Golvvärmeslingor under köksskåp?

Golvvärmeslingor under köksskåp?

FRÅGA:

Har hört att man inte skall lägga golvvärmeslingor under köksskåpen. Då kan det bli kallras. Vad menas med det?

 

SVAR:

Hej!

Då man vid nybyggnation installerar vattenburen golvvärme täcker man oftast hela ytan med golvvärme. Detta för att framöver ha möjligheten att möblera om eller bygga om sitt kök utan att få kalla ytor. Ifall man inte installerar golvvärme under skåp och bänkar drar de kallare ytorna åt sig värme från det uppvärmda golvet. Det kan resultera i ett kallare golv som dessutom förbrukar mer energi än nödvändigt. Däremot rekommenderas inte att man installerar elektrisk golvvärme under köksskåp.

Värmeavgivningen beror starkt på lufthastigheten omkring oss och bara en liten ökning av lufthastigheten ökar värmeavgivningen från kroppen betydligt. Höga lufthastigheter kan bero på kallras från t.ex. fönster eller av kalla golv och väggar. Drag i form av kallras är särskilt vanligt under fönster där det nedkylda glaset kyler luften. Den kalla luften som är tyngre än den varma, rasar nedåt och sprider ut sig över golvet som en kall matta. Den kalla luften kyler golv och fötter och gör att det känns kallt i rummet. En person som sitter intill kan uppfatta den kalla luften som drag. Detta är orsaken till att radiatorer oftast är placerade under fönstren.

Det blir inget kallras ifall du inte har ett stort fönster i ditt kök. Man kan aldrig undvika kallras helt med golvvärme, men man kan dra golvvärmeslingorna lite tätare framför stora fönsterpartier och ytterväggar. Rekommendationen är dock alltid att placera en radiator eller konvektor under fönster för att undvika kallras.

I Danmark kommer vi under våren att presentera en produktnyhet, där man kan installera en fläktradiator under köksskåpet, inbyggt i sockeln. Tyvärr kan vi i dagsläget inte svara på när den finns tillgänglig i Sverige.

Undvik kallras och drag från fönster

Hälsn. Anki & Oliver

Relaterade produkter