Handdukstork som element i bostadsrättsförening

Handdukstork som element i bostadsrättsförening

FRÅGA

Vi står i startgroparna för att renovera vårt badrum och skulle vilja använda en handdukstork som element. Badrummet är på ca 6 kvm. En av väggarna är en yttervägg, med ett litet fönster. Vi kommer visserligen att ha golvvärme, men vår bostadsrättsförening vill också att vi har en vattenburen radiator. Vår önskan är att byta vår nuvarande radiator till en handdukstork med kombinerad vatten och eluppvärmning. Att ha både handdukstork och radiator känns lite onödigt. Finns det möjlighet att ha en vattendriven handdukstork med elpatron som kommer att täcka vårt värmebehov i badrummet när golvvärmen inte är på?

Vår bostadsrättsförening är hårda med att detta går rätt till så vi behöver stöd i från experter som er. De säger följande:

”Vi kommer att ta fram ett policy dokument med krav i de fall då medlem själv byter element i badrum. Den bästa lösningen torde vara att använda ett kombielement där det finns en eldriven handdukstorksdel samt en sedvanlig vattenuppvärmd elementdel som avger värme med samma effekt som det gamla. Detta element får lägenhetsinnehavaren ansvara för. Den får skriva ett avtal som blir tvingande även för framtida innehavare att betala nytt element om det går sönder. Sen har vi problemet med injustering. Vi vill ju inte att det första element kramar ur all värme så att det inte blir tillräckligt varmt i de andra elementen i lägenheterna ovanför som är sammankopplade med det som bytts. ”

Jag har själv lite svårt att förstå vad de menar med kombielement. Finns det något sådant? Kan ni rekommendera något i så fall?

För att ni ska få en bild av storleken på vårt badrum så är vår golvyta 6 kvm (och kommer att ha golvvärme) och takhöjden är cirka 2,6 meter. Om jag förstår er sida rätt innebär det att vi behöver ha en effekt på mellan 420-450 w.

Tack för att ni tog er tid att läsa och hoppas på återkoppling.

Mvh Anna

SVAR
En vattenburen handdukstork kan kopplas in både mot värmesystemet och med en elpatron som värmer handdukstorken, när värmesystemet är avslaget sommartid. Detta kallas för mixed version eller kombielement som du nämner.

En vanlig lösning som jag skulle rekommendera i ditt fall är att ha en Flores handdukstork med elpatron och etthålsventil. Till exempel kromad Flores FLC 1506 CH med etthålsventil PVB CH och elpatron PVEP (se fliken TILLBEHÖR).

Jag rekommenderar att du tar kontakt med en rörfirma godkänd av bostadsrättsföreningen för att få offert på installationen och kontroll på plats av hur handdukstorken installeras på bästa sätt både ur el och vattensynpunkt.

Inredningsradiator för 1-rörssystem

Handdukstork som element

Läs mer om handdukstork som element i badrum i bostadsrättsförening…

Hälsningar Jonas