Villa med eltakvärme – Byta till vattenburet?

Villa med eltakvärme – Byta till vattenburet?

FRÅGA
Vi har en villa byggd 1979 med eltakvärme på bottenplan och el element på ovanplan. En varmvattenberedare för tappvatten finns. Vi skall ersätta vår eltakvärme med annat system och har funderat på vattenburen golvvärme. Nackdel att den bygger på höjd och verkar dyrt med installation och pågjutning. Bottenplattan är dåligt isolerad. Vad rekommenderar ni för system? Hur skall man dimensionera?

 

SVAR
För att få ett bra golvvärmesystem är en av förutsättningarna en väl isolerad bottenplatta, så alternativet med golvvärme hade jag inte satsat på i ditt fall. Är inte bottenplattan tillräckligt isolerad läcker värme ut nedåt istället för uppåt och det ger dålig värmeekonomi.

Vattenburen värme kan installeras i kombination med ny värmekälla som kan vara exempelvis värmepump eller pelletspanna. Ett system med vattenburen värme är flexibelt och kan senare kompletteras med exempelvis solvärme-paneler på taket. Det kräver att ett nytt system med radiatorer och tillhörande rördragning installeras. Idag finns många varianter av radiatorer att välja på. Bland annat vertikala radiatorer som installeras på höjden vilket är en bra lösnng om det är ont om plats. Dessa erbjuder många möjligheter att sätta din egen prägel på. Det finns även låga konvektorer eller golvinbyggda konvektorer som bra kan användas framför eller under stora fönster för att motverka kallras.

eltakvärme

Byta ut eltakvärme mot elradiatorer?

Ett annat alternativ är att byta ut det befintliga elvärmesystemet mot nya oljefyllda radiatorer med styrning typ Yali Digital och E3 Touchpanel för att få ett effektivt och modernt system som kan styras och programmeras via app. Även här finns ett stort urval av vertikala radiatorer att välja på.

Jag rekommenderar att du funderar på vilket alternativ som känns rimligast och tar in offert från rörinstallatör / elektriker för att gå vidare.

Hälsningar Jonas

Styr värmen med Tempco Touch E3
Styrsystemet Touch E3 fungerar ihop med de oljefyllda elradiatorerna i Yali serien från LVI.