Kalla vattenburna radiatorer i äldre hus

Kalla vattenburna radiatorer i äldre hus

FRÅGA KRING KALLA VATTENBURNA RADIATORER

Jag har låtit installera tre Thermopanel V4™ Plan vattenburna radiatorer i en villa från 1920-talet. Installationen har gjorts av rörmokare. Av någon anledning blir radiatorerna inte varma. Enligt rörmokaren är värmeledningsrören, som matar de äldre radiatorerna i huset ca 18 mm i diameter (invändigt) och de som matar de nya radiatorerna är 12 mm. Kan detta spela någon roll? Rören som matar de nya radiatorerna blir varma, det är bara radiatorerna som inte blir varma. Rörmokaren vi har anlitat har föreslagit att installera en extra cirkulationspump för den gren av värmeledningen som matar de nya radiatorerna. Låter det vettigt? Den servicefirma som sköter min bergvärmepanna (som precis har genomgått service) menar att detta inte ska behövas (dvs att trycket som den centrala cirkulationspumpen har är tillräckligt starkt).

Vänligen

Leif

SVAR

Det är svårt att uttala sig på distans vad som är felet med dina kalla vattenburna radiatorer. Om befintlig pump är tillräcklig (och radiatorerna är korrekt inkopplade!) måste det vara obalans i systemet. Antingen ökar man motståndet i befintlig äldre del eller minskar i nya delen av systemet, och här har installatören valt att minska motståndet i ny del genom en extra pump.

Hade det varit enkelt att öka motståndet i befintlig äldre del genom ökad strypning av befintliga eller nya ventiler borde det vara förstahandsvalet men det kanske inte är möjligt i ditt fall.

Jag tycker du ska fråga installatören efter alternativa lösningar, eftersom du fått besked om att pumpen är tillräckligt stor. Får du inga fler förslag kan du höra med en alternativ installatör. Ingen skall behöva ha kalla vattenburna radiatorer.

Mvh Jonas