Lufta element – 5 enkla steg

Lufta element – 5 enkla steg

Att lufta element är viktigt för att uppnå en jämn och behaglig värme. Speciellt när hösten gör sig påmind och kvällarna blir kallare är det positivt om radiatorerna i bostaden fungerar klanderfritt. I äldre värmesystem kan det finnas luft i radiatorerna. Luften måste tas bort för att radiatorn skall fyllas med vatten och värma som den ska. Du kan misstänka att radiatorn har luft i sig om den värmer ojämnt eller om den för oljud med sig. En del av radiatorn kan kännas kall. Avluftningen kan ske med olika typ av verktyg beroende på hur luftskruven ser ut på radiatorn.

Lufta element i 5 steg

  1. Se först efter var luftskruven sitter. Oftast sitter den högst uppe på radiatorn i vänstra eller högra hörnet, på motsatt sida om termostaten.
  2. Se efter vilket verktyg du behöver för att vrida på luftskruven. En avluftningsnyckel kan se ut på olika sätt, men har oftast en fyrkantig skruvmekanism.
  3. Placera en behållare under ventilen. Täck gärna runt om med trasor eller tidningspapper.
  4. Öppna luftskruven mycket långsamt och försiktigt med hjälp av avluftningsnyckeln. Öppna endast så mycket att luft börjar pysa ur radiatorn. Om du öppnar den fullt ut kommer vattnet att strömma ut. När vattnet börjar komma ur radiatorn kan du skruva fast ventilen igen.
  5. Din radiator är nu avluftad och klar! Bra jobbat!


Beställ en avluftningsnyckel från Purmo! Vi sänder en gratis avluftningsnyckel till de 100 första som tar kontakt på marketing
@purmo.fi

 

 

 

Relaterade produkter

Leave a reply