Rengöring av radiator

Rengöring av radiator

Försvåra inte luftcirkulationen kring termostaten genom att möblera eller hänga tunga gardiner framför radiatorn. En radiator skall inte gömmas undan. Den arbetar bättre och effektivare och avger en skönare värme när den får stå fritt i rummet, helst under ett fönster. Rengöring av radiator är också lättare när den är synlig för användaren.

Rengöring av radiatorytan

Purmo radiatorerna grundmålas genom doppning i en rostskyddande vattenbaserad primer. Radiatorerna har ett toppskikt av ugnshärdat epoxypolyesterpulver, vilket ger slagtålig stark yta med hög finish. Radiatorerna rengörs hemma med såpa eller tvållösning. Använd inte rengörningsmedel med ammoniak eller slipmedel.

Bättringsmålning

Om originallacken skadas, skall den bättringsmålas med originalbättringslack, som finns att köpa i VVS-fackhandel. Standardkulör vit RAL 9016.

Avluftning

Den medlevererade luftventilen har en vridbar pip. Använd luftnyckel eller skruvmejsel vid luftning. Luftning utföres bäst på följande sätt:

  1. Ställ upp temperaturen på panna eller växlare så högt som möjligt under några timmar. På så sätt får man bundet syre att lämna vattnet.
  2. Stäng av termostatventilen och om möjligt cirkulationspumpen.
  3. Öppna försiktigt utluftningsventilen och stäng när det börjar komma vatten.
  4. Öppna därefter åter termostatventilen och starta pumpen. Vid behov upprepas ovanstående ett antal gånger.

Rengöring av konvektorplåten

Damm samlas ofta inne i radiatorn, runt konvektorplåten. Med en Purmo radiatorborste kommer du åt dammet. Just nu finns inte Purmo-borstarna tillgängliga i Sverige, men hör gärna av dig till oss om du vill testa en gratis! E-posta till: mia.hogkvist@purmo.fi (Obs! Begränsat antal!)

 

Vid installationen har varje radiator optimerats för att ge en så hög verkningsgrad och skön komfort som möjligt. Det är därför av största vikt att du inte gör några förändringar i anläggningen utan att först rådgöra med en fackman. Livslängden på värmesystemet är starkt beroende av att ingen syresättning av vattnet i systemet förekommer. 

Relaterade produkter

Leave a reply