Vattenburen golvvärme – detta bör du tänka på

Vattenburen golvvärme – detta bör du tänka på

Inomhusvärme med toppkomfort

Golvvärmesystem sveper in rummen i en trivsam värme. Vattenburen golvvärme ger en god uppvärmningskomfort, en kombination av behaglig fotkänsla och jämn temperatur. Fördelarna med vattenburen golvvärme sträcker sig mycket längre än till bara goda egenskaper som en stabil, pålitlig och behaglig känsla av värme året om. Förutom att golvvärmesystemen fungerar osynligt och tyst kräver de efter installation endast minimal tillsyn, ofta till och med ingen alls.

Värmezoner

En del värmekällor kan ibland skapa otrevliga temperaturskillnader, kalla och varma zoner i huset eller lägenheten. Purmo kombinerar helst golvvärme, handdukstorkar och radiatorer i ett hus, för att få rätt värme på rätt plats samt en jämn temperatur i hela huset. Låt din VVS-planerare ge råd om användning av golvvärme och det breda urvalet av radiatorer.

Individuell temperaturkontroll i varje utrymme

Om du väljer att utrusta hela ditt hem med golvvärme kommer du naturligtvis att kunna kontrollera temperaturen separat i varje rum. Detta gäller även om du väljer att kombinera vattenburen golvvärme med radiatorer i t.ex. övre våningen.

Bättre badrumsvärme

Badrummet är ett av de mest utnyttjade utrymmen i varje hem. Det används dagligen, samtidigt som det är det enda rummet med ett golv som regelbundet utsätts för vatten från dusch och bad, men också för kondensfukt orsakad av värme. Golvvärme sätter punkt för detta problem. Golvvärmen skapar en lyxig fotkänsla med ett varmare golv att stiga på, och samtidigt torkar den vattnet och ger snabbt ett mysigt och torrt badrumsgolv.

Om du är ute efter absolut lyxkänsla i badrummet, kombinera då din golvvärme med en elegant handdukstork. Föreställ dig att du kliver ur en uppfriskande dusch eller ett avkopplande bad, stiger ut på ett behagligt och varmt golv och sveper in dig i ett perfekt tempererat och mysigt badlakan eller en badrock. Bättre badrumsvärme helt enkelt!

Med TempCo VT anslutningsblock kan du enkelt och till en överskådlig kostnad kombinera golvvärme med din handdukstork. Tack vare TempCo VT anpassar du enkelt temperaturen, då regleringen av bägge systemen sköts med endast en ventil.

Energibesparing

Ett golvvärmesystem arbetar liksom moderna radiatorer vid låga temperaturer. Därigenom erhålls en systembetingad energibesparing genom minskade rörlednings- och stilleståndsförluster för värmecentralen. Låga systemtemperaturer höjer COP värdet på värmepumpen och bidrar därmed till energibesparing. Viktigt är att se över isoleringen ner mot mark.

Användningsområden

En stor andel nybyggda småhus och även en del lägenheter utrustas idag med olika typer av golvvärmesystem. Tänker man på det enskilda huset rekommenderar vi golvvärme i speciellt badrum, hall och andra våtutrymmen då golvvärmen torkar upp fuktiga ytor snabbare än andra system.

För vilken typ av golv passar vattenburen golvvärme?

Golvvärme fungerar olika effektivt beroende på vad för slags övergolv som används i anläggningen. Se tabell och beakta att högre framledningstemperaturer kan behövas vid vissa övergolv. Att tänka på är också att vissa övergolv inte tål för hög yttemperatur, rådgör med din golvleverantör vid förläggning av golvvärme.

 

Övergolv

Termiskt motstånd

Sten /Klinker

0.02 m2K/W

Plastmatta

0.075 m2 K/W

Heltäckningsmatta – Standard

0.10 m2 K/W

Trägolv / Tjock heltäckningsmatta

0.15 m2 K/W

 

Säkerhet

Golvvärmesystem med plaströr har funnits på marknaden i över 30 år. Särskilt tvärbunden polyeten, PE-Xa, har utmärkt sig som ett mycket lämpligt material. Marknadsandelen för PE-X-rör för golvvärmesystem har stundtals överskridit 75 %. Denna välbeprövade rörtyp används också för vanliga varm- och kallvattenledningar. Livslängden för dessa rör är långt över 50 år också vid höga systemtemperaturer. Alla systemkomponenter för Purmo golvvärmeanläggningar kvalitetsövervakas och certifieras ständigt av oberoende provningsinstitut.

Har du frågor om vattenburen golvvärme?

Ställ dina frågor direkt till Värmeexperten >>

Relaterade produkter

Leave a reply