Handdukstork eller radiator

Handdukstork eller radiator

FRÅGA:

Hej! Vårat badrum är 10 m2 stort och har en radiator som är 1200mm x 300mm. Skulle hellre ha en handdukstork istället, skulle det funka?

 

SVAR:

Hej!

Ja, det finns handdukstorkar som även klarar av att värma upp rummet. Elhanduksstorkarna Jarl, Alaid och Alaid RF från LVI fungerar även som badrumsradiatorer och Purmo har likaså ett stort utbud vattenburna handdukstorkar som kan ersätta en radiator.

Det du bör tänka på är att effekten som handdukstorken ger bör motsvara den effekt som din gamla radiator givit. Med hjälp av de systemtemperaturer som används i ditt vattenburna system kan man enkelt räkna ut motsvarande storlek på en handdukstork. Det framkommer dock inte i din fråga om du har el- eller vattenburen värme. Tänk på att en tork med kromad yta avger mindre effekt, eftersom den kromade ytan binder mer värme och blir hetare. En lackerad yta avger mer värme och håller yttemperaturen lägre. En kromad handdukstork passar av denna orsak bättre ihop med golvvärme, medan en lackerad kan användas som enda värmekälla i ett mindre badrum, förutsatt att storleken räcker till. För dimensionering prata med din elektriker/VVS-installtör som ska installera torken, eller testa vår effektberäkningsguide här.

// Jesper & Anki