Julstämning på Café Skorpan

Julstämning på Café Skorpan

Den värme man möts av då man öppnar dörren in till Café Skorpan i den gamla stadsdelen Skata i Jakobstad är slående. Då menar vi förstås inte bara radiatorvärmen. Känslan och själen är viktiga nyckelord när en av ägarna, Robin Nyman beskriver sin caféverksamhet. 

”Vi saknade ett kvartersbageri och ett café där man kunde njuta mer av den sociala gemenskapen snarare än maten.” Där föddes tanken på att starta Café Skorpan, säger Robin. Och visst har han och hans team lyckats. Doften av nybakta kanelbullar, värmen i stugan, den lugna musiken, genomtänkta miljön och leende personalen stillar alla sinnen. Vi fylldes med härlig julstämning när vi lunchade tillsammans på caféet för första gången.

 

Skorpan-1214DSC_8791_6192

 

Det har naturligtvis inte varit en lätt resa för ägarna. Tanken på ett gammalt, mysigt kvarterscafé var klockren och enkel, men att inreda ett gammalt hus från 1790-talet med modernt kök och nytt värmesystem var ingen lätt ekvation. ”Jag kom på att någon ska ju genomföra renoveringen och driva affärsverksamheten också. Här – där jag egentligen helst hade velat vara kund”, säger Robin skrattande.

 

Skorpan-1214-3

Skorpan-1214DSC_8771_6172

 

Kraven som ställs på ett modernt kök ur ren hygienaspekt i kombination med ett anrikt gammalt hus där det mesta önskas bli bevarat i ursprungligt skick är ingen lätt ekvation. ”Men jag tycker vi fått det mesta i det yttre skalet på plats nu. Den inre biten jobbar vi vidare på. Det vill säga att skapa förutsättningar för gemenskap, värme och en skön paus. Detta är inget vi gör själva”, säger Robin. Det är i samarbete med kunden som den rätta känslan uppnås.

 

Skorpan-1214DSC_8812_6213

Skorpan-1214DSC_8781_6182

Skorpan-1214DSC_8763_6164

 

Värmeelementen som valts till Café Skorpan kommer från LVI och är av märket Yali Digital. Den exakta termostatstyrningen klarar av att hantera ett varierande antal besökare och ta tillvara värmen från kakelugn och köksugnar. ”Vi tittade på en del designradiatorer också, men beslöt att värmen var den avgörande faktorn i första hand. Det är viktigt att kunden känner av värmen och gemenskapen i vårt café. Vi har en ambition att en dag sätta till en fostrande roll i vår verksamhet. Lyfta fram våra värderingar, och få dessa att synas i vår miljö, vårt sätt att arbeta och bemöta kunden. Själen i caféet skall kännas av av besökarna.”

 

Skorpan-1214-2

Skorpan-1214DSC_8746_6148

 

god-jul

 

Julhälsningar från Mia, Anki och Tommy

SparaSpara

Relaterade produkter

Leave a reply