Sänkt elkostnad i lägenhet?

Sänkt elkostnad i lägenhet?

Några tips för att få sänkt elkostnad i lägenhet eller villa där elvärmen är den största energiförbrukaren.

1. TA TILLVARA DEN FRIA VÄRMEN

Få känner till att det finns en energieffektiv värmelösning mellan gamla elradiatorer och vattenburen värme. Med dagens täta hus har värmebehovet per kvadratmeter minskat avsevärt. Den viktigaste faktorn för energibesparing och sänkt elkostnad i lägenhet och villa är en snabb reaktionsförmåga som kan ta tillvara de fria värmekällorna som solljus, brasvärme och faktiskt också värme från elektronik och människor. Den största fördelen med moderna elradiatorer är att termostaten reagerar snabbt på temperaturförändringar vilket gör dem ideala för att ta tillvara fria värmekällor. Säkerställ alltså att dina nya elradiatorer har en modern, elektronisk termostat som reagerar snabbt och tar tillvara fri värme. Oljefyllda elradiatorer som Yali Parada kyls även snabbt ned när det kommer in mer människor i rummet eller när elapparater slås på. På motsvarande sätt värms de snabbt upp om temperaturen ute plötsligt sjunker. Detta är inte endast bra med tanke på energieffektivitet – det förbättrar även komforten inomhus.

2. SLÖSA INGEN ENERGI PÅ ÖVERHETTNING

Oljefyllda elradiatorer från LVI är fyllda med vegetabilisk miljövänlig olja och avger en mjuk och behaglig värme. De slösar ingen energi på överhettning, det vill säga de arbetar inom 0,2 graders noggrannhet och inte med upp till 6 graders skillnad som till exempel gamla elradiatorer med bimetalltermostat kan göra. Och de förlorar ingen värme till marken (nedåt), vilket alltid till exempel golvvärme gör. De oljefyllda radiatorerna kan ställas in på en lägre yttemperatur, vilket gör så att luften inte blir torr och man slipper även att damm cirkulerar. De oljefyllda elradiatorerna avger heller ingen obehaglig lukt.

3. STYR DIN ELVÄRME

Idag finns en mängd olika styrsystem för elradiatorer som kan styras genom appar och mobiltelefonen. På så vis säkerställer du att hemmet är varm när du kommer hem efter en resa. Du kan även enkelt sänka temperaturen om du blir borta längre än beräknat. Systemet alarmerar dessutom eventuella fel och strömavbrott direkt till din telefon. Detta bidrar till sänkt elkostnad i lägenhet och villa.

4. UTNYTTJA NATTSÄNKNING

Genom att sänka temperaturen några grader under natten (kl.23.00 – 05.30) kan du spara en hel del energi och få sänkt elkostnad i lägenhet och villa. Generellt sett kan man säga att för varje grad du sänker inomhustemperaturen under 21 grader sparar du 5 procent på din elkostnad. Moderna radiatorer med elektronisk styrning är just sådana radiatorer som kan ställas in för automatisk nattsänkning.

Relaterade produkter

Leave a reply