Fördelning och temperatur till radiator

Fördelning och temperatur till radiator

FRÅGA

Vi har installerat en Nibe bergvärmepump med golvvärmesystem i hela nedervåningen. Nu tänker vi köpa in radiatorer till hela övervåningen. Och det är fördragit en matarledning från pumpen.
Ska jag räkna på att det går samma inloppstemperatur upp till radiatorerna som jag nu har till golvvärmesystemet eller ska den vara högre? Hur gör jag det isåfall och hur räknar jag ut vilken tilloppstemperatur jag har till övervåningen? Just nu är det ca 35 grader som går till fördelaren för golvvärmen.

SVAR

Hej, det går att installera radiatorer och golvvärme på samma system med samma tilloppstemperatur men radiatorerna blir mycket större, ofta dubbelt så stora eller mer, om de har samma tilloppstemperatur som golvvärmen jämfört med normala driftsförhållanden dvs 55 grader tillopp och 45 grader retur när det är som kallast ute. Ett alternativ kan vara om det är öppen planlösning att använda Belize (lägg in länk) fläktradiatorer där en inbyggd tyst fläkt ökar värmeavgivningen från radiatorn och effekten blir högre vid låga temperaturer.

Hälsningar Jonas