Golvvärme i trägolv

Golvvärme i trägolv

FRÅGA
Jag har ett attefallshus med endast golvvärme som värmekälla. Nu när det är kallt ute och jag sätter upp värmen i huset, så blir golvet brännhett under t.ex. fotpallen och korgen med filtar. Samt om jag lägger en filt på golvet och glömmer att ta upp den, så är både filten och golvet brännhett på morgonen. Ska det vara så? Husleverantören säger att det ska vara så och att man inte får ha värmen på så mycket, och att man inte får ha fasta möbler såsom tv bänk utan ben till exempel. Kan detta stämma? Om det blir -30 grader ute, hur blir det då om jag vill höja värmen inne?

SVAR

När man projekterar golvvärme tar man i första hand hänsyn till effekten som behövs – i detta fall till ditt attefallshus. Då attefallshusets väggar är tunnare än vid vanliga standardhus behövs i regel en högre/effektivare uppvärmning.

Golvvärme skall ej överstiga 40 grader i framledningstemperatur, och gör den det så verkar det som det är feldimensionerat. Om man behöver mer effekt, bör man ha tätare dragna slingor i golvet.

Ju tätare slingor man har ju mer blir uppvärmningsytan (golv) och då blir det lägre framledningstemperatur i rören. Så i första hand, för att dubbelkolla, be en VVS-installatör räkna fram den faktiska effektbehovet och sedan se över hur slingorna är dragna.

mvh

Oliver