Kallt panoramafönster med golvvärme

Kallt panoramafönster med golvvärme

FRÅGA
Har ett ca 2x3m kallt panoramafönster mot havet. På vintern känns det kallt i närheten av fönstret. Kallt drag längs med fönsterrutan. Huset har golvvärme. Vad tror du om att sätta en värmelist under fönstret?
Förslag på fabrikat?

Hälsningar Anders

SVAR

Detta är ett mycket vanligt problem. Man känner alltid av ett kallras från fönstret vid utetemperaturer under -5 grader, om det inte finns en radiator eller en konvektor under fönstret som stoppar kallraset. Detta kan kännas av även vid varmare utetemperaturer och speciellt lidande blir komforten vid ett kallt panoramafönster. Läs gärna detta inlägg om stora fönster och värmelösning för detta.

Lösningar för kallt panoramafönster

Det finns tre alternativ i Purmos sortiment. Antingen kan du montera en lågbyggande golvstående konvektor typ ThermoCon eller Purmo Kon under eller framför fönstret. Framför fönstret används golvkonsoler. Andra alternativet är att använda en golvkonvektor som byggs in i golvet typ Aquilo. Det tredje alternativet är att installera en vertikal radiator bredvid fönstret. Denna radiator stoppar inte kallraset men motverkar känslan av kallt drag. Samtliga alternativ kräver att det är möjligt att dra fram rör från den vattenburna värmen. Alternativet att bygga in i golv är dyrare, men fördelen är att man kan installera konvektorn nedsänkt, så att man kan gå över den vid behov. Till exempel om det finns ett skjutglasparti eller en dörr inbyggd i panoramafönstret.

Värmelister har Purmo inte i sitt sortiment idag, och vi har därför inget tillräckligt svar kring detta.

Kontakta en VVSmontör för att få offert på det alternativ som känns mest intressant.

Hälsningar

Jonas och Mia