Elvärme i fjällstugan

Elvärme i fjällstugan

FRÅGA:

Vi planerar att bygga ett fritidshus i fjällen. Ytan blir ca 70 kvm och vi kommer att bygga rejält välisolerat. Vi överväger elvärme i fjällstugan, det vill säga uppvärmning med elradiatorer och en separat varmvattenberedare. Huset kommer att stå tomt i ganska långa perioder.

Skall man ha underhållsvärme eller kallställa helt. Finns det externa termostater för att styra flera radiatorer i ett större rum? Kan dessa styras genom GSM? Vad skall man tänka på vad gäller ventilation när huset står tomt (vintertid)? Vi vill helt enkelt ha lite reflektion kring uppvärmning av ett fritidshus.

Mvh / Wille

 

SVAR:

Hej!

Ni är inne på rätt spår, ofta är elradiatorer det bästa alternativet i ert fall. LVI tillhandahåller två olika lösningar på styrningen.

Har man tillgång till internet via router & wifi på plats så är en lösning oljefyllda elradiatorer av märket Yali Digital, Parada eller Ramo eller sektionsradiatorn Epok, tillsammans med en Touch E3 styrenhet. Då kan alla husets elradiatorer styras trådlöst via denna – antingen via den app man laddar ner i telefonen eller genom datorn. Detta underlättar om man befinner sig på distans.

Radiatorerna synkas emot Touch E3 genom att man bygger upp olika rum, dessa kan sedan styras med olika temperaturer separat eller alla rum samtidigt. Man kan även på ett smidigt sätt se energiförbrukningen i Touch E3 modulen.

Den andra lösningen är Yali Comfort tillsammans med LVISs GSM system som kommunicerar via sms till din mobiltelefon. En ledning dras mellan GSM modulen och de olika elradiatorerna för att höja eller sänka temperaturen mellan två förinställda värden. I och med att det är nybygge så är detta enklast. Ett alternativ är annars att koppla GSM moduelen till en (batteridriven) Tempco Clock som trådlöst kommunicerar med de olika radiatorerna. Detta är en GSM styrning som inte kräver wifi på plats.

En viss underhållsvärme bör det finnas om man har till exempel vattenledningar i huset som kan frysa. Detta är emellertid inte nödvändigt för att LVI elradiatorerna ska fungera. Det händer inget med radiatorn och oljan mer än att oljan blir mer trögflytande innan den värmts upp igen. Yali Digital, Parada & Ramo har ett inställbart frostskydd på 0,5-10 C medan Yali Comforts frostskydd ligger på 7 grader C. Det finns lite olika skolor om detta, vissa påstår att hus mår bäst av att aldrig kylas mer än till 14 grader C, men det får ju vägas mot uppvärmningskostnaden.

Vad det gäller ventilation så bör man tänka på att ju kallare luft som går in i huset desto mer arbetar radiatorn för att hålla rätt temperatur i rummet men viss minimiventilation måste finnas för annars kan det bli problem med fukt inne i huset.

En återförsäljare till LVIs produkter hittar du här.

Hälsningar
Rickard & Mia

Yali Digital är en klassisk elradiator med moderna funktioner.
Yali Digital är en klassisk elradiator med moderna funktioner.
Epok är en elektrisk vätskefylld sektionsradiator i lasersvetsat stål
Epok är en elektrisk vätskefylld sektionsradiator i lasersvetsat stål