Modern heminredning med radiatorer

Modern heminredning med radiatorer

En modern heminredning bygger lika mycket på det visuella som på det funktionella. Det är en klar fördel om inredningen är lättskött, praktisk och fungerar i moderna energieffektiva system. Även värmen har fått en helt ny dimension i modern heminredning. De senaste två decennierna har det absolut vanligaste sättet att installera värme varit ett golvvärmesystem ihop med värmepump. Denna trend fortsätter, men är inte längre det enda alternativet i moderna byggnader.

Moderna radiatorer fungerar utmärkt i lågtemperatursystem, vilket är en fördel speciellt i renoveringsobjekt, där det inte alltid är möjligt att installera golvvärme. Radiatorer har även en mängd andra fördelar i modern heminredning.

Radiatorerna har utvecklats mycket sedan de klumpiga värmeelement som fanns för 40 år sedan. Tidiga stålpaneltyper hade en plan panelkonstruktion med högt vatteninnehåll (A). Därefter följde införandet av konvektorflänsar mellan vattenkanalerna, som ökade deras värmeavgivning (B). Under årens lopp upptäckte man att värmeavgivningen kunde ökas genom att minska vatteninnehållet och att placera flänsarna i kontakt med de varmare kanalerna (C). Inte förrän kanalerna plattades till i den sexkantiga optimerade form som vi ser här, kunde kontaktytan maximeras och värmeavgivningen optimeras fullständigt (D).

Stålpanelradiator 1970-2000 talet

Funktion och form i modern heminredning

En viktig funktionell aspekt är att golvvärme inte behövs i alla utrymmen i ett modernt hus. En kombination av golvvärme i våtutrymmen och radiatorer i utrymmen där man snabbt kan ta tillvara så kallade fria värmekällor (solljus, brasvärme, värme från elektronik) är inte bara en funktionell utan även en komfortabel värmelösning.

Värmebehovet har minskat genom förbättrad isolering och många länder går mot nästan noll energihus för att förbättra energiprestandan i nya byggnader. Det finns olika nationella regelverk i Europa, och målsättningen för förbättring av energiprestanda avtalas individuellt för varje medlemsland i EU. Trots att mål och mätningar varierar mellan olika länder, pekar den allmänna trenden i Europa neråt när det gäller målvärden för energiförbrukning.

Moderna radiatorer har ändrats mycket till utseendet. De finns att fås i en mängd olika färger och de kan placeras framför stora fönster, under höga fönster, vertikalt och även som heminredning i badrum och entréer.

Kos V från Purmo i modern heminredning.
Kos V från Purmo i modern heminredning. Radiatorn döljer sig bakom spegelglaset.

Moderna radiatorer kan även integreras i en bänk eller varför inte ett bord? Låt dig inspireras av nya lösningar. Kontakta en återförsäljare här.

Delta Bar från Purmo
Delta Bar från Purmo – en sektionsradiator integrerad i ett bord.

Relaterade produkter

Leave a reply