Byte från vattenburen elvärmepanna till bergvärme

Byte från vattenburen elvärmepanna till bergvärme

FRÅGA
Vi har precis köpt ett hus byggt 1965 på 126 kvm + bi-area 25 kvm. Huset är ett 1½ plans hus plus garage som är sammanbyggt med själva huskroppen. Vi är väldigt oerfarna på själva uppvärmningen, eftersom vi tidigare bott i BRF. Alla våra vänner och släktingar är glada för att vi köpt hus, men oftast får vi som första fråga ”Vad har ni för uppvärmning?”. Vi har funderat på byte från vattenburen elvärmepanna till bergvärme.

Först lite fakta om vårt värmesystem som finns idag. Vi har så kallad vattenburen elvärme. Elpannan är från 2003 och luft-luftvärmepumpen är från 2011. Hur länge håller dessa normalt? Enligt Energideklarationen som är gjord så ligger förbrukningen på 17 185 kWh/år. El(vattenburen) ligger på 13.748 kWh och luft/luftvärmepumpen på 3 437kWh. Energiprestandan ligger på 108 kWh/m2 per år. Hushållsel är 5 001 kWh.

Vi skulle vilja skaffa en kamin. Dels för mysfaktorn, men även så att den kan bidra med lite extra värme. Vi har nu hittat en tunnelkamin från Brunner och den är vattenmantlad. Det innebär att man kan koppla den på sitt befintliga vattenburna system, som även möjliggör att vi kan ha värmegolv.

Vi har även läst om takpannor i glas (solenergi), vilket vi tycker låter väldigt spännande. Men finns det att köpa idag? Vår målsättning är att försöka göra vårt hus så energisnålt som möjligt men självfallet till en rimlig investering. Själv har jag läst mycket om bergvärme och att det ska vara den bästa lösningen för uppvärmning, även ekonomiskt. 

Med vänlig hälsning
R & R

 

SVAR
Värmesystemet ni har idag är relativt enkelt och underhållsfritt, vilket också bör vägas in när ni tittar på kompletteringar och förändringar. Ett värmegolv exempelvis kräver ofta en lägre temperatur än radiatorer och för att lösa det behöver man koppla en separat shuntgrupp till värmesystemet. Och om man kopplar på en vattenmantlad kamin behöver man också göra anpassningar. Om ni med solenergi menar solfångare går det också att koppla på värmesystemet, men då blir det ännu mer omfattande och kräver ännu mer service och tillsyn. Men det är absolut ingen omöjlighet att göra det ni vill.

Byte från elvärmepanna till bergvärme?

Bergvärme är ekonomiskt på lång sikt och passar väl ihop med både golvvärme och rätt dimensionerade vattenburna radiatorer i lågtemperatursystem.  Viktigt är även att se över ventilationen i hemmet. Ofta glöms den bort vid en energirenovering. Tilluftsradiatorer i luft-vattenvärmepump system är också ett energieffektivt system. Jag rekommenderar att ni tar kontakt med en rörinstallatör (eller två) och ber om offert / råd på de alternativ ni önskar. Lycka till!

Hälsningar Jonas