Värmeelement – 5 saker att tänka på när du köper nya

Värmeelement – 5 saker att tänka på när du köper nya

Värmeelement i hem och hus glöms ofta bort. När vi piffar upp ett rum, smårenoverar, tapetserar om eller byter badrumsinredning är det en självklarhet att även ens radiator i rummet skall ses över.Här får du 5 saker att tänka på när du ska köpa värmeelement:

 1. Hur används värmeelementen i rummet?

  Fundera över vad värmen i rummet behövs till. I ett badrum behövs radiatorn för att ge kroppsvärme och för att torka handdukar. I ett vardagsrum vill du kunna styra värmen snabbt t.ex. om gäster kommer hem eller om du tänder en brasa. I köket vill du kunna torka kökshanddukar och i entrén vill du kunna torka vantar och mössor. Fundera över till vilken nytta du behöver värmen i rummet och skriv ned detta.

 2. Vilken stil har rummet?

  När du ska köpa värmeelement bör du fråga dig själv vilken sorts radiator som passar in i ditt hem? Har du en modern stil? Eller vill du ha en mer lantlig stil eller varför inte retro? Panelradiatorer finns i olika höjd och bredd, sektionsradiatorer för både lantlig och retro stil, men dessa Delta / Epok element passar även utmärkt i riktigt modern miljö. Släta radiatorer finns med eller utan horisontala ränder och de vertikala lösningarna har olika sorters sidoplåtar – både kantigt och rundat.

 3. Vilken färg passar in?

  Vilken färg har du på tapeten eller väggen och vill du att radiatorn skall smälta in eller framhäva sig? Vi föredrar naturligtvis det senare. Göm inte undan en designradiator! Även en billigare panelradiator blir hur snygg som helst i slät front och en klatschig färg. Det finns över 200 olika RAL-kulörer att välja mellan!

 4. Hur vill du kunna styra värmen?

  En vattenburen radiator förses vanligen med en termostat, som du lätt kan reglera beroende på värmebehovet. I ett badrum vill du kanske ha värme i radiatorn året om och då behöver du koppla in en elpatron – eller välja en helt elektrisk radiator. De finns både med en diskret dold anslutning eller med plugg. Elradiatorerna kan även styras via wifi.

 5. Vilken form har värmeelement?

  En radiators ultimata plats är under fönstret där den stoppar kallraset och eliminerar känslan av drag. Men, i moderna hus har vi ofta stora fönster och radiatorn kan därför placeras framför fönstret på golvstöd (t.ex. Purmo Delta, TP Plan, Purmo Kon) eller vid sidan av fönstret, vertikalt (t.ex. LVI Langila eller Purmo Paros). Låt inte det konventionella tänkandet hindra din fantasi.

När du funderat igenom detta bör du ha en behörig installatör eller VVS-konsult att se över effektbehovet och den exakta storleken på radiatorn. Purmo erbjuder en lathund för detta, men vi rekommenderar ändå ALLTID att ha ett proffs att se över dimensioneringen och naturligtvis även installationen.

Vill du få inspiration och råd kring elvärme? Följ oss på Facebook!

Relaterade produkter

Leave a reply