Uppvärmning av gammalt timmerhus

Uppvärmning av gammalt timmerhus

FRÅGA

Håller på att renovera ett gammalt timmerhus i Österbotten. Husets nedre våning (storstuga + 2 sovrum) är 100 m2 och övre våningen 60 m2 (2 sovrum). I stugan finns en stor öppen spis och luftvärmepump. Dessutom finns det i rummen som basuppvärmning 35 år gamla oljefyllda element. De har hållits kalla under vintrarna, men nu är avsikten att hålla bastemperaturen på 8 grader under vintern. Huset har gamla fönster.

Har ni någon rekommendation för uppdatering av elektriska radiatorer vid uppvärmning av timmerhus? Olja eller el?

Mvh Matti

 

SVAR

Valet av typen av radiator är såklart en smaksak, men från ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv möjliggör styr- och värmetekniken av oljefyllda radiatorer ett förmånligare alternativ. Under 35 år har tekniken tagit stora steg framåt. Noggrann justering, 0,2 graders exakthet, kombinerat med en energieffektiv styrning exempelvis med hjälp av Tempco Touch E3 styrning sparar ungefär 20–30% av energikostnaderna (Motiva). En basuppvärmning på 8 grader i en fritidsbostad är tillräcklig så att fuktigheten inte förflyttas till väggkonstruktionerna. Detta beror såklart också på väggarnas konstruktion.

Resultaten av Motivas Elvaris energieffektivitetsprogram i 47 bostäder visar att det genom energieffektiv styrning är möjligt att spara i ett normalt bostadsutrymme ca 250–450 euro om året. Detta kräver dock att de boende också själva följer upp värmeförbrukningen och regleringen med hjälp av styranordningen.

Andra goda egenskaper med Yali radiatorerna som är fyllda med vegetabilisk olja är bl.a. låg yttemperatur, dammet cirkulerar inte runt resistorn tack vare dess slutna konstruktion, ventilationsfunktion som förhindrar onödig uppvärmning under ventilation, stänkskyddad konstruktion och mångsidiga värmeförminskningsprogram och justeringar. Att investera i ett dyrare val av radiator betalar sig tillbaka på ett par år tack vare förminskningen av driftskostnaderna och att man drar nytta av de mångsidiga möjligheterna för energibesparing.

Oljefyllda radiatorer försäkrar en energieffektiv eluppvärmning med produkterna LVI Yali och Tempco.

Det är bäst att mäta effekten utan att ta i beaktande andra värmekällor, alltså när spisen inte är uppvärmd eller då luftvärmepumpen inte längre räcker till vid frost. Det är inte möjligt att göra en noggrann bedömning på grund av otillräcklig information, men för att upprätthålla bastemperaturen (+8C) borde 60 W/m2 räcka (rekommendation för normalisolerade villor från 80-90-talet). Tillsammans med hjälp av spisen och luftvärmepumpen borde också en behaglig värme (+21 C) vara möjlig att uppnå också under kallare tider.

 

Hälsningar

Joni