Uppvärmning av vinterbonat uterum

Uppvärmning av vinterbonat uterum

FRÅGA:

Hej!

Vi ska låta bygga ett vinterbonat uterum. Det ska gjutas en platta och det ska bli vattenburen golvvärme som kopplas på vår befintliga vattenburna uppvärmning i huset som vi har med fjärrvärme. I det vinterbonade uterummet kommer det att vara tre större fönster på ena lådsidan med ett lågt väggliv på ca 40 cm och på den ena kortsidan (ut mot trädgården) ska vi ha skjutdörrar (en fast och en skjutbar, ett parti på totalt drygt 4 m). Övriga två väggar är ”solida väggar” mot befintligt hus/garage. Vi försöker nu läsa oss till vilket UV-värde vi ska satsa på i skjutdörrar och fönster och om det är något annat vi ska tänka på för att få en skön värme i vår vinterträdgård om möjligt slippa kallras från fönster eller skjutdörrar. Tror du att det är viktigt att välja UV-värden på 1,0 istället för 1,1 eller 1,2?

Kan golvvärme räcka som uppvärmning, eller krävs även extra radiatorer under fönstren och/eller infällt i golvet framför skjutdörrarna? Mycket tacksam för goda råd! Gärna inom ett par dagar då skjutdörrar och fönster ska beställas inom kort.

Mvh Eva

 

SVAR:

Vilka fönster och skjutdörrar du ska välja beror på hur du vill kunna använda uterummet framöver. Skall det vara skydd för att förlänga sommarkvällarna så räcker fönster med UV-värde kring 1,7. Vill ni däremot kunna använda rummet då och då även under vintern behövs lägre U-värden på åtminstone 1,1. Ju lägre UV-värde desto bättre isolering.

Väljer du golvvärme, så är en god isolering väldigt viktig. För att kunna dra vattenburen värme till utrymmet, behöver rummet vara isolerat så att det inte finns en frysrisk. Golvvärme kan räcka i ditt fall. Det man får göra är att ha tätare slingor, speciellt mot ytterväggarna/fönstren. Med golvvärme kan man inte undvika kallras helt och hållet, men då man tätar till slingorna med max 150 c/c så blir det rätt ok.

För att motverka kallraset borde man placera en radiator eller en låg konvektor under/framför fönstret som då skapar en motverkande uppåtgående luftrörelse av varmluft. Golvkonvektorer kan också användas framför stora fönsterpartier, såsom på bilden ovan. För att det ska kännas dragfritt får lufthastigheten inte vara högre än 0.10-0.15 m/s.

Vi rekommenderar att du även läser artikeln om golvvärme i uterum här under.

Att tänka på när lägga golvvärme i uterum

Hälsningar Anki & Oliver

Relaterade produkter