Monteringsavstånd för radiatorfästen

Monteringsavstånd för radiatorfästen

FRÅGA

Vi tänker byta ut våra nuvarande elradiatorer till nya. Om man har oljefyllda radiatorer, kan man använda långa gardiner som hänger över radiatorns framsida, men inte täcker radiatorn ovanför?

I bruksanvisningen anges även minimiavstånd på 100 mm/200 mm från möbler. Beror det på brandrisken?

I bruksanvisningen anges ett avstånd på ca 50 mm för hur långt ifrån väggfästena ska placeras från radiatorns sidor. Är det verkligen så noga eller bara en rekommendation? Jag skulle vilja skruva fast fästena direkt i väggens stomstolpar så att det inte blir något egentligt hål i fuktspärren. Stomstolpesfördelningen är på 600 mm. Om fästena ska sitta 100−150 mm från radiatorns sidor kan fästena i de flesta modeller inte skruvas fast med ett avstånd på 600 mm. Vad är ett bra monteringsavstånd för radiatorfästen?

Mvh, Jussi

 

SVAR

Det här är en fråga som ofta kommer upp. I regel finns texten eller symbolen ”Får ej övertäckas” i alla värmare på marknaden oavsett tillverkare.  LVI radiatorer har en sluten konstruktion. De kan regleras för lägre yttemperatur och är försedda med överhettningsskydd, vilket gör dem brandsäkra.  LVIs elradiatorer kan monteras i trånga utrymmen som kräver låga yttemperaturer.Termostaten har tre olika maxyttemperaturer: 90°C – 75°C – 60°C. I detta fall ska eleffekten bestämmas allt efter vilken temperatur som väljs.

Monteringsavstånd för radiatorfästen

Det är svårt att ange det bästa monteringsavståndet för radiatorfästen. Fästena ska dock placeras på så sätt att värmaren sitter rakt och stadigt i väggen. Om stomstolparna sitter behändigt med tanke på placeringen av radiatorn är fördelen att stomstolparna kan användas för en trygg montering av radiatorn. De exakta måtten som tillverkaren angett kan i detta fall ses som en rekommendation. Det viktigaste är att värmaren är säkert och stabilt monterad på väggen.

Mvh, Joni