Radiatorer och golvvärme ihop med bergvärmepump

Radiatorer och golvvärme ihop med bergvärmepump

FRÅGA

Vi ska starta upp renoveringen av vårt nyköpta hus och funderar kring radiatorer och golvvärme. Det är ett tvåplanshus som är byggt år 1947 och utbyggt år 1957. I huset finns idag gamla radiatorer (vattenburna). Installerad bergvärme sedan ca 15 år. Min sambo funderar på om vi ska ersätta dessa radiatorer (på övervåningen = boplanet) med vattenburen golvvärme istället. Hur vet vi om det är den bästa lösningen? Jag är inne på om vi skulle kombinera detta och ha vattenburen golvvärme i badrum/tvättstuga och sedan radiatorer i resterande rum. Hur vet vi vilken lösning som är bäst passande till det aktuella värmesystemet? Min sambo har hört att vattenburen golvvärme är bra när man har bergvärme. Stämmer det? En annan anledning är också att elementen som sitter där nu ser dåliga ut, och kanske tenderar att rosta/gå sönder. Vi bör väl därför byta ut dessa om vi väljer att ha element istället för golvvärme? Eller brukar man ”renovera” dessa?

Mvh, Malin

SVAR
Lösningen att använda både radiatorer och golvvärme är ett gott alternativ  – golvvärmen torkar snabbt upp fukt i badrum och tvättstuga. Radiatorer fungerar mycket gott ihop med bergvärmepump – detta känner inte alla till. Men det krävs att de är rätt dimensionerade för låga systemtemperaturer. Kombinationen golvvärme och bergvärmepump fungerar också bra eftersom även golvvärme arbetar med låga systemtemperaturer.

Jag tycker absolut ni ska passa på att byta radiatorer, inte så mycket för rostrisken men för att gamla radiatorer och ventiler kan sätta igen och fungera sämre med tiden. Det gynnar också värmepumpen att få nya effektiva radiatorer eftersom de kan värma huset med lägre driftstemperaturer än de gamla som troligen var avsedda för uppvärmning med oljepanna.
Ett förslag / alternativ när man renoverar äldre hus som brukar bli mycket tilltalande är att använda moderna sektionsradiatorer Delta.

Jag rekommenderar att ni tar kontakt med en lokal VVS/rörfirma för att få offert på alternativ, både med radiatorer och golvvärme i paketet.

Jonas & Mia