Inreda övervåning – elelement eller vattenradiator?

Inreda övervåning – elelement eller vattenradiator?

FRÅGA:

Hej,

Ska inreda övervåningen i villan. Befintlig värme på nedre plan är nibe 750 pump med återvinning av returvärme (1-rörsystem), vad är bäst? El-element eller vattenradiator på övre plan? Till saken hör att i badrum på övervåning kommer el-golvvärme, och i sovrum på övre plan så kommer en säng vara placerad framför fönster så min familj hade tänkt sig att placera dom på annat ställe i rummet än vid fönstret. I andra änden ska ett biorum ligga så där vill man inte ha något som låter.

Mvh Mattias

 

SVAR:

Hej!

Jag skulle som första alternativ rekommendera att fortsätta med vattenburen värme även vid inredning av övervåningen, om det är möjligt för att ha ett enhetligt system i hela huset. Ifall radiatorerna ska placeras jämte fönster rekommenderar jag en vertikal radiator, se exempelvis Purmo Vertical eller några av Purmos vertikala designradiatorer. För ett biorum rekommenderar jag t.ex. en plan Thermopanel TPF V4, kanske i en mörk färg? Eftersom det inte är några rörliga delar som fläktar eller liknande i dessa radiatorer ger de inga ljud ifrån sig.

Jag rekommenderar också att ni först hör med en VVS-installatör, för att få kontrollerat att värmepumpen är tillräckligt stor för att ge värmeeffekt till ovanvåningen och att det inte blir orimligt svårt att dra rören till radiatorerna.

Mvh. Jonas