Köpa elradiatorer – checklista

Köpa elradiatorer – checklista

Att köpa elradiatorer går idag enkelt genom webshoppar eller återförsäljare. Det du bör tänka på är att all fast installation bör ske genom en behörig elinstallatör. Här några punkter att checka innan du skall köpa elradiatorer.

Checklista när du skall köpa elradiatorer

 1. Vilken typ av renovering
  Är det främst en energirenovering? Du har kanske gamla elradiatorer som har sett sina bästa dagar, luktar bränt och styrs av en bimetalltermostat. Isåfall kan du välja en standardelradiator. De är förmånligare och ändå funktionella. Säkerställ att termostaten är elektronisk. En elektronisk termostat från LVI håller temperaturen inom 0,2 graders exakthet. Tack vare detta kan du spara upp till 20% på din energiförbrukbning vid byte från gammal elradiator med bimetalltermostat.
 2. Hur vill du styra ditt system?
  Om radiatorerna skall installeras i sommartugan eller fjällstugan vill du med största sannolikhet kunna styra din värme på distans. Detta är möjligt idag med en mobilapp. Det som krävs är att elradiatorn har en digital (elektronisk) termostat som kommunicerar med styrsystemet i stugan. I din app kan du följa elförbrukningen och höja eller sänka värmen på distans. Detta är även praktiskt i vanliga hushåll. Nattsänkning är också möjligt, för att hålla nere energikostnaden.
 3. Vilken typ av budget och inredning tilltalar dig?
  Idag finns olika typer av designradiatorer i olika prisklass. Ett förmånligt designalternativ är till exempel Yali Parada eller Ramo, två slätfrontade panelradiatorer i mycket hög finish. Retroradiatorn Epok passar fint i äldre miljöer där man vill bevara en lantlig stil eller retrostil. Radiatorn i sig är mycket modern och har en elektronisk termostat. Och vill du ha mer färg på inredningen kan du välja designradiatorer i en specialkulör.
 4. Vilken effekt, spänning och storlek behövs?
  Det lättaste sättet att bedöma detta är att se på den gamla elradiatorn vilken effekt (W) och vilken spänning (Volt) den har. Tänk på att effektbehovet kan ha ändrats om du till exempel tätat fönstren eller tilläggsisolerat. Känner du dig osäker på effektbehovet lönar det sig att rådfråga en elinstallatör. Storleken kan med fördel matchas med fönsterbredden och bröstningshöjden under fönstret.
Anpassa gärna radiatorstorleken enligt fönstret när du skall köpa elradiatorer.
Anpassa gärna radiatorstorleken enligt fönstret när du skall köpa elradiatorer.

 

Relaterade produkter

Leave a reply