Hur du sparar 15 % energi

Hur du sparar 15 % energi

Radiatorernas höga effektivitet beror på en snabb reaktion på förändrade värmebehov – snabba uppvärmnings- och nedkylningstider minimerar energianvändningen. Radiatorer kan användas med vilken energikälla som helst och jämfört med andra värmeavgivare förlorar de nästan ingen energi till marken. En grundlig studie om uppvärmningsmetoder bevisade att radiatorer i lågtemperatursystem är upp till 15% effektivare och skapar ett bättre inomhusklimat, jämfört med många andra värmelösningar.

Nedan följer en summering på forskning gjord av Docent Jarek Kurnitski, Tekniska högskolan i Helsingfors (Finland):

I värmebranschen används fortsättningsvis för höga systemtemperaturer i förhållande till värmebehovet. I verkligheten behöver man inte använda en större radiator ens med låga systemtemperaturer. Under min jämförande forskning om värmeavgivare fann jag att till och med under den kallaste vinterperioden krävs det snabba förändringar i värmeproduktionen för att hålla rumstemperaturen inom det optimala komfortintervallet. Båda systemen ställdes in på 21 °C, den lägsta komfortgränsen för idealisk inomhustemperatur. Diagrammet visar att när rumstemperarturen ändrades så lite som 0,5 °C på grund av interna värmevinster, reagerade radiatorsystemet snabbt och höll rumstemperaturen nära inställningsvärdet.

golvvarme-vs-radiatorer

För golvvärme med sin stora termiska massa var reaktionstiden mycket långsammare när värmevinster upptäcktes. Det betydde att golvvärmen fortsatte att avge värme och höja temperaturen långt över den optimala, med starka okomfortabla fluktuationer. Faktum är att för att hålla rumstemperaturen närmare det optimala 21 °C, visar min forskning att den enda lösningen är att öka inställningsvärdet för golvvärmesystem till 21,5 °C.

För många människor låter 0,5 °C kanske inte så mycket. Men när du tillämpar ökningen varje timme, varje dag, under hela uppvärmningssäsongen, mångdubblas siffrorna snart och alla förhoppningar om energieffektivitet bleknar bort. Snabb respons på värmevinster och låga systemförluster är viktiga komponenter i energieffektiva värmesystem. Centralstyrning leder till för hög värme i vissa rum med efterföljande energiförluster, vilket gör att min forskning rekommenderar användning av lågtemperatursystem för att minska systemförluster, liksom användning av värmeavgivare som kan kontrolleras individuellt. Det gör radiatorer till det självklara valet.

 

10 skäl till att välja radiatorer i lågtemperatursystem

  1. Anpassar sig snabbt till temperaturförändringar
  2. Uppfyller olika klimatkrav för varje rum
  3. Välplacerade radiatorer förhindrar kalldrag från fönster
  4. Snabb reaktion på värmevinster inomhus
  5. Minimala värmeförluster jämfört med andra värmeavgivare •
  6. Klara för förnybara energikällor
  7. Praktiskt taget underhållsfria
  8. Livslängd på flera decennier
  9. Radiatorer är 100 % återvinningsbara
  10. Spara upp till 15 % i energikostnader

Relaterade produkter

Leave a reply