Rengöring av radiator

Rengöring av radiator

Försvåra inte luftcirkulationen kring termostaten genom att möblera eller hänga tunga gardiner framför radiatorn. En radiator skall inte gömmas undan. Den arbetar bättre och effektivare och avger en skönare värme när den får stå fritt i rummet, helst under ett fönster. Rengöring av radiator är också lättare när den är synlig för användaren.

Rengöring av radiatorytan

Purmo radiatorerna grundmålas genom doppning i en rostskyddande vattenbaserad primer. Radiatorerna har ett toppskikt av ugnshärdat epoxypolyesterpulver, vilket ger slagtålig stark yta med hög finish. Radiatorerna rengörs hemma med såpa eller tvållösning. Använd inte rengörningsmedel med ammoniak eller slipmedel.

Bättringsmålning

Om originallacken skadas, skall den bättringsmålas med originalbättringslack, som finns att köpa i VVS-fackhandel. Standardkulör vit RAL 9016.

Avluftning

Den medlevererade luftventilen har en vridbar pip. Läs mer om avluftning här.

När det gäller hyres- och bostadsrättsfastigheter bör du alltid kontakta fastighetsskötaren, om du misstänker att dina radiatorer behöver luftas. I enfamiljshus och egen villa däremot är det bra att du lär dig mer om ditt värmesystem så att du har kontroll över hela anläggningen. Om du aldrig tidigare behövt lufta element eller är osäker eller ovan med detta, bör du alltid rådfråga en VVS-montör först. Han ger dig tips kring vad du kan göra själv, och vad du behöver be ett proffs hjälp med.

Rengöring av konvektorplåten

Damm samlas ofta inne i radiatorn, runt konvektorplåten. Med en radiatorborste kommer du åt dammet.

 

Vid installationen har varje radiator optimerats för att ge en så hög verkningsgrad och skön komfort som möjligt. Det är därför av största vikt att du inte gör några förändringar i anläggningen utan att först rådgöra med en fackman. Livslängden på värmesystemet är starkt beroende av att ingen syresättning av vattnet i systemet förekommer. 

Leave a reply