Sänkt elförbrukning i fritidsstuga

Sänkt elförbrukning i fritidsstuga

”Sänkt elförbrukning, styrning av elvärmen på distans och förbättring av inomhusluften” löd uppdraget från Fastighetsbolaget Oy Köpmannastugan Ab när fritidsstugan i Äkäslompolo i norra Finland skulle renoveras. Ett styrsystem via SMS installerades redan hösten 2014 för att ägarna skulle kunna styra värmen på distans. Stugan ligger 600 km norr om ägarnas privata bostäder. ”Det är en klar komfortfaktor att vi kan ställa upp värmen i stugan innan hyresgästerna anländer. Vägen upp är lång för de som hyr Kapinmaja och det är skönt att komma till en uppvärmd stuga”, säger Ingmar Vikström, en av aktieägarna.

Kapinmaja ligger i skidorten Ylläs, Äkäslompolo i norra Finland.
Kapinmaja ligger i skidorten Ylläs, Äkäslompolo i norra Finland.

Ett bättre och säkrare inomhusklimat

Året efter bestämde sig ägarna för att även byta ut radiatorerna till nya oljefyllda. ”De gamla elradiatorerna installerades när stugan byggdes år 1989 och de hade sett sina bästa dagar”, konstaterar Vikström. Stugan har 6 st rum för 16 personer och ofta bor flera familjer där samtidigt. ”Med stängd dörr till sovrummet kunde man nattetid känna av hur ojämnt elelementen arbetade. Det var turvist varmt och kallt i rummet”, tillägger Vikström. En gammal elradiator med bimetalltermostat kan ha en hysteres, dvs temperaturskillnad på upp till 6 grader, vilket gör att de inneboende känner av de kraftiga temperaturskillnaderna i inneluften.

De gamla elementen luktade stundvis bränt damm och var även heta att vidröra. ”Min dotter brände sig kraftigt på ett element i början på 80-talet just här i Äkäslompolo och med egna och andras barnbarn i stugan vill vi försäkra oss om att sådant inte händer”, säger Leif Nyström som också är aktieägare i bolaget.

Nya elelement med öppet-fönster-funktion

De gamla elelementen byttes ut 2015 till nya oljefyllda element av märket Yali Digital och Yali Parada från LVI. Släta radiatorer valdes till köket och allrummet. Sovrummen försågs med standardmodellen Yali Digital. Yali serien har elektronisk termostat och arbetar med 0,2 graders exakhet, vilket medför ett jämnt och stabilt inomhusklimat. Elementen är robusta stålradiatorer, vilket är en fördel för de inneboende som ofta rör sig med skidpjäxor och kraftiga utekläder i stugan. En annan fördel är öppet-fönster-funktionen. Med många inneboende i stugan behövs nu som då extra tilluft och vädringsluckorna öppnas av hyresgästerna. Elementet stänger då av sig tills temperaturen når en förprogrammerad miniminivå, varefter de slås på igen.

Elelementen byttes ut 2015 till nya oljefyllda element av märket Yali från LVI. Släta radiatorer valdes till köket och allrummet.
Elelementen byttes ut 2015 till nya oljefyllda element av märket Yali från LVI. Släta radiatorer valdes till köket och allrummet.

Sänkt elförbrukning med nya radiatorer

Sänkt elförbrukning har också uppnåtts med de nya elradiatorerna och styrsystemet. ”Vi beräknar att investeringen betalar sig tillbaka på ca 2 år, och vi ser redan en energibesparing på 15 %”, säger Vikström. Det är omöjligt att mäta hur mycket väderförhållandena påverkar resultatet, men en klar inbesparing har gjorts. ”Men det som imponerade mest på oss talkogubbar var hur lätt och snabbt själva bytet av element gick – efter 4 timmar var hela stugan klar”, skrattar Vikström. ”Monteringen på vägg skötte vi själva, men elkopplingsarbetet utfördes av en auktoriserad elinstallatör.”

 

Vill du också ha ett bättre och säkrare inomhusklimat, med sänkt elförbrukning i stugan?

Beställ LVI & Purmo radiatorer på nätet:

LVI radiatorer Purmo radiatorer

Eller hitta en återförsäljare nära dig:

Till Kartan

Relaterade produkter

Leave a reply