Byta elelement – vilken effekt?

Börjar det bli dags att se över och eventuellt byta gamla elelement? Ifall man bor i ett hus med direktverkande el är det speciellt viktigt att se över radiatorernas termostater, då de har en livslängd på ungefär 10–15 år. En trasig termostat kan göra så att elementet levererar för mycket värme, vilket ger övertemperaturer och höga energiräkningar.

De elektroniska termostaterna på LVI by Purmos oljefyllda elradiatorer använder upp till 20% mindre energi än radiatorer med bimetalltermostat. Tack vare den senaste tekniken uppfyller alla LVI by Purmo radiatorer NF Performance-standard, vilket innebär att termostaten så snart den nått den inställda temperaturen håller sig inom ett intervall på 0,5 grad. Konventionella bimetalltermostat kan ha en skillnad på upp till 6 grader. Tack vare att man kan kontrollera inomhustemperaturen så exakt, får man alltid den värme man behöver utan att slösa energi. Om till exempel solen tittar in och börjar värma upp rummet, stängs termostaten av tills rumstemperaturen sjunker under den valda inställningen. Naturligtvis kan man programmera elelementen så att de anpassar temperaturen vissa tider på dygnet via en central styrenhet, vilket minskar värmekostnaden ytterligare.

De oljefyllda radiatorerna kan ställas in på en lägre yttemperatur, vilket gör att luften inte blir torr och man slipper även att damm cirkulerar och därmed avger de inte heller obehaglig lukt. Genom att sänka temperaturen några grader under natten kan man spara en hel del energi. Generellt sett kan man säga att för varje grad man sänker inomhustemperaturen under 21 grader sparar man 5 procent på elkostnaden.

Vilken effekt då man ska byta elelement?

Då man ska byta elelement behöver man såklart veta vilken effekt man ska ha på de nya elementen. För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter. För golvvärme kan det i vissa fall vara en fördel att ligga på en bruttoeffekt av 100 W/m2 för bästa funktion. Denna beräkning gäller hus i nordiskt klimat men kan variera med hänsyn till husets standard. För mer information om elförbrukningen i hus i andra klimatzoner, kontakta din lokala elektriker eller energirådgivare.

Vad bör man tänka på vid byte av elradiatorer? Vilka modeller finns det?

Den första frågan du bör fundera över är vad du vill uppnå med bytet. Är det främst en energibesparing på lång sikt så kan det löna sig att konvertera från el till vattenburet värmesystem. Men om man inte är beredd på en sådan investering och om man vill hålla sig till direktverkande el, så kan man ändå uppnå en energibesparing på upp till 20% bara genom att byta till moderna elradiatorer med elektronisk termostat. Om man därtill kombinerar detta med ett styrsystem som möjliggör en noggrann reglering och till exempel nattsänkning, så kan besparningarna bli ännu större. LVI by Purmos styrsystem Touch E3 fungerar även via en app Clever Touch.

Sedan bör man fundera över komforten. En oljefylld radiator avger en mjuk värme och torkar inte ut ögon och slemhinnor. Den ”bränner” inget damm och avger ingen lukt. Och tack vare styrsystemet och appen Clever Touch kan du enkelt styra värmen och hålla kolla på kostnaderna.

Byta element till visuell skönhet

Dagens moderna elradiatorer utstrålar inte bara en naturlig värme som känns behaglig, de är också trevliga att titta på. Designprincipen för dessa är att radiatorn ska passa inredningen och inte tvärtom. Därför utformas moderna elradiatorer med ett öga på estetik och detaljrikedom. LVI by Purmos designradiatorer Epok, Tamari och Yali Ramo några av de senaste bevisen på detta.

Sist men inte minst så finns det snygga designradiatorer också. En panelradiator kan känns rätt basic i ett snyggt hem. Epok andas retrodesign medan Tamari eller Langila är moderna konstverk. Dessa radiatorer kan fås i 12 olika kulörer.

Kontakta en återförsäljare eller din lokala elektriker för hjälp med att välja rätt elelement. Installationen vid byte av elelement måste alltid utföras av en behörig elinstallatör.

Varför byta värmeelement till oljefyllda elradiatorer?

Roland Jonsson i Skurup att byta ut sina gamla värmeelement mot nya oljefyllda Yali Digital elradiatorer. Han blev rekommenderad LVI by Purmos elradiatorer av elaffären Elglimten. Därefter anlitade han Sydkustens Eltjänst för installationen. Totalt byttes 12 element, i villan från 1981, ut och installationstiden var mindre än en dag. Samtidigt drog man om en del extra jordkablar i huset. I badrum och tvättstuga har familjen sedan tidigare elgolvvärme. De oljefyllda elradiatorerna kan numera fjärrstyras, då familjen även tog ibruk styrsystemet Touch E3.

Energibesparing och inomhuskomfort med oljefylld elradiator

Roland har mätt att energiförbrukningen på årsbasis tidigare legat kring 24.000 kWh. Under det senaste året, efter radiatorutbytet till dubbelverkande Yali Digital, kommer energiförbrukningen att ligga på ca 21.000 kWh och då ingår även all bruksel. Energibesparingen kommer alltså att ligga på omkring 14% på ett år.

Före utbytet värmdes huset av gamla elradiatorer och en luft-luftvärmepump, men värmepumpen behövs inte längre. Familjen gillade inte riktigt luft-luftvärmepumpen. – Den blåste in en del dammpartiklar i huset, säger Roland. Tidigare var luften i huset också väldigt torr och Roland märkte att de jämnt och ständigt gick omkring och nös. – Detta problem upplever vi inte längre och inomhusvärmen är nu betydligt stabilare och jämnare.

Vi är mycket nöjda med valet att byta från våra gamla värmeelemtent till oljefyllda elradiatorer från LVI by Purmo, framhåller Roland.

Roland framhåller också att det är lätt att plocka bort elradiatorerna, om man t.ex. vill dammsuga eller måla om bakom elementen. Det är bara att lossa radiatorerna från snabbfästena och dra ut stickkontakten ur väggen.

Byt gamla element – så här gör du

Att byta gamla elektriska element är enklare än många tror. Här följer fem lätta steg. Observera att bytet bör ske av en auktoriserad elinstallatör.

Så planerar du bytet av gamla element

  1. Räkna antalet element som behöver bytas. Kontrollera höjd och bredd (samt möjlig höjd och bredd). Den nya radiatorn har kanske andra mått.
  2. Kontrollera även befintlig effekt på varje element. Det brukar stå i Watt någonstans på elementet.
  3. Kontrollera om det är 230 V eller 400 V.
  4. Låt dig gärna inspireras av olika lösningar. Kanske en dekorativ radiator eller en panelradiator med slät front skulle passa bättre in i inredningen?
    Välj utseende på dina elradiatorer själv, eller be en installatör om hjälp. Du behöver installatörens hjälp med själva installationen, som alltid skall utföras av en behörig elektriker.
  5. Räkna med en timme för att byta en radiator. Monclac konsolerna till Yali-sortimentet underlättar arbetet väsentligt för installatören. Problem som kan uppstå är tex: att dra om kablar som inte passar in eller gipsonitvägg som kan kräva specialskruvar.