Inred energisnålt med radiatorer

Inred energisnålt med radiatorer

Billigaste standardradiator, tack! Om jag nu måste byta! I en renovering får man i något skede se över investeringen och dess kostnader och vi har märkt att beslutet om nya radiatorer ofta lämnas till installatören. Varför? Varför intresserar inte några av de viktigaste funktionerna i hemmet, dvs. värmen, komforten och innetemperaturen, användaren mer? En orsak är antagligen att vi som levererar radiatorer, handdukstorkar, oljefyllda elelement och vattenburen golvvärme har varit dåliga på att berätta om detta. Det får vi ändra på!

Tre frågor du skall ställa dig vid byte av radiatorer (vattenburna eller el):

1. Hur viktigt är det att spara energi med radiatorer?

”Det är det enda viktiga”, säger nog en del människor. Vid byte av en gammal elradiator med bimetalltermostat till en ny modern oljefylld elradiator med elektronisk termostat kan du spara åtskilliga procent energi. En exakt siffra är svår att ge; mycket beror på isoleringen i huset och på användaren själv. Vi har undersökningar som visar upp till 20% energibesparing (och söker ständigt frivilliga som vill ställa upp med egna energikalkyler). Energibesparingen kommer främst från att den elektroniska termostaten håller innetemperaturen jämnare, inom 0,2 graders exakthet. Elradiatorer reagerar även snabbt på fria värmekällor. De ser till att ta tillvara solljus och annan fri värme. Detta har större betydelse än man tror. En mängd andra funktioner finns också hos nya LVI radiatorer: Öppet-fönster-funktion, styrning via mobil och reglerbar yttemperatur.

För vattenburna system med befintliga radiatorer handlar energibesparingen ofta om ett byte till värmepump. Viktigt då är att veta att radiatorer är lika effektiva som golvvärme ihop med värmepump, förutsatt att man dimensionerat dem rätt. Om ingen tilläggsisolering görs i huset behöver radiatorerna högst antagligen bytas till effektivare modell. Detta kan en VVS-konsult enkelt beräkna. Så glöm inte att se över radiatorerna när du byter till värmepump!

2. Hur viktig är komforten?

Om energibesparingen är den enda orsaken till att man byter radiatorer, så kan man ändå reflektera över komforten. Hur viktigt är det att värmen känns bra? Oljefyllda elradiatorer har en unik fördel i att de avger så kallad mjukvärme. De ”radierar”, strålar ut, värme precis på samma sätt som en vattenburen radiator. Samma effekt har du från en kamin eller från solen. Du upplever värmen.

Oljefyllda elradiatorer innebär också att du slipper obehaglig lukt, torr luft och cirkulerande damm. Yttemperaturen kan regleras och du undviker att små barn bränner sig.

LVI_EpokH_babyroom_100827_0042_C

 

Komfort innebär även att du har rätt värme på rätt plats. I badrummet och hallen vill du kanske ha golvvärme, som snabbt torkar upp det fuktiga golvet. Och en handdukstork är inte längre än lyxvara, utan något givet i många badrum. Även i hallen kan man enkelt torka vantar och mössor på en handdukstork. I köket vill du kunna reglera värmen snabbt när ugn och köksmaskiner går varma och under stora fönster behövs onekligen en radiator för att förhindra kallraset (som känns av vid -5 grader utetemperatur). Ta inte för givet att din installatör vet vad komfort innebär för just dig och dina behov.

3. Hur viktig är designen på radiatorer?

Varför skall en radiator se ut som den gjort i 100 år? Välj en slät modell, eller en sektionsradiator. Välj en vertikal lösning eller en annan kulör. Visste du att Purmos radiatorer och konvektorer fås i över 70 olika RAL kulörer?

Purmo-Kon-yellow-sofa

 

Fundera på din stil. Modernt? Retro? Minimalistiskt? Vi har en lösning för olika sorters behov. Matcha din inredning. Inred med värme! Och läs mer om vad du skall tänka på när du köper nya element.

Relaterade produkter

Leave a reply