Golvvärme vs radiatorer

Golvvärme vs radiatorer

Golvvärme vs radiatorer – vad är egentligen bättre?

Det stora utbudet av golvvärmeleverantörer på den svenska marknaden har lett till en diskussion kring golvvärme vs radiatorer. Vi på Purmo Thermopanel ser inte dessa värmelösningar som motpoler. Båda sätten fördelar värme och de kan och ska användas i olika typer av byggnader och inom olika användningsområden.

Fördelar med radiatorer:

  • Radiatorer är ett välkänt system
  • snabb reaktionsförmåga
  • liten värmeförlust

Ett starkt plus är den mjuka strålningsvärmen!

Radiatorvärme är världens mest använda och bäst kända värmelösning. Radiatorn har en liten uppvärmningsyta och kan därför reagera snabbare än t.ex. golvvärmen. Fördelen med detta är att radiatorns termostat känner av förändringar i temperaturen, till exempel extra solljus, brasvärme eller om det helt enkelt kommer in fler människor i rummet. Radiatorn drar nytta av dessa extra fria värmekällor, du sänker din uppvärmningskostnad och rummet känns behagligt att vistas i. Du slipper även onödig överskottsvärme. Radiatorn har även en marginell värmeförlust mot ytterväggen. Man räknar med ca 1%. Och inget alls nedåt golvet. Motsvarande siffra för golvvämre ligger beroende på isoleringsgrad på upp till ca 10%. Radiatorn är inte föråldrad!

Fördelar med golvvärme:

  • torkar upp våta & fuktiga golv
  • kalla golvytor får en skönare grundvärme

Den starkaste fördelen med golvvärme är att du kan torka upp golv i badrum och entréer. Det viktigt att få bort fukten ur rummet, både av tekniska och komfortmässiga skäl. Kalla golvytor som leder värme väl, till exempel klinker och sten, får en behagligare ytkänsla genom golvvärme. Tänk däremot på att golvet ska vara varmare än din fotsula för att värma foten. Det är alltid den varmare ytan som avger värme till den kallare. Att golvvärme värmer fötterna är i de flesta praktiska fall en ren myt!

Relaterade produkter

One Response to Golvvärme vs radiatorer

Leave a reply