Vad kostar golvvärme jämfört med vattenburna radiatorer?

Vad kostar golvvärme jämfört med vattenburna radiatorer?

Många funderar på frågan ”Vad kostar golvvärme jämfört med radiatorer?”. De undersökningar som Purmo gjort i samarbete med utomstående partner visar att vattenburna radiatorers driftkostnad ihop med värmepump kan vara upp till 15% lägre än kostnaden för golvvärme. Det man måste tänka på är att dimensionera radiatorerna rätt. En mindre radiator kräver högre systemtemperaturer än en större radiator. Så radiatorns storlek i förhållande till effektbehovet i huset är helt avgörande för om systemet är kostnadseffektivt eller inte. Många byter till värmepump utan att dimensionera om och investera i moderna radiatorer. Detta kan leda till att värmesystemet inte alls blir lönsammare vid byte till värmepump.

Dock är det viktigt att härmed även konstatera att vattenburen golvvärme ihop med en värmepump ger ett bättre COP värde än med radiatorer och värmepump. Men det som är avgörande för energieffektivteten är även reaktionstid och värmeförlust. Därför ligger dessa 2 lösningar på ungefär samma nivå totalt sett.

Ett vattenburet värmesystem med värmepump har en energiförbrukning som är ca 25-30% jämfört med direktverkande el.

Vad kostar golvvärme som investering?

När det gäller själva investeringskostnaden lönar det sig att ta en specifik offert på båda värmesätten om man är ute efter den billigaste lösningen. Själv har vi en offert som visar att radiatorlösningen på övre plan med 4 radiatorer låg på 15 000 SEK. Kostnaden för golvvärmen var mer än dubbelt så stor med ett pris på 35 000 SEK. Detta kan variera från fall till fall. Purmo håller fast vid att en kombination av golvvärme och radiatorvärme är den mest komfortabla värmelösningen. Idag finns det även snygga radiatorlösningar!

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ oss på Facebook!

Relaterade produkter

Leave a reply