Uppvärmning av garaget

Uppvärmning av garaget

FRÅGA:

Vi har jordvärme sedan år 2015 och Nereus golvvärme sedan 1994. I garagets golvvärme hade vi läckage. Uppvärmningskretsen stängdes, det kom direkt från det tekniska utrymmet inte genom fördelaren. Golvvärmerören tömdes och lämnades kvar i golvet. Vad skulle vara en ny och bra uppvärmningsform? Ett vattenburet värmeelement eller ett elelement? Hurdant och hur stort element? Och hur mycket kostar de?

Garaget är 18 m2, “dörrväggen” är yttervägg och hälften av andra gaveln (andra hälften är bostadsutrymme), den andra långväggen är yttervägg och bakom den andra långa väggen finns det tekniska utrymmet (gemensam vägg är ca 2,2 m) och förråd. Kan elementet ta vatten från golvvärmen (låg temperatur) eller hushållsvatten?

Jag frågar detta som tilläggsinformation innan rörmokarna kommer hit.

 

SVAR:

Så långt som möjligt rekommenderas att använda jordvärme eftersom det är förmånlig energi. Alltså en ganska stor radiator, utan att närmare känna till effektbehovet, till exempel Purmo Compact 21 900/1200 klarar man sig långt med, med golvvärmevattnets temperaturer. Radiatorn kan till sin form vara (längd och höjd) även av annan form med tanke på utrymmesbehovet förutsatt att värmeeffekten åtminstone är i samma klass som exempelradiatorns. Samtliga Purmos vattenburna radiatorer är avsedda för slutna vattencentraluppvärmningssystem.

Om radiatorns effekt inte räcker till under de kallaste väderlekarna lönar det sig att skaffa ett elelement för att täcka effektbortfallet. Jag tror dock att användningen av elelementet kommer att vara liten.

 

Hälsningar

Mikko & Anki

Relaterade produkter