Uppvärmning uterum – Vad skall man välja?

Uppvärmning uterum –  Vad skall man välja?

FRÅGA
Jag skulle behöva lite råd kring uppvärmning uterum. Jag planerar just nu en nybyggnation med isolerad betongplatta, skjutpartier (u-värde 1,6) kanalplast tak (u-värde 1,1) som ska användas för att förlänga säsongen en bit in på hösten och sen till våren. Under vintern kommer uterummet inte användas mycket*, men det behöver ändå någon form av underhållsvärme för att hålla fukt/frost borta från soffgrupp, möbler mm.

(*) Enstaka tillfällen och då planerar jag att värma upp med värmefläkt.

Vilket värmesystem (golvvärme el/vatten, radiatorer etc.) är mest ekonomiskt för att hålla grundvärme över vintern, gärna i relation till vad kostnaden är för att installera de olika lösningarna för uppvärmning uterum?

Hur mycket värme måste man ha vintertid för att hålla fukt/frost borta?

Tack på förhand!

Andreas 

SVAR

Fördelen med att välja ett vattenburet system är att det är mer flexibelt och kan ha flera olika värmekällor, exempelvis värmepump, pelletspanna, elpanna m.m. Finns det redan ett vattenburet system i fastigheten som det är enkelt att ansluta till är det ofta att föredra. En lösning med vattenburen värme är att använda golvkonvektorer typ Aquilo längs fönsterpartier för att få värmeavgivaren där det behövs mest; vid fönsterytan. Är det inte lämpligt med vattenburen värme är alternativet med elradiatorer typ Yali Digital det mest kostnadseffektiva, väljer man golvvärme (el eller vatten) är det givetvis väldigt viktigt att isoleringen är mycket god för att undvika värmeläckage mot mark.

Vattenburna system kräver att det är på plus i utrymmet. Annars fryser vattnet i ledning/rör/radiator. Yali elradiatorer håller upp till -30 grader i sig, om inte utrymmet / rummet behöver vara på plus av andra orsaker. Svårt att ta ställning till vilken temperatur som behövs för att hålla möbler och annan inredning i skick. Varierar säkert från fall till fall. Yali serien har ett ”antifreeze” läge som standard på +7 grader, och det är nog en lämplig nivå att hålla, för att undvika att det någonstans i rummet blir för kallt och fryser.

Rekommendationen är att avgöra om el eller vattenburen värme är mest lämplig för uppvärmning uterum i ditt fall, och därefter ta in offert på några lösningar för att kunna göra en korrekt jämförelse. En återförsäljare/installatör kan offerera detta.

Hälsningar Jonas och Mia