Nya elradiatorer

Nya elradiatorer

FRÅGA

Vi bor i en villa som är byggd i slutet av 30-talet i Gumtäkt, Helsingfors. Husen är traditionella tvåvåningshus, i vilka det finns en självdragsventilation och i mitten en skorsten. Liknar ett frontmannahus fastän det inte är ett. Då vi flyttade in i huset år 1980 gjorde vi en grundlig renovering och valde som uppvärmningsmetod direktverkande eluppvärmning. Nu är radiatorerna närmare 40 år gamla och det börjar vara på tiden att tänka på hur de gamla radiatorerna kommer att ersättas, t.ex. med nya elradiatorer För oss lönar det sig inte att bygga jordvärme och därför utesluts vattenradiatorerna på grund av kostnadsskäl.

Jouni

 

SVAR

Vi har fått många motsvarande förfrågningar och vi strävar till att alltid ta i beaktande kundens behov och preferenser vid valet av värmeanordning. Idag framhävs energieffektivitet och behovsstyrd reglering av uppvärmning som leder till att i en optimal situation förverkliga en övergripligt ekonomiskt lönsam och behaglig uppvärmningslösning. Detta betyder att man i framtiden kommer att både ha kontroll över investerings- och brukskostnaderna samt boendekomfort och ett estetiskt behagligt val av värmeanordning.

Purmo har flera alternativ för förverkligande av eluppvärmning. Populära alternativ är från Yali-kollektionen: Digital, Parada och Ramo. Epok och Tamari är snygga alternativ med behagligt retro-utseende.

Gemensamt för alla dessa är noggrann justering av uppvärmningen med en termostat så att onödig uppvärmning inte uppstår. Gamla elektriska värmare kan vara utrustade med t.o.m. gamla bi-metalltermostater som innebär inexakt värmejustering vilket slösar på elenergi. T.o.m. upp till 20-30% enligt slutrapporten på Motivas 5-åriga effektivitetsprogram för eluppvärmning. Noggrannheten på LVI:s radiatorer är 0,2 C vilket garanterar en energiekonomisk uppvärmning.

Nu finns hos LVI också värmestyrningssystemet Tempco Touch E3 med vilken man för varje bostad kan koncentrera styrningen till en konsol. Mångsidiga val, möjlighet för timer, övervakning, värmeförminskning när man inte är hemma och så vidare. Allt detta sparar energi och gör investeringen lönsam eftersom räntan är låg. Konsolen kan också kopplas till Clever Touch applikationen och med WiFi till mobilstyrning så att styrning, uppföljning och kontroll kan skötas på distans. När man är borta kan man exempelvis sänka temperaturen fem grader och det är bekvämt att komma tillbaka efter en resa till ett varmt hem.

Bekanta dig med produkterna och installationsanvisningarna.

Hälsningar

Joni