Oljefyllda element vid småhusrenovering

Oljefyllda element vid småhusrenovering

Familjen Hanner bor i den finlandssvenska småstaden Jakobstad och har nyligen tagit sig an renoveringen av ett gammalt trähus beläget i den vackra, historiska stadsdelen Skata. Frågorna kring värmevalet var många. Men nu är det bestämt – det blir oljefyllda element från LVI.

Ann-Charlotte och Tony har alltid intresserat sig för hus i äldre stil. Moderna, nybyggda hus är inte av intresse och det tog ett par år innan paret hittade sitt drömhus med rätt känsla, mycket historia och beläget i den gamla stadsdelen Skata. Skata räknas till en av de viktigaste enhetliga trästadsdelarna i Finland. Stadsstrukturen grundar sig på en rutplan och bostadshusen i trä är huvudsakligen byggda i en våning. Gatorna är tämligen smala och ramas in av husens fasader och staket. Skata (Norrmalm) tillhör den delen av Jakobstad som skonades från den förödande stadsbranden år 1835. Vid övergången till 1900-talet hade Norrmalm i huvudsak sin nuvarande form.*

Oljefyllda element i renovering av småhus
De märkta stockarna vittnar om att huset plockats ned och förts upp igen.
Oljefyllda element i renovering av småhus
De gamla elektriska panelerna skall bytas ut mot moderna oljefyllda element från LVI.

Oljefyllda element

Paret Hanner vill bevara så mycket som möjligt av hemmets känsla, samtidigt som huset är i behov av en stor grundrenovering. En av de första frågorna att ta ställning till är värmesystemet. Husets nuvarande uppvärmning består av elpaneler och en del fristående elelement. Fönstren och isoleringen förbättrades delvis vid en renovering sent 80-tal, men innerväggar och golv skall sättas helt nya. ”Vi velade mellan fjärrvärme med vattenburna radiatorer, bergvärme med golvvärme/radiatorer samt elvärme med oljefyllda element. Vi undersökte alternativen noggrant med både VVS-ingenjör och arkitekt. Till slut bestämde vi oss för elvärme med oljefyllda element,” säger Tony. Några av orsakerna var den enkla och snabba installationen och den låga investeringskostnaden. ”Vi har erfarenhet av att installera bergvärme från vårt tidigare hem i sydöstra Sverige, och det var en ganska lång och kostsam process, som också krävde stora ingrepp i trädgården”, säger Tony. ”Avgörande var även det faktum att vi inte ville börja borra och ingripa för mycket i husets konstruktion och ute på gården.”

”Miljöfrågor är också viktiga för oss”, tillägger Ann-Charlotte. ”Vi följer med vad som händer på marknaden och räknar med att installera både solpaneler och kanske en dag solpanelfönster i något av rummen.” Det är frågan om en ny transparent solcell av plast som kan fästas på en fönsterruta och generera ström.

Valet av vilken modell det blir är inte helt klart än. Yali Parada, Epok, Tamari och ett styrsystem Touch E3 står på planeringslistan. Följ med familjen Hanners renoveringsprojekt på cleverheating.se under hösten 2015.

Oljefyllda element i renovering av småhus
Paret Hanner inledde renoveringen av sitt hem i Skata i juli. Oljefyllda element kommer att värma huset när det står klart.

 

*Källa: Staden Jakobstad

Relaterade produkter

Leave a reply