat huset är.

Vattenburen golvvärme eller vattenburen radiator värme, men inte elgolvvärme

Purmo beviljar 10 års garanti för sitt golvvärmesystem. Om du är mycket bekymrad över ett läckage med dolda rör i golvet, så kan du även välja synlig rördragning samt vattenburna radiatorer. Radiatorerna är lika energieffektiva som ett golvvärmesystem, eftersom de reagerar snabbt på förändringar i temperatur, de tar tillvara värme från fria värmekällor (brasa, solljus och ökat antal personer i rummet) och de förlorar ingen energi till marken.

Dock är det viktigt att härmed även konstatera att vattenburen golvvärme ihop med en värmepump ger ett bättre COP värde än med radiatorer och värmepump. Detta tack vare att man i praktiken kan använda lägre systemtemperaturer ihop med golvvärme. Den totala energiförbrukningen blir därmed ungefär den samma oavsett om du använder vattenburna radiatorer eller golvvärme i ditt vattenburna system ihop med värmepump. Radiatorer passar utmärkt i lågtemperatursystem ihop med en värmepump och garantin på dessa är liksom golvvärmen 10 år (Purmo). Du kan även kombinera golvvärme med radiatorer. 

Hälsningar

Mikko & Mia