Hur får vi varmare golv?

Hur får vi varmare golv?

För att hitta svar på frågan hur vi får varmare golv måste vi först definiera varmare. Är det varmare än yttemperaturen på fötterna? Varmare än rumstemperaturen? Eller menar vi helt enkelt mindre kalla fötter?

Ger golvvärme varmare golv?

Det är korrekt att golvytan värms upp bättre med golvvärme än med radiatorvärme – i de flesta fall. Speciellt bra märks detta i våtutrymmen där vi ofta går med bara fötter på golvet och där golvmaterialet ofta är av kakel eller klinkers – ett material som leder värme väl och som därför känns ytterst kallt om golvvärme ej är installerad. Man måste däremot minnas att det alltid är den varmare ytan som avger värme till den kallare ytan. Golvet ska alltså vara varmare än din fotsula för att värma foten. Att golvvärme värmer fötterna är i de flesta praktiska fall en ren myt!

Kalla fötter med varmare golv?

Hur många människor lider inte av kalla fötter någongång? Om man vickar lite på tårna så känns de faktiskt något svalare än resten av kroppen. Oftast helt naturligt. Kroppen har en tendens att dra ihop blodkärlen i yttre kroppsdelar för att minska värmeförluster. Lite som att vrida ner termostaten i de rum som inte används. Genom att röra på sig, och öka sin egen värmeproduktion, får de flesta människor igång blodcirkulationen även i fötterna. Gamla hederliga yllesockor är också en lösning som funkar i många fall. Golvvärmen kommer inte att lösa problem med kalla fötter. Det skulle kräva alltför höga systemtemperaturer.

I rum som inte har kakel- eller stengolv finns det ingen direkt orsak till att installera golvvärme. Vårt hem i västra Finland gästas av många vänner, bekanta och släktingar. Det första en ny gäst lägger märke till hos oss är vårt varma och sköna golv. Och den efterföljande kommentaren blir onekligen: “Ja, ni har förstås golvvärme!” Att vi valt radiatorer och ett trägolv som helt naturligt har låg värmeledningsförmåga är inte en självklarhet för alla. Radiatorer upplevs bland många som ett föråldrat uppvärmningssätt jämfört med golvvärme. Och ändå är radiatorvärme världens mest använda och beprövade värmelösning. Men visst har vi valt golvvärme i våtutrymmen och entré också. Den starkaste fördelen med golvvärme är att du kan torka upp golv i badrum och våtutrymmen. Det viktigt att få bort fukten ur rummet, både av tekniska och komfortmässiga skäl. Det tåls att fundera på rätt värme på rätt plats i huset – snarare än varmare golv.

//Mia

 

Relaterade produkter

Leave a reply