Konvektor vs radiator

Konvektor vs radiator

Radiatorer är världens mest kända, använda och beprövade värmeavgivare. Radiatorkroppen som oftast tillverkas av stål svetsas samman till en sluten enhet som fylls med vatten vid själva monteringen. Den vattenburna panelen avger strålningsvärme, ”radiation” på engelska. Purmo panelradiatorer tillverkas av kallvalsad stål och levereras i så kallat kompaktutförande, vilket innebär att sidoplåtar samt toppgaller är fabriksmonterade. Purmo radiatorerna är ämnade för slutna vattenburna värmesystem, det vill säga ett slutet system där fri syretillförsel är förhindrad. Dessa radiatorer lämpar sig mycket väl för lågtemperaturssystem med till exempel värmepump som värmekälla. Radiatorernas vattenutrymme är relativt litet och konvektionsytan stor. Dessa egenskaper gemensamt betyder snabb reaktionsförmåga och bra energiekonomi.

Och i jämförelse med konvektorer då? Konvektor vs radiator – vad är skillnaden?

Konvektor vs radiator

2000-talets arkitektur med öppna planlösningar och stora fönsterpartier ställer speciella krav på uppvärmning. Med allt färre väggytor att montera en radiator på och stora glaspartier som kräver värme för att förhindra kallras, så är konvektorn den optimala lösningen. Liten, effektiv och med elegant design klarar den stora värmebehov.

ThermoCon är en konvektor, uppbyggd kring en kopparslinga med profilerade aluminiumlameller. Den vattenburna värmen som cirkulerar i kopparslingan, överförs till aluminimlameller i vars kanaler det skapas en varm självdragande luftström. Inga rörliga delar – enkelt och väldigt effektivt!

 

Med allt färre väggytor att montera radiatorer på och stora glaspartier som kräver värme för att förhindra kallras, så är ThermoCon en bra värmelösning.
Med allt färre väggytor att montera radiatorer på och stora glaspartier som kräver värme för att förhindra kallras, så är ThermoCon en bra värmelösning.

 

Purmo Kon är en robustare konvektor tillverkad i stål. Stålkonstruktionen är kraftig och gedigen vilket gör Purmo Kon till en idealisk värmekälla i offentliga miljöer med stora glaspartier och öppna planlösningar, där även miljön i sig är mer utsatt. Till exempel skolor, restauranger. För att erhålla en elegant rörinstallation är Purmo Kon försedd med ett integrerat ventilkoppel, vilket kompletteras med ventilinsats och termostat för att skapa ett behagligt inomhusklimat.

Purmo Kon konvektor
Purmo Kon konvektor

 

Konvektorerna har oftast ett mindre och lägre format än radiatorer. De är identiska på bak- och framsida för montage framför stora glaspartier. De kan monteras stående på golv, utan väggkonsoler. Och allt detta i kombination med en mycket god värmeavgivningsförmåga.

Relaterade produkter

Leave a reply