Inredning barnrum – lantligt med radiatorer

Inredning barnrum – lantligt med radiatorer

Inredningen i barnrum får gärna vara kreativ och bjuda in till lek, men det man bör tänka på är att barnrummet även ska vara en trygg och rofylld plats. Det kan ibland vara lite svårt att få ihop. Därför är det också viktigt med mycket förvaring i ett barnrum, så att inte leksakerna blir dominerande. Byt t.ex. ut en del leksaker med jämna mellanrum. Allt behöver inte stå framme. Dessutom gagnar det barnets fantasi och hen kommer kanske inte ens ihåg att det fanns just en sådan leksak när den sedan kommer fram ur gömmorna igen.

För att skapa en rofylld plats i barnrummet, så kan man exempelvis skärma av en del av rummet med en hylla för att skilja på lek- och sovdel eller endast skärma av sängen med en sänghimmel eller draperi. Plockar man dessutom ihop alla leksaker innan sovdags, så blir rummet mera rogivande och det blir lättare att koppla av. Tänk på att placera en lampa med svagare sken bredvid sängen, så barnet lätt kan tända lampan om hen vaknar under natten.

Färger i barnrum

Färger uppfattas mera intensivt av barn än vuxna. Därför är det viktigt att man tänker sig för vid val av färg i barnrum. Barn gillar ofta rätt starka färgnyanser av rött, gult, grönt, blått, violett m.fl. Man kan försöka undvika de mest intensiva kulörerna i den del av rummet där barnet ska sova, då de är alltför aktiverande. Istället kan man måla favoritfärgen på den sida av rummet där barnet har sin aktivitets- och lekdel.

Man kan också använda starkare färger på övriga saker i rummet – tavlor, leksaker, textilier. Men undvik de starka färgerna i och vid sängen. Detta gäller alltså även sängkläder, som inte borde vara alltför skrikiga i färgen. Låt gärna barnet vara med och bestämma och välja den färg hen tycker om.

En Delta radiator i pastellrosa blir en vacker detalj i inredningen.
En Delta radiator i pastellrosa, RAL 3015 Light pink, blir en vacker detalj i inredningen i barnrummet.

Ett aktivt barn vill eventuellt ha ett spännande och fantasieggande rum, medan ett oroligt barn behöver en lugn och fridfull miljö. Är barnet väldigt oroligt kan man med fördel begränsa intrycken av starka färger och välja milda, lugna nyanser på saker i rummet. Klassiska barnrumsfärger såsom ljusblått, ljusrosa och ljusgult är rofyllda och glada färger som passar bra i barnrum.

Ett tips när du ska inreda ett barnrum är att sätta dig ner på barnets nivå och därifrån fundera på praktiska lösningar och färgsättning för rummet. Barnrummet får gärna också passa ihop med övrig stil i hemmet – lantlig, modern, retro, klassisk

Du missar väl inte alla inspirerande barnrum på vårt Pinterest konto >>

Ordlista

Relaterade produkter

Leave a reply